Vulin: Bojkot nije uspeo

Bojkot lokalnih izbora na Kosmetu nigde nije uspeo, a država će odlučiti šta dalje posle stava Centralne izborne komisije i OEBS-a, kaže ministar Aleksandar Vulin. Prvi put posle 1999. godine dogodili su se neredi na severnom Kosmetu, a da baš niko za to ne optuži državu Srbiju, sem DSS-a, ističe Vulin.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da bojkot lokalnih izbora na Kosmetu nigde nije uspeo i najavio da će država odlučiti šta dalje posle stava Centralne izborne komisije i OEBS-a.  

"Prvo ćemo sačekati stav CIK-a i njihov predlog i u zavisnosti od toga ćemo se opredeliti", rekao je Vulin na pitanje da li će Srbija tražiti ponavljanje izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Na konferenciji za novinare u Palati "Srbija", Vulin je rekao da OEBS ima pretežnu ulogu na Kosovu i da Beograd očekuje njihov stav, dodajući da su stalno sa tom organizacijom u kontaktu.

Vulin je naveo da će državljani Srbije koji su izazivali nerede i sprečavali izbore odgovarati po zakonu čim se prikupi dovoljno dokaza.

Prema njegovim rečima, naši organi prikupljaju informacije o tome, uspešni su i epilog će biti u skladu sa zakonom i svako ko je došao u sukob sa zakonima će odgovarati.

Napominjući da bojkot nije uspeo, Vulin je rekao da su u Leposaviću i Zubinom Potoku do 17 sati izašlo preko 22 odsto glasača, a u Zvečanu više od 12 odsto.

Odbacujući tvrdnje zagovornika bojkota da je uspeo, on je ocenio da se Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu poistovetiti sa jednim biračkim mestom, pogotovo kad se zna šta se sve dešavalo.

Vulin je rekao da je neverovatno bilo videti toliko mržnje i nasilja prema svom narodu i da se nigde u svetu ne bi desilo da toliko puno ljudi u takvim uslovima izađe na izbore.

Istovetna reakcija DSS-a i Prištine 

Vulin je rekao i da su se prvi put posle 1999. godine dogodili neredi na prostoru severnog Kosova i Metohije, tamo gde žive Srbi, a da baš niko ne optuži državu Srbiju da stoji iza tih nereda i da je učestvovala u njima. Međutim, kako je rekao, jedino je DSS svoju državu optužio da učestvuje u neredima.

"To nije ni srpski, to nije ni patriotski", naveo je Vulin i dodao da ne postoji sumnja da će ovaj napad DSS-a na državu Srbiju biti korišćen protiv nje i da će svi svetski mediji odmah preneti da DSS optužuje Srbiju da je napravila nerede.

Prema njegovim rečima, dočekali smo da iz parlamenta Srbije stižu optužbe na račun Srbije, iako to niko drugi nije ni pomislio da kaže.

"Prvi put od 1999. godine se desilo da jedan funkcioner Srbije, mislim na Aleksandra Vučića, upozori međunarodnu zajednicu da ne radi svoj posao kako treba i da ponudi da država Srbija preuzme odgovornost za bezbednost na KiM", naveo je Vulin.

Ministar je rekao da je posle toga bila istovetna reakcija DSS-a i Prištine.

"Čujete Slobodana Samardžića i Hajredina Kučija koji kaže da, na svu sreću, Vučiću nije dozvoljena reakcija. Obradovali su se da Srbija nije dobila dozvolu da zaštiti svoje građane na Kosovu i Metohiji", kaže Vulin.

Ministar je rekao kamo sreće da je za vreme matrovskog pogroma neko imao hrabrosti da pozove međunarodnu zajednicu i da dok su goreli manastiri i kuće zavede red.

"Možda bi martovsko nasilje bilo brže završeno. Kamo sreće da je neko iz vlade DSS, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost tražilo da zavede red, možda bi dva puta razmislili pre nego što bi proglasili nezavisnost", istakao je Vulin.

Vulin je ponovio da konačno imamo funkcionera, vicepremijer Vučića, koji sme da kaže međunarodnoj zajednici da ne rade dobro svoj posao, i da nisu obezbedili mir.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи