Preminuo Hans Hakerup, bivši šef UNMIK-a

Danski političar i nekadašnji šef UNMIK-a Hans Hakerup umro je u 66. godini, posle duge bolesti.

Nekadašnji šef UNMIK-a, Danac Hans Hakerup preminuo je u Danskoj posle duže bolesti, rekao je portparol Socijaldemokratske partije, čiji je Hakerup bio član.

Hakerup je na mestu šefa UNMIK-a zamenio teatralnog Francuza Bernara Kušnera, ali se sa položaja prvog čoveka misije svetske organizacije povukao posle svega godinu dana.

Hakerup je, među Albancima, bio najmanje omiljen šef UNMIK-a, jer su mu političari u Prištini oštro zamerali zbog dobrih odnosa sa vlastima u Beogradu.

Razlog njegovog odlaska sa Kosova nikada do kraja nije razjašnjen. Hakerup je tvrdio da je otišao zbog privatnih razloga, dok su diplomatski izvori u Prištini, u to vreme, žestoko spekulisali da je otišao zbog pretnji.

Beograd i kosovski Srbi zamerali su mu da je bio preterano naklonjen Albancima. 

Hakerup je umro 22. decembra, a danas je sahranjen.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. dec 2013, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Eh.....

'oce to od osiromasenog uranijuma.......

(ponedeljak, 30. dec 2013, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Verovatno

je bio objektivan buduci da se oglusio na jezik i vibracije mrznje i jedne i druge strane u sukobu, ali je nazalost najverovatnije zrtva kontaminacije koja je jeziva na Kosovu i na koju verovatno nije bio upozoren u potpunosti.

(ponedeljak, 30. dec 2013, 19:12) - VECNA SLAVA [neregistrovani]

HANS HAKERUP

Suosecanja sa porodicom... Ovo je bio pravi covek koji je radio poso kako treba neka mu je vecna slava i hvala mu jer je dobro saradjivao sa srbima...