Konačan razlaz među radikalima

Isključenjem Tomislava Nikolića iz SRS, posle nedelju dana verbalnih sukoba, druga najsnažnija politička opcija u Srbiji i zvanično se podelila na pristalice dojučerašnjeg zamenika šefa stranke i članove lojalne lideru, Vojislavu Šešelju. Nikolić najavio formiranje nove partije. Dragan Todorović traži vraćanje mandata. Kojoj će se strani privoleti generalni sekretar Aleksandar Vučić još nije poznato.

Tomislav Nikolić napustio je sednicu Centralne otadžbinske uprave pre glasanja o njegovom i isključenju poslanika SRS, koji su prešli u novoformirani poslanički klub "Napred Srbijo".

"Izašli smo jer smo videli da nam tamo više nije mesto. Dalje ćemo ići svojim političkim putem, a SRS svojim", rekao je Nikolić novinarima ispred sedišta SRS u Zemunu, objašnjavajući da je sednicu napustio, jer mu je bilo jasno da će biti isključen, kao i zbog toga što je želeo da prekine "beskrajnu svađu".

Potpredsednik SRS Dragan Todorović rekao je da će SRS u parlamentu, nakon isključenja iz članstva, tražiti da joj se vrati 18 mandata onih poslanika koji su formirali poslanički klub "Napred Srbijo".

On je ocenio da nema razloga za sazivanje vanrednog partijskog kongresa zbog toga što je do sada 146 lokalnih odbora podržalo politiku SRS.

Centralna otadžbinska uprava, nešto kasnije, i formalno je potvrdila raspad stranke, isključivši iz partije, većinom glasova, Nikolića i sve njegove pristalice.

Pored Nikolića, isključeni su i Božidar Delić, Jorgovanka Tabaković, Gojko Radić, Dragan Čolić, Mića Rogović, Oto Kišmarton, Zoran Mašić, Stefan Zankov i Zoran Antić.

Za isključenje Nikolićeve frakcije glasalo je 76 od 86 prisutnih članova centralnog tela radikala, pošto je deset pristalica dojučerašnjeg drugog čoveka stranke zajedno sa njim napustilo sednicu.

Centralnu otadžbinsku upravu čini 101 član.

Teške reči

Pre raspleta sukoba Nikolića i Šešelja, na sednici je pročitano pismo, koje je lider radikala Vojislav Šešelj poslao iz Haga, nakon čega su, kako je rekao Nikolić, usledile "teške reči" na njegov i račun poslanika koji su formirali poslanički klub "Napred Srbijo".

Nikolić je rekao da je optuživan da je "agent stranih obaveštajnih službi", "sluga" i da je "izdao" Vojislava Šešelja.

Nikolić je potvrdio da generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić nije došao na sednicu Centralne otadžbinske uprave rekavši da Vučić "još danas" mora da se izjasni o tome da li će ostati u toj stranci".

Najavio je da će već od naredne nedelje početi sa formiranjem nove političke partije, da još nije određeno ime te stranke, ali da će to biti partija moderne desnice, koja će se zalagati i za saradnju sa EU i sa Rusijom i za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" je kao "nezamislive" odbacio optužbe oponenata iz SRS da je iz stranke istupio po nagovoru tajkuna i zatražio da se, ukoliko postoje dokazi za tako nešto, ti dokazi i objave.

Tomislav Nikolić je rekao da u novu stranku neće zvati nikoga posebno od dosadašnjih članova SRS, već da će poziv uputiti "svim građanima Srbije" čim narednih dana stranka bude formirana.

Zajedno sa Nikolićem, kako je sam rekao, sa sednice Centralne otadžbinske uprave, sednicu je napustilo dvadesetak članova te uprave, među kojima i poslanici Jorgovanka Tabaković i Božidar Delić.

Geneza sukoba

Sukob u Srpskoj radikalnoj stranci javno je eskalirao nakon sednice Narodne Skupštine Srbije 4. septembra, na kojoj su radikali najavili podršku Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Vojislav Šešelj je potom zatražio uskraćivanje podrške, a Tomislav Nikolić je odgovorio podnošenjem ostavke na sve funkcije u stranci i na mesto šefa poslaničkog kluba, ne odričući se i samog članstva.

Nikolić je izjavio da se na ostavku odlučio pošto je "dobio nalog" da radikali ne glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je kasnije nazvao "prvim testom koji Vojislav Šešelj nije uspeo da položi".

Usledila je razmena optužbi među radikalskim prvacima, pa je četiri dana kasnije Nikolić osnovao poslanički klub "Napred Srbijo" kome se do sad pridružilo 17 bivših poslanika Srpskih radikala, među kojima su Božidar Delić i Jadranka Tabaković, članovi Centralne otadžbinske uprave SRS.

Nikolić je iz prostorija stranke izneo blanko ostavke poslanika zbog čega je, između ostalog, na sednici Predsedničkog kolegijuma u utorak 9. septembra odlučeno da se pokrene disciplinski postupak protiv njega.

Nikolić je, takođe, najavio da će sa Aleksandrom Vučićem osnovati novu stranku.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво