Читај ми!

Denio: Srbija za nastavak puta ka EU

Borba protiv trgovine narkoticima proizvedenim u regionu biće među temama koje će Brisel i članice EU pomno pratiti u okviru pristupnih pregovora između Srbije i EU, rekao ambasador Francuske Fransoa-Gzavije Denio. Rezultati izbora pokazali da je narod Srbije snažno opredeljen za nastavak puta ka EU i sprovođenje reformi, što obavezuje buduću vladu da deluje u tom pravcu, kaže Denio.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio ocenio je da hapšenje Darka Šarića predstavlja veliki uspeh i dokaz efikasnosti nadležnih srpskih službi, i izrazio je nadu da će i sudski postupak biti sproveden na ozbiljan i efikasan način i da će na videlo izaći celokupna istina.

Denio je, u izjavi Tanjugu povodom hapšenja optuženog za šverc kokaina iz Latinske Amerike, upozorio da se na Balkanu poslednjih godina razvija proizvodnja kanabisa i napomenuo da će borba protiv trgovine narkoticima proizvedenim u regionu biti među temama koje će Brisel i članice EU pomno pratiti u okviru pristupnih pregovora između Srbije i Unije.

"Hapšenje Darka Šarića je dobra vest jer je za njim bila izdata međunarodna poternica još 2009. godine", rekao je francuski ambasador. To hapšenje, prema njegovim rečima, predstavlja pre svega uspeh i dokaz efikasnosti nadležnih srpskih službi, kao i uspeh međunarodne saradnje koja je omogućila to hapšenje.

"Nadamo se da će i sudski postupak biti vođen na efikasan i ozbiljan način, i, naravno, uz poštovanje evropskih pravila u tom domenu, što znači da na videlo izađe celokupna istina o svim činjenicama koje se stavljaju na teret Šariću i njegovim saradnicima", istakao je Denio.

On je kazao da je Srbija za Francusku veoma važan partner u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Konstatovali smo u više navrata kvalitet i želju naših srpskih partnera da na pravi način vode borbu protiv organizovanog kriminala. Verujem da hapšenje Šarića pokazuje ozbiljnost vlasti u tom domenu", dodao je Denio.

On je ukazao i na činjenicu koja, kako je primetio, još nije dovoljno poznata: Šarić je uhapšen zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike, ali na Balkanu se poslednjih godina razvija novi fenomen - trgovina i, pre svega, proizvodnje kanabisa.

Proizvodnja marihuane u Srbiji je marginalna, ali je znatno povećana u zemljama na jugoistoku Evrope, što podstiče sve obimniju kriminalnu trgovinu, rekao je Denio.

Ta pojava predstavlja izazov i za Srbiju, kao tranzitnu zemlju, i za celu EU, upozorio je Denio.

"To je, takođe, tema koja će biti razmatrana tokom pristupnih pregovora, u okviru Poglavlja 24 o slobodi i bezbednosti. Pitanje trgovine drogom proizvedenom u regionu i načini borbe protiv trgovine drogom biće među temama koje će Evropska komisija i države članice (EU) pažljivo pratiti tokom pristupnih pregovora", rekao je ambasador Francuske.

Rezultati izbora obavezuju vladu

Ambasador Denio je ocenio da su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji pokazali da je narod Srbije snažno opredeljen za nastavak puta ka EU i sprovođenje reformi, što snažno obavezuje buduću vladu da deluje u tom pravcu.

"Izbori, kako mi to vidimo u Francuskoj, predstavljaju snažnu potvrdu želje srpskog naroda da nastavi ka EU i da budu sprovedene nužne reforme za to", rekao je Denio. 

Vlada koja će biti formirana imaće, prema njegovim rečima, ne samo mandat već i veoma čvrstu obavezu da deluje u skladu s tim.

Ambasador Denio je konstatovao da su izbori u nedelju dobro protekli i da "rezultat glasanja ne ostavlja prostor ni za kakvu sumnju", i podsetio je na pozitivan komentar međunarodne zajednice i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Kako je primetio i komesar File, ima poboljšanja i u smislu medijskog izveštavanja, što je tema o kojoj vlasti treba da razmisle, a mislim da to već rade jer su dva od tri predloga zakona o medijima već na razmatranju u Evropskoj komisiji u Briselu, i u tome želim da vidim znak dobre volje da se obezbedi veća nezavisnost i veća transparentnost medija u ovoj zemlji", rekao je Denio.

Denio je napomenuo da se klima u Srbiji promenila, da je Srbija, zvaničnim otvaranjem pristupnih pregovora sa EU, ušla u novu važnu fazu svoje istorije i da se sada stvari mogu posmatrati kao "ono što je bilo pre i ono posle".

"To znači da od sada više nijedna vlada neće moći da koristi metode ili da deluje na način suprotan principima i vrednostima EU pod izgovorom da se tako radilo u prošlosti. Mislim da takav argument, posle otvaranja pristupnih pregovora, više nije moguć", rekao je Denio.

"Sada treba da prevlada drugačiji stav, i mi imamo poverenja u vlasti Srbije da će takav stav biti motor pokretač vlade koja će biti formirana i politike koja će biti sprovođena", dodao je Denio.

Francuska će, prema njegovim rečima, nastaviti da, kao i dosad, u potpunosti podržava napredak Srbije ka EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи