Читај ми!

Zašto je pregovaračka platforma sa EU tajna?

Osnove za pregovore Srbije i EU neće biti javne, poručuje šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Davenport. Nažalost, Srbija na pregovarački okvir Unije ne može da utiče, objašnjava premijer Ivica Dačić.

Šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da osnove za pregovore Srbije i Evropske unije neće biti javne. Nažalost, Srbija na pregovarački okvir Unije ne može da utiče, objasnio je premijer Ivica Dačić.

Nacrt platforme je, podseća, u julu objavio Štefan File, ali se o njemu sada izjašnjavaju države članice, od kojih neke imaju više, a neke manje sluha za poziciju Srbije.

Da li će normalizacija odnosa sa Prištinom biti pomenuta u svakom poglavlju još se ne zna. Platforma sa kojom će Evropa nastupiti u pregovorima sa Srbijom biće tajna.

Nacrt teksta koji to definiše, pre četiri meseca predstavio je evropski komesar za proširenje, ali države članice amandmanima mogu da ga menjaju.

"Nemojte da očekujete da će srpska i EU platforma za pregovore biti javni dokumenti koji će da se nalaze na internetu u ovom trenutku", rekao je Majkl Davenport.

Prema njegovim rečima, ipak su u pitanju pregovori dve strane i svaka ima svoje interese koje mora u tim pregovorima da zastupa.

Ni premijer Srbije ne zna kako će tekst izgledati. Uveren je da sa tim "nisu načisto" ni ministri spoljnih poslova koji odlučuju, jer dolaze iz zemalja koje imaju više ili manje razumevanja za stavove Srbije.

"Sada je on u fazi usaglašavanja, razne države daju amandmane. Ja sam ranije više puta komentarisao da nisu dobri neki amandmani koji su došli od Nemačke ili je to bio "non pejper", pre nego što su bili amandmani koji govore o tome da bi Kosovo trebalo da bude uslov za zvršetak pregovora o svakom važnom poglavlju", rekao je premijer Dačić.

Kako je rekao, mi smatramo da normalizacija odnosa ne mora da se pominje u svakom poglavlju, jer se toga ne tiče.

Konačni tekst platforme biće tema prve međuvladine konferencije. Beograd se nada da će datum konferencije biti poznat posle sednice Evropskog saveta 19. ili 20. decembra.

Ranije su kao mogući termini održavanja međuvladine konferencije pominjani decembar ili januar.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи