Читај ми!

Koštunica napustio DSS

Osnivač i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica saopštio je da napušta tu stranku jer je ona na sednici Izborne skupštine napustila ideju političke neutralnosti. Sanda Rašković Ivić: Odgovorno tvrdim da nismo odstupili od političkog programa.

Vojislav Koštunica je rekao da je nedavna sednica Skupštine DSS-a pokazala da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji 'suverenizma', koja u politici ima različita i neodređena značenja.

"Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU", rekao je Koštunica za agenciju Beta.

"Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije", naveo je Koštunica.

Koštunica je dodao da je prošlo više od pola godine od kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS-a i povukao se iz političkog života.

Prema njegovim rečima, sve to vreme nije davao izjave medijima i jedino je odgovorio na pismo Izvršnog odbora DSS-a u kom je podsetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke.

"Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet Stranke i njena državotvorna politika. Najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti", dodao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, to je ideja čiju vrednost potvrđuju sve učestalija upozorenja i pretnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija ne može da bude neutralna već da mora nastaviti da dokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju štetu.

Koštunica je zaključio da je zbog napuštanja te ideje na sednici Izborne skupštine DSS-a i on odlučio da napusti stranku.

Na sednici Skupštine DSS-a za predsednicu je izabrana Sanda Rašković Ivić, koja je ubedljivo pobedila protivkandidata Miloša Aligrudića.

Stranku je napustio i predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije Milovan Milošević jer je, kako kaže, činom iščlanjenja tvorca i velikog državnika Vojislava Koštunice DSS ostala bez političke izvorne ideje i politike neutralnosti.

Rašković Ivić: Koštunica izneverio stranku kada je najteže

Sanda Rašković Ivić je poručila da joj je žao što je Vojislav Koštunica napustio DSS, ali i ocenila da je izneverio članstvo, jer je stranku napustio kada je najteže.

U izjavi za Tanjug ona je negirala ocenu bivšeg lidera DSS-a da je stranka odstupila od političkog programa.

"Odgovorno tvrdim da nismo odstupili od političkog programa. Dobila sam dvotrećinsku većinu na sednici Skupštine stranke koju sigurno ne bih dobila da je stranka napustila svoj politički program", navela je Rašković Ivić i pozvala ljude u stranci da ostanu jedinstveni.

"Stranku čine ljudi, program i ideje, a sve to imamo", rekla je Rašković Ivić i podsetila da stranka i njena politika moraju da budu uvek i iznad interesa i raspoloženja svakog pojedinca.

"A moj posao i posao svih nas u stranci će biti da napravimo veću gužvu na ulasku u stranku, a to znači da nam se ljudi priključuju, a ne da izlaze iz stranke", naglasila je predsednica DSS-a.

Ponovila je da je privržena idejama stranke, u koje spada i politička neutralnost, a ako se već govori o tome ko je šta izneverio, dodala je, "Koštunica je taj koji je izneverio članstvo DSS-a pošto je kao dugogodišnji predsednik napustio stranku kada je najteže".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво