Читај ми!

File: Ključan period za odnose Srbije i EU

Srbija napravila veliki napredak na putu ka EU, rekao komesar za proširenje EU Štefan File posle razgovora sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, istakavši da je ovo ključan period za odnose Srbije i EU.

File je u Beogradu rekao da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, prenosi Tanjug.

"Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je File.

Nikolić je istakao da je File čovek koji je za vreme svog mandata izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom.

"Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama", poručio je Nikolić.

Ističući da je ovo ključno vreme odnosa Srbije i EU i važno poglavlje savremene istorije Srbije, evropski komesar je naglasio da je naša zemlja ostvarila impresivan napredak na putu ka EU, kao i da je ohrabrujuće videti da su građani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredeljene za EU.

File je naveo da je i tokom sastanka sa Nikolićem naglasio da su tri ključna prioriteta u narednim mesecima poboljšanje privrednog ambijenta, vladavina prava, odnosno borba protiv korupcije i kriminala i reforma državne uprave, i opredeljenje za normalizaciju odnosa sa Prištinom, kao i pomirenje u regionu.

EU je, kako je naglasio, potpuno opredeljena za podršku reformama u Srbiji i u narednom periodu povećaće tehničku i stručnu pomoć.

Nikolić: File izmenio sliku o Srbiji

Predsednik Srbije je rekao da je File čovek koji je dužnost komesara za proširenje obavljao u momentu kada je Srbija stigla veoma blizu EU, da su njegovi izveštaji uticali da otpočnu pregovori, na otvaranje 14, a možda uskoro i 18 poglavlja, dodajući da je File čovek koji je izmenio sliku o Srbiji.

"Rekao sam Fileu da bih, bez obzira na to gde ga put odnose, možda i na višu funkciju, voleo da ostane na ovoj, jer je njegova posvećenost tome da Srbija kao jedna od glavnih zemalja u regionu postane članica EU i povuče za sobom i ostale kandidate veoma jasno izražena", rekao je Nikolić.

On je naveo da je File došao u Srbiju da pruži podršku Vladi i njenom programu, koji je, kako je naveo, veoma ambiciozan i nepopularan za mandatara i Vladu, ali čiji je cilj da se u narednih nekoliko godina Srbija oslobodi grešaka iz prošlosti, posebno toga što su građani u proteklom periodu ostali bez posla i budućnosti za generacije koje dolaze.

Nikolić je naglasio da je veoma zahvalan Fileu na svemu što je uradio i podvukao da ne očekuje da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija do sada postigla.

Predsednik je rekao da je File u razgovoru pomenuo neke godine u kojima bi voleo da Srbija postane član Unije i da je naveo da je dobro da Srbija ima cilj.

Nikolić je naglasio da želi da Srbija bude u EU, a da će se to desiti kada EU proceni da je Srbija ispunila sve kriterijume.

"Znam da ćemo ispunjavanjem uslova omogućiti građanima da žive u organizovanoj zemlji, zemlji vladavine prava koja će biti ravnopravna sa ostalima, a sad ne osećam da smo baš ravnopravni sa svima u Evropi", naglasio je predsednik.

Nikolić je rekao da želi da bude još takvih ljudi iz EU poput sadašnjeg komesara za proširenje koji u Srbiju dolaze neopterećeni predrasudama i bez naloga koji striktno moramo da ispunimo.

"Nadam se da ovo nije poslednja poseta u mandatu, a znam da nije poslednji dobar potez koji File želi da učini da bi Srbija bila na onom mestu u EU koje zaslužuje", poručio je Nikolić.

File se odvojeno sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima pravde i unutrašnjih poslova Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem. Potom se sastao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić i Štefan File razgovarali su o dinamici i daljim koracima u procesu evrointegracija Srbije.

Na sastanku je istaknuta spremnost Srbije za naredna poglavlja pregovora, kao i njen strateški cillj - punopravno članstvo u EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zvaničnici su, takođe, naglasili važnost učvršćivanja regionalne političke saradnje.

Dačić i File sastaće se i na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Solunu, koji se održava povodom desetogodišnjice Solunske agende, dodaje se u saopštenju.

Komesar za proširenje EU je Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, razgovarao o pripremama za početak pregovora o Poglavljima 23 i 24 koja obuhvataju reformu policije i pravosuđa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Selaković je rekao da je prethodna vlada Srbije počela određene reformske procese, ali da je sada na novoj vladi da radi mnogo ozbiljnije i odgovornije.

Govoreći o spremnosti Srbije za proces pregovora sa EU, Selaković je naglasio da su sva ministarstva posvećena evrointegracijama, ali da su pred Ministarstvom pravde posebno veliki izazovi, jer se u okviru njegovih nadležnosti nalazi Poglavlje 23, sa kojim se otvaraju i zatvaraju pregovori.

File je rekao da evropske institucije pažljivo prate aktivnosti koje Srbija preduzima kako bi uskladila svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, i da su spremne, kao i do sada, da pruže podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Evropski komesar sastao se i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a sastanku u Domu Narodne skupštine prisustvovali su predsednici skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove Aleksandar Senić i Irena Vujović.

Posle sastanka sa predsednicom parlamenta, File je razgovarao i sa predstavnicima poslaničkih grupa.

Predsednica Skupštine Maja Gojković istakla je u razgovoru sa Fileom da njegova poseta predstavlja značajnu podršku evropskim integracijama i reformama koje čekaju Srbiju.

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić ocenio je da je poseta još jednog zvaničnika EU nakon izbora nove vlade za SNS je dodatni "vetar u leđa" da nastave započete reforme koje će od Srbije napraviti modernu evropsku državu.

Nenad Čanak, šef poslanika LSV-a rekao je da je File poručio da kriza u Ukrajini neće uticati na evropski put Srbije i da njegova poseta Beogradu govori o optimizmu sa kojim Unija posmatra novu vladu.

Šef poslaničkog kluba SVM-a Balint Pastor rekao je da je poseta Štefana Filea ohrabrenje za novu vladu i da je na sastanku sa predstavnicima poslaničkih grupa pre svega istaknuta važnost vladavine prava, što je u vezi i sa položajem nacionalnih zajednica u Srbiji.

Sulejman Ugljanin iz SDA je istakao da se mora obezbediti delotvorno učešće manjina u svim državnim institucijama, kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo i da nacionalne manjine treba da se osećaju kao neko ko pripada Srbiji.

Štefan File je drugi visoki zvaničnik Unije koji dolazi u Beograd nedelju dana nakon formiranja Vlade Srbije. Pre njega, podršku reformskom kursu Vlade i evropskom putu Srbije pružila je potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара