Rikalo: Šef Misije OEBS-a obmanuo javnost

Član kosovske Centralne izborne komisije Nenad Rikalo optužio šefa Misije OEBS-a Žan-Kloda Šlumberžea da je "više puta obmanuo javnost" objašnjavajući odluku da se glasački listići posle ponovljenih izbora na severu Kosova broje u Kosovu Polju.

Šef misije OEBS-a na Kosovu, "više puta obmanuo javnost", tvrdnjom da je CIK doneo odluku kojom omogućava prebrojavanja glasačkih listića van glasačkog mesta, kao što se desilo nakon ponovljenih izbora u severnom delu Mitrovice 17. Novembra, naveo je član kosovske Centralne izborne komisije Nenad Rikalo.

"U jučerašnjem saopštenju više puta ste obmanuli javnost. Prvo nije tačno da je CIK doneo odluku gde je mogućnost prebrojavanja van glasačkog mesta jedna od mogućnosti. Ta odluka je bila vrlo jasna da je prebrojavanje na biračkom mestu standardna procedura i da jedino u slučaju vanrednih okolnosti i incidenata moramo da imamo rezervni plan ‘B', koji je podrazumevao izmeštanje glasanja sa biračkih mesta", naveo je Rikalo u otvorenom pismu šefu Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klodu Šlumberžeu.

"Nedopustivo je da su članovi Vaše misije čitav dan vršili razne pritiske na CIK i političke subjekte kako bi se donela nova odluka, koja bi bila u skladu sa Vašim planovima. Nakon 19 sati postalo je jasno da nije bilo incidenata i bilo kakvih bezbedonosnih rizika da se pređe na plan ‘B'. Vrhunac cinizma je da su Vaši službenici tada pribegli uceni da će napustiti biračka mesta i ostaviti birački materijal ukoliko se ne donese odluka za koju ste doneli preporuku", naveo je Rikalo.

On tvrdi da je CIK odluku o prebrojavanju u Centru za prebrijavanje glasova, doneo tek nakon zatvaranja biračkih mesta.

"Sledeća obmana je da sam ja fizički sprečio odnošenje materijala. Što je potpuna neistina, u trenutku kada je doneta odluka da se prebrojavanje izmesti, u biračkom centru je bilo još birača koji su glasali i proces zatvaranja i pakovanja nije počeo. U trenutku kada sam saznao za novu odluku CIK-a, obavestio sam medije i istog trenutka izašao iz centra. Za ove moje tvrdnje postoje snimci medija i mnogobrojni svedoci", ističe Rikalo.

Dodaje da je sprečio da policija izbaci medije iz biračkog centra, a da je na poziv službenika OEBS-a policija došla i konsultovala se sa njim da li je po zakonu da mediji ostanu u centru.

"Potpuno je protiv zakonito i protivno svim principima demokratske prakse da se zabranjuje medijima izveštavanje o izbornim radnjama. Molim Vas odgovorite javnosti, šta ste to želeli da sakrijete te večeri pa su Vam smetali mediji", napisao je Rikalo u pismu šefu OEBS-a na Kosovu.

Rikalo je ukazao da onog trenutka kada je OEBS doneo odluku o izmeštanju prebrojavanja, napravio nekoliko grešaka.

"Prvo pokazali ste da nemate poverenja u članove biračkih odbora, članove opštinske izborne komisije, vaše službenike koji su se nalazili na biračkim mestima, institucije koje su obezbeđivale proces, policiju, Euleks, Kfor. Otvorili ste sumnju da postoji prostor za manipulaciju rezultatima, na šta su politički subjekti odmah reagovali i moram da Vam kažem sa punim pravom postavili pitanje regularnosti".

"Dugujete i javnosti i političkim subjektima detaljan izveštaj za svaku glasačku kutiju šta se dešavalo svakog minuta od iznošenja iz biračkih centara do unošenja i prijema u Centar za prebrojavanje. Treće i najopasnije, Kosovska Mitrovica je mesto gde vatra sukoba bukti već 14 godina, svojim postupcima ste bili u obavezi da smirujete tenzije a ne da ih podižete. Odlukom da izmestite prebrojavanje ste dolili ulje na tu vatru", ocenjuje Rikalo.

On šefu OEBS prenosi "da se misija uporno trudi da se dodvori vlastima u Prištini.

"Deklarativno ste statusno neutralna misija a svojim postupcima baš to uvek ne dokazujete. Organizovanjem čitavog spektakla, skoro pa nasilnim odvođenjem članova biračkih odbora u Prištinu, kako bi trebalo da vide gde im je novi glavni grad, jasno ste se svrtstali po ko zna koji put samo na jednu stranu. Ovoga puta je bilo potpuno začuđujuće da Priština nije čak ni bila za tu opciju, mislim da ste ovoga puta malo preterali u tom dodvoravanju", napisao je Nenad Rikalo.

U zaključku pisma Rikalo sugeriše šefu OEBS-a da čitava misija izvuče pouke iz događaja koji su obeležili protekle dane.

"Iskreno se nadam da će te već za nekoliko dana u drugom krugu biti mnogo odgovorniji i spremniji da odgovorite potrebama i izazovima izbornog procesa", zaključio je Rikalo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се