Читај ми!

Prvi balkanski bombaš-samoubica

Blerim Heta iz Uroševca prvi je bombaš-samoubica sa Balkana. Heta se pre nedelju dana razneo u Bagdadu i tom prilikom ubio 52 osobe. Pre odlaska u Irak, Heta je radio u američkoj bazi Bondstil.

Istragom samoubilačkog napada u Bagdadu 25. marta otkriveno je da je počinilac tog nedela kosovski Albanac Blertim Heta iz Uroševca, koji se dan ranije javio porodici rekavši da će uskoro "sresti Alaha".

Smrt Blerima Hete potvrdila je njegova porodica. Kosovske vlasti se još ne izjašnjavaju o tom slučaju.

Vest o samoubilačkom napadu Blerima Hete potvrđena je i na sajtu Al Kaidi bliske organizacije - Islamska država Iraka i Šama, gde se Heta pominje pod imanom Abu Habab el Kosovi. 

To je, dakle, prvi dokumentovani slučaj da je neko sa Balkana izvršio samoubilački napad, mada su se, tokom sukoba u Iraku, u više navrata pojavljivale nepotvrđene informacije o navodnim bombašima-samoubicama iz Bosne.

Porodica ovog mladića je verovala da se Blerim bori negde u Siriji.

"Posle svega što se desilo, ne želim ni da čujem za veru... Moj sin je bio zaveden. Mi smo porodica koja deli evropske vrednosti, a ne ekstremisti", rekao je Blerimov otac, Remzi.

Porodica tvrdi da je Blerim, pre odlaska u Irak, slušao predavanja Šefćeta Krasnićija na Kosovu, ali i Bekira Halimija eid Omera u Makedoniji.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво