Читај ми!

Prijateljstvo pretočiti u ekonomsku saradnju

Između Srbije i Tunisa ne postoji nijedno otvoreno pitanje, rekao predsednik Tomislav Nikolić. Međutim, kako je dodao, treba raditi na tome da izvanredne političke odnose na odgovarajući način prati i privredna saradnja, što sada nije slučaj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da između Srbije i Tunisa ne postoji nijedno otvoreno pitanje, ali da treba poraditi na tome da izvanredne političke odnose na odgovarajući način prati i privredna saradnja, što sada nije slučaj.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Tunisa Monsefom Marzukijem, Nikolić je rekao da su se oni dogovorili da se unapređenjem ekonomske saradnje dveju zemalja konkretizuju politički dijalog sa ciljem da se prijateljstvo dvaju naroda još više učvrsti i unapredi.

Izrazivši zadovoljstvo što ga je Marzuki pozvao da dođe u prvu radnu i prijateljsku posetu prijateljskom Tunisu, Nikolić je posetu nazvao istorijskom.

"Možemo posetu nazvati i istorijskom, jer označava kraj perioda u kome je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem nivou, uprkos činjenici da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i nema razloga da nemamo intenzivniju saradnju u brojnim segmentima."

Podsetivši da prijateljski odnosi dveju zemalja traju više od pola veka, da su uspostavljeni još u doba Pokreta nesvrstanih i učvršćeni priznavanjem Tunisa ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti 1956. godine, Nikolić je rekao da su danas razmotrena brojna pitanja bilateralnog i međudržavnog karaktera i da je konstatovano da je dijalog na svim nivoima znatno unapređen.

Principijelna podrška u vezi sa Kosovom

Nikolić je naglasio da je Srbija posebno zahvalna na principijelnoj poziciji Tunisa u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će ona biti nastavljena, kao i da predsednik Tunisa i njegovi saradnici pomognu prezentovanju stavova Srbije među zemljama regiona i afričkog kontinenta.

Nikolić je, međutim, ukazao na to da izvanredne političke odnose ne prati odgovarajući nivo privredne saradnje.

"Ukupnu saradnju predstavlja nizak obim i struktura robe. U 2013. godini razmena je iznosila samo 39 miliona dolara, što je svega 0,1 odsto u ukupnoj razmeni Srbije sa drugim zemljama u istom periodu. Srbija je politički stabilna i poželjna zemlja za strane investicije i mi smo spremni da ostvarimo saradnju formiranjem zajedničkih preduzeća, naročito u proizvodnim delatnostima", istakao je Nikolić.

"Nećemo se složiti s tim da naša međusobna razmena iznosi tako malo. Spremni smo da ponudimo Tunisu svoja slobodna tržišta, kroz zajednička ulaganja u Srbiji, da znanje i stručnost u mnogim oblastima u građevinarstvu ponudimo Tunisu. Ubeđen sam da dolazi vreme u kojem ćemo jedni druge prepoznavati po saradnji i to ne samo političkoj, i po prijateljstvu, već i po tome kako jedni drugima možemo da pomognemo da dva naroda žive bolje", rekao je Nikolić.

On je ukazao na to da dve zemlje mogu zajednički da nastupaju na trećim tržištima, posebno zato što Srbija ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, sporazume sa CEFTA, EFTA.

O godišnjici Velikog rata

Kako je rekao Nikolić, veoma važna tema razgovora sa Marzukijem je bio početak obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i naša duboka povezanost sa narodom Tunisa i uloga saveznika u zbrinjavanju, nezi i lečenju srpskih vojnika koji su prošli golgotu tokom povlačenja preko Albanije.

"Potvrđeno istorijsko savezništvo sa Francuskom, gostoprimstvo tuniskog naroda, kao i činjenica da su brojni srpski vojnici sahranjeni u Tunisu, ostaje urezan u pamćenje srpskog naroda", istakao je Nikolić.

On je zahvalio ministarstvu odbrane i upravi Nacionalnog vojnog muzeja Manuba zbog toga što su omogućili realizaciju izložbe pod nazivom "Srbi u Severnoj Africi 1915-1919".

Nikolić je posetu Tunisu počeo susretom sa Marzukijem, koji ga je uz najviše državne počasti dočekao na aerodromu. Oni su zatim nastavili razgovore u Palati Kartaž u prisustvu delegacija dveju država.

Nakon sastanka potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma: Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj razmeni, Sporazum o drumskom prevozu i tranzitu ljudi i robe, i Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2014-2016.

Predsednik Srbije je razgovarao i sa predsednikom Skupštine Tunisa Mustafom Ben Džafarom.

Predsednik tuniskog parlamenta je rekao da postoji potencijal za unapređenje saradnje između dve zemlje u oblasti ekonomije i izrazio očekivanje da više nikada neće da prođe pedeset godina između dva susreta.

Nikolić je rekao da su politička stabilnost i brojni ugovori o slobodnoj trgovini dobar razlog da investitori dođu u Srbiju

U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Ivan Tasovac i savetnici predsednika.

Ministar Mrkić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Tunisa Mongi Hamnijem i zahvalio mu na stavu njegove vlade o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Na sastanku je odlučeno da se u svim oblastima od zajedničkog interesa izrade konkretni programi koji će biti realizovani.

Dogovoreno je da se poveća broj direktnih avionskih letova između Beograda i Tunisa i da se organizuje poslovni forum da bi se ubuduće izbeglo posredovanje u međusobnoj trgovini.

Ministar Tasovac sastao se sa kolegom iz Tunisa Muradom Saklijem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblastima kulture i umetnosti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи