Читај ми!

Boris Tadić napustio DS

Počasni predsednik DS-a Boris Tadić podneo ostavku na tu funkciju i napustio stranku zbog neslaganja sa politikom aktuelnog rukovodstva.

Zbog neslaganja sa rukovodstvom DS-a, Boris Tadić podneo ostavku na mesto počasnog predsednika i napustio tu stranku.

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da je tu odluku doneo zbog razgovora o saradnji DS-a i Nove stranke Zorana Živkovića.

"Danas sam odlučio da izađem iz članstva u DS-u i dao ostavku na mesto počasnog predsednika zato što se u politički blok oko DS-a vraćaju ljudi koji su joj doneli epitet aferaške i korupcionaške stranke", rekao je Tadić.

Tadić je takođe naglasio da je jedan od najvećih problema sa kojima se suočavao tokom osam godina kao predsednik stranke, bio teret afera i pogrešnih privatizacija upravo iz vremena Živkovićeve vlade i dodao da je on nosio to teško breme, kao i DS.

On je, međutim, naglasio da nije postojao nijedan opravdan razlog za to, jer se lično, i u privatnom životu i u političkom delovanju, vladao po standardima pristojnog ponašanja.

"Gubili smo snagu za politički proces i poverenje građana upravo zbog tih afera, a iz tih godina poznate su sintagme o žutim lopovima i korupcionaškoj stranci. Nisam u tome imao udela, ali sam plaćao ličnu i političku cenu", naglasio je Tadić.

Bivši predsednik DS-a ponovio je da danas novo rukovodstvo DS-a želi na izbore upravo s tim ljudima, sa onima koji su DS vodili ka izbornom cenzusu, što je sprečeno 2003. godine.

Tadić je rekao da sada bolje razume predsednika demokrata Dragana Đilasa kada je rekao da mu njegova podrška nije potrebna na ovim, predstojećim izborima.

Objasnio je da je odbio članstvo u izbornom štabu stranke jer ne može da preuzme odgovornost za politiku koja se sada vodi, ali da je ponudio sve svoje usluge u predstojećoj kampanji za izbore koje rukovodstvo od pre samo nekoliko nedelja nije bilo u stanju da predvidi.

"Nema razloga da budem u bilo kakvoj političkoj instituciji sa onima koji su nas, dok smo vodili borbu protiv organizovanog kriminala, nazivali šefovima mafije, kriminalcima i Al Kaponeom", rekao je Tadić.

On je više puta podvukao da odluka o napuštanju stranke nije usmerena protiv članova DS-a, već da je ona upravo zbog njih.

"Srbiji je potrebna nova Demokratska stranka, koja će preuzeti rizik za buduće vreme. Opovrgavam sve one koji su govorili da je malo urađeno", rekao je Tadić i naglasio da je Srbija, pored ostalog, postala zemlja koja je posvećena i rešavanju problema u svetu, posebno bezbednosnih.

Bivši lider demokrata rekao je da je neistina da je vodio pregovore o formiranju demokratskog fronta.

"Nisam formirao političku instituciju - 'demokratski front', niti bilo kakvu instituciju sličnog revolucionarnog imena", rekao je Tadić. On je dodao da se sa mnogima od aktera koji su pominjani kao navodni partneri u "demokratskom frontu" nije video mesecima, jer je, kako je rekao, dobrim delom izašao iz dnevne politike Srbije nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora 2012. godine. "I to je sva istina", poručio je Tadić.

Završavajući obraćanje novinarima, Tadić je rekao da će odluku o tome da li će izaći na parlamentarne izbore 16. marta doneti brzo, i da mu ne zamere što neće odgovarati na pitanja, jer, kako je rekao, nema nijedan drugi odgovor.

"Doviđenja, ljudi, vidimo se u nekom drugom filmu", ponovio je Tadić rečenicu koju je izgovorio u noći kad su saopšteni preliminarni rezultati predsedničkih izbora 2012. godine, koje je izgubio u trci sa Tomislavom Nikolićem.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара