Читај ми!

Nikolić: Srbija je politički stabilna

U nastavku radne posete Tunisu, predsednika Nikolića primio premijer Tunisa Mehdiji Džoma. Srbija je politički stabilna i poželjna destinacija za strane investitore, poručio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom vlade Republike Tunis Mehdijem Džomom i tom prilikom poručio da je Srbija politički stabilna i poželjna destinacija za strane investitore.

Nikolić i Džoma su se saglasili da bi što pre trebalo formirati mešovito preduzeće koje bi zajednički istupalo na trećim tržištima.

"Pravna sigurnost, geografski položaj i odlična radna snaga čine Srbiju dodatno atraktivnom", rekao je Nikolić.

Džoma je naglasio da je Tunis posle revolucije i promena u svim segmentima krenuo napred i da je partnerstvo sa prijateljskim zemljama vrlo važno.

Ukazao je na važnost unapređenja privredne saradnje i saglasio se sa idejom o zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Premijer Tunisa se posle sastanka prošetao sa predsednikom Srbije po tipičnoj arapskoj pijaci sa zanatskim proizvodima u starom delu Tunisa.

Nikolić je ranije danas obišao nacionalni spomenik u Sedžumiju, gde ga je dočekao, uz svečanu gardu i vojne počasti, ministar odbrane Tunisa Gazi Žeribi.

Nakon Sedžumija Nikolić je posetio Srpsko vojničko groblje u Bizerti, gde je položio venac na kome je zapisano: "Junačkim precima, ponosni potomci". Na tom groblju su sahranjeni srpski vojnici, stradali u periodu 1916-1919.

Iz Bizerte Nikolić je otišao u Menzel Kurgibu, gde je takođe položio venac i odao počast palim srpskim ratnicima na Srpskom vojničkom groblju.

Predsednik Srbije je takođe posetio obližnji mauzolej francuskim i srpskim vojnicima.

U Tunisu je sahranjeno više od 2.000 srpskih vojnika.

Nikolić otvorio izložbu o Srbima

Predsednik Srbije otvorio je izložbu "Srbi u Severnoj Africi 1915-1919." i tom prilikom zahvalio narodu Tunisa za dobrotu i srdačnost s kojom je primio srpske vojnike i izbeglice 1915. godine.

"Danas vam kažem da će Srbija večito da bude zahvalna narodu Tunisa za dobrotu i srdačnost kojom ste primili ranjene, iscrpljene i izmučene srpske vojnike i izbeglice 1915. godine. Za brigu i ljubav sa kojom ste brinuli o njima sve do kraja Velikog rata", poručio je Nikolić.

Otvarajući izložbu koja predstavlja, kako je rekao, deo istorijskog pamćenja srpskog naroda na boravak u Tunisu u severnoj Africi tokom Velikog rata, on je podsetio da se istovremeno, na tlu severne Afrike, a potom i u proboju Solunskog fronta, učvrstilo i, u istoriji ratovanja jedinstveno, bratstvo francuske, tuniske i srpske vojske.

"Prizor pristaništa u Bizerti, prepunog Tunišana u tradicionalnim nošnjama, dece i građana koji nose cveće, voće, kolače, hleb i dočekuju Srbe, francuskih oficira i gospode, opisuje se i prepričava s kolena na koleno, kao najdirljiviji deo našeg porodičnog nasleđa", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je retka porodica čiji predak nije tokom Velikog rata dospeo do severne Afrike, ili čak zauvek ostao da počiva na ovom prijateljskom tlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи