Vulin: Učinićemo sve da ne bude nasilja

Tražićemo od međunarodne zajednice na Kosovu da garantuje bezbednost građanima na izborima 17. novembra, rekao ministar Aleksandar Vulin. Srbija će učiniti sve da do nasilja ne dođe, poručio Vulin.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu zatražiti da garantuju bezbednost građanima na izborima 17. novembra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Vulin je u Kosovskoj Mitrovici, gde prisustvuje obeležavanju gradske slave Mitrovdana, rekao da država Srbija ne može da uradi više nego što joj dozvoljava Rezolucija 1244, jer tu nema i ne može da rasporedi svoje snage.

"Trećeg novembra smo tražili da nam se omogući da uspostavimo red i mir. Ali ono što možemo da uradimo - uradićemo, i neko iz centralne Srbije ko misli da može da dođe i pravi nered u Kosovskoj Mitrovici - neće to moći", rekao je Vulin.

Država će učiniti sve što je do nje, u skladu sa zakonom, da se takvi ljudi ne pojavljuju u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Vulin naglasivši da 3. novembra to nisu mogli, a da će sada možda moći to da urade.

"Ono što hoćemo da uradimo jeste da u skladu sa našim zakonima onemogućimo bilo kakvo nasilje, to je ono što možemo da uradimo. Država Srbija apeluje na sve da se uzdrže od nasilja i provokacija", poručio je Vulin.

Ministar je ukazao na to da svako ima pravo na politički stav, ali da niko nema pravo da stane ispred biračkog mesta i pljuje, vređa, tuče nekoga, snima i ugrožava nečiju privatnost.

"Ako poštujete državu Srbiju, poslušajte je bar toliko", poručio je Vulin.

Kako je rekao, prema srpskim zakonima takvo ponašanje nije moguće, a lojalni građani Republike Srbije moraju da budu svesni da će njihova država tu ostati.

"Tražićemo od međunarodne zajednice da se svakom garantuje bezbednost i da onih groznih ponižavajućih scena u kojima Srbi mrze Srbe više nikada ne bude. Oni koji žive i rade ovde zahvaljujući Srbiji morali bi da razumeju da, kada god su poslušali svoju državu, baš nikada nisu pogrešili", rekao je Vulin.

"Srbiju iz Mitrovice mogu oterati samo Srbi"

Vulin je pozvao Srbe da poslušaju pozive države, patrijarha srpskog i Crkve, da budu uz Srbiju i izađu da glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 17. novembra.

"Niko Srbiju iz Mitrovice neće moći da otera osim vas, samo Srbi mogu Srbiju da oteraju i samo ona tužna nesrećna nedelja ako se ponovi - Srbiju može da otera", rekao je Vulin i naglasio: "Zbog sebe i svoje dece, ne dajte da je oteraju."

Vulin je zamolio građane da hrabrost koju su imali na barikadama još jednom iskoriste, upitavši ih da li su ikada pogrešili kada su poslušali svog patrijarha, svoju državu, svoju crkvu.

"Gledali smo mnoga zla i nepravde, ali to je dolazilo od tuđih ruku, od onih koji ne razumeju ni naš jezik, koji ne razumeju šta je slava, koji ne razumeju šta je Mitrovica. Prvi put smo prošle nedelje gledali naše sunarodnike kako svojim sunarodnicima nanose zlo i nepravdu", rekao je ministar.

"Ne dajte da se ispuni proročanstvo: da će se ratovi na Balkanu završiti ratovima među Srbima, nemojte da dozvolite da se ponovi ona nedelja", rekao je Vulin.

Želim da i naredne godine slavimo ovu istu slavu sa ljudima koji znaju šta je slava, a sami ćemo ih birati i izabrati, rekao je ministar, koji je potom roditeljima beba rođenih u prvoj polovini 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici uručio jednokratnu novčanu pomoć.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je povodom Mitrovdana, obraćajući se građanima Kosovske Mitrovice na Trgu Šumadija, istakao da sve ono što je lično pa bio to i ponos, treba da stavimo u službu našeg naroda, naših svetinja i našeg održivog opstanka na Kosovu i Metohiji.

Teodosije je naglasio da smo dužni da opstanemo u Mitrovici, na severu Kosova i južno od Mitrovice, jer samo tako, "ako budemo opstali kao Srbi i budemo sačuvali sve ono što je vredno u rodu našem, biće nade za neka bolja vremena i ima nade da će Kosovo biti srpsko".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи