Srbija treba da bude motor razvoja u regionu

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović poručila je da Srbija ima priliku da se promoviše kao jedna od zemalja zapadnog Balkana koja može da bude motor razvoja u regionu.

Joksimovićeva je, na četvrtoj Nacionanoj konferenciji o prekograničnoj saradnji, na kojoj su dodeljene nagrade najboljim projektima, rekla da će lokalne samouprave biti nosilac 60 odsto primene standarda EU, te da je zato neophodno da se jačaju njihovi kapaciteti, pogotovo u prekograničnoj saradnji.

"Ovo je dobar mehanizam saradnje", rekla je Joksimović i navela da Srbija od 2004. godine učestvuje u prekograničnim i transnacionalnim programima.

Ministarka je ukazala i da Srbija ima mogućnost da bude deo velikih strategija EU, poput one za razvoj Podunavlja i Jadransko-jonskog regiona.

"Poslednje dve, tri godine kao zemlja dajemo impuls regionalnoj saradnji", rekla je Joksimovićeva i poručila da je sigurno da će Srbija i ubuduće imati uspešne projekte prekogranične saradnje.

Ona je podsetila i da su se ti projekti pokazali kao važni nakon majskih poplava, podsetivši da je Srbija za sanaciju posledica povukla sredstva iz fonda EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da prekogranična saradnja veoma korisna za lokalne zajednice, istakavši da je svestan da su procedure za konkurs za te projekte složene, pogotovo za pogranične opštine sa malim resursima.

Davenport je kao primere dobre prakse naveo projekte Nove Varoši i Užica, koji su uveli programe selekcije otpada, učeći decu važnosti o očuvanju životne sredine.

"Na reci Lim projektima prekogranične saradnje nabavljena je oprema za vanredne situacije i spasavanje... Svesni smo koliko prekogranična saradnja može da pomogne da se spasu životi, a na to su nas podsetile nedavne poplave u regionu", rekao je Davenport.

Podsetio je da je nakon poplava EU pokrenula razne inicijative za jačanje saradnje, kao i da važnu ulogu u njima igra i Srbija, koja se nalazi "u srcu zapadnog Balkana".

Konstandinos Musurulis iz Evropske komisije i Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku rekao je da je, kad je reč o teritorijalnoj saradnji, prioritet da granice ne predstavljaju barijere i da se rešavaju zajednički problemi.

"Saradnja, društveno umrežavanje, civilno angažovanje, tolerantnost i solidarnost mogu da pridruže ljude, a saradnja među drzavama mora da bude vidljiva i da traje. Ovo nije lako i potrebna je duboka posvećenost", rekao je Davenport.

Naveo je i da trenutno postoji 80 programa teritorijalne saradnje sa više od 800 projekata. Na današnjoj konferenciji nagrađeno je 13 projekata najbolje prekogranične prakse u Srbiji za period 2012-2013. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво