Читај ми!

Raspisani izbori u Beogradu

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović raspisao izbore za parlament Grada Beograda, koji će se održati 16. marta. Izbori raspisani i u opštinama Negotin i Pećinci.

Izbori za parlament Grada Beograda biće održani 16. marta, pošto ih je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović danas raspisao.

Raspisani su izbori i u opštinama Negotin i Pećinci, takođe za 16. mart.

Stefanović je novinarima rekao da je istovremeno sa raspisivanjem izbora doneo odluku i da izborne radnje počnu 29. januara i da kampanja traje 45 dana, kako bi se lokalna vlast i Privremeni organ u Beogradu više bavili potrebama građana, a ne kampanjom.

"Želim svima uspeha u predstojećoj kampanji, da bude fer i korektna, da svi pokažu toleranciju i međusobno poštovanje i da građani Beograda, Negotina i Pećinaca posle izbora dobiju poštenu i odgovornu vlast koja će se boriti za njih i ostvarivanje njihovih prava, a ne za one koji su vršioci funkcija", rekao je Stefanović.

Izbori će biti održani u 17 beogradskih opština na 1.175 biračkih mesta, a na poslednjim izborima 6. maja 2012. godine, pravo glasa imalo je 1.576.795 birača.

Gradonačelnik Beograda bira se iz redova odbornika kojih u Skupštini Grada ima 110.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali rekao je za Tanjug da je Beograd spreman za izbore 16. marta i da će do tad sve gradske službe normalno funkcionisati. 

Kako nije bilo vremena da se sprovede javna nabavka, u decembru prošle godine Vlada je na zahtev Privremenog organa Beograda, donela odluku da glasačke listiće štampa "Službeni glasnik".

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić kaže da će Komisija sprovesti sve mere radi organizacije. "To je velki posao za gradsku upravu jer ima preko 1.100 biračkih mesta, preko 1.500.000 birača i to sve treba pripremiti", kaže Lukić. Pred izbore biće ažuriran i birački spisak.

Za svoje predstavnike 16. marta može da glasa oko milion i po Beograđana koliko ih je upisano u birački spisak, dok u Negotinu i u Pećincima pravo glasa ima oko 43 hiljada birača.

Oni tog dana neće direktno birati svoje gradonačelnike jer zakon predviđa da to čine odbornici, po konstitusisanju gradskih skupština. Međutim, hoće li se glasati i za republički parlament još nije odlučeno.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи