Читај ми!

Kosovo, albanizacija srpskog jezika

Mnoge kosovske institucije ne poštuju Zakon o upotrebi jezika u potpunosti i kosovska vlada bi morala da učini ozbiljan napor kako bi to promenila, smatraju poznavaoci srpskog jezika na Kosovu i Metohiji. Napominju da je sve podređeno albanizaciji srpskog jezičkog prostora.

Poverenik za jezike u Kancelariji kosovskog premijera Slaviša Mladenović smatra da se Zakon o upotrebi jezika ne poštuje u potpunosti i da Vlada Kosova mora učiniti više po tom pitanju.

"Zakon o upotrebi jezika na Kosovu se ne poštuje u potpunosti, u mnogim institucijama postoje manjkavosti u sprovođenju tog zakona. Primeri nepoštovanja Zakona o jezicima su očigledni širom Kosova. Smatram da kosovska vlada mora učiniti ozbiljan napor kako bi poboljšala situaciju na tom polju", rekao je Mladenović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, i Evropska unija je nedvosmislena u zahtevima za poštovanje Zakona o jezicima.

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da je srpski jezik na Kosovu i Metohiji u izuzetno lošem stanju i da je sve podređeno albanizaciji srpskog jezičkog prostora.

"Srpski jezik na Kosovu i Metohiji se nalazi u katastrofalnom stanju, a posebno onaj jezik koji je u zvaničnoj upotrebi", napomenuo je Rakočević.

Dodao je da prištinske institucije koriste albanizovani srpski jezik. Rakočević je objasnio da je to srpski jezik kakav govore Albanci i misle da treba tako da se piše.

"Na svakom koraku južno od Ibra nailazite na jezičku diskriminaciju, dovoljno je da pogledate znakove pored puta", istakao je Rakočević.

"Nikada nijedan dokument na srpskom jeziku nije stigao iz Carine Kosova. Pre nedelju dana, na konstitutivnoj sednici skupštine Kosova nije bilo uopšte prevoda na srpski. Dakle, sve je podređeno albanskom jeziku, a samim tim i albanizaciji srpskog jezičkog prostora," upozorio je Rakočević.

Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra, Misija OEBS-a na Kosovu i Kancelarija poverenika za jezike organizovali su u Prištini Sajam jezika na otvorenom. Biće održano i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o radu Kancelarije poverenika za jezike i njenoj ulozi u osiguravanju poštovanja prava na jezik.

Pored albanskog, na Kosovu i Metohiji zvanični jezici su engleski i srpski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво