Читај ми!

Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika

Većinom glasova odbornika Skupštine grada Dragan Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda. Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu, rekao Dragan Đilas. Socijalisti predlažu da izbori u Beogradu budu početkom naredne godine. Nebojša Stefanović rekao da se vlast u Beogradu prethodnih godina bavila jedino rušenjem grada.

16.20 - Dragan Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda.

15.48 - Počelo tajno glasanje o razrešenju gradonačelnika Beograda.

15.40 - Očekujem da ću za šest meseci ponovo biti gradonačelnik, rekao pre glasanja Dragan Đilas.

14.20 - Nebojša Stefanović poručio je da se vlast u Beogradu prethodnih godina jedino bavila rušenjem grada i da je Beograd zadužen više nego što tvrdi DS.

13.50 - Predlog socijalista je da izbori u Beogradu budu naredne godine.

12.20 - Đilas: Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu. Odustajemo od protesta, ali sakupljaćemo potpise za direktan izbor gradonačelnika. 

11.15 - Počela rasprava o razrešenju gradonačelnika Beograda.

10.50 - PUPS će podržati razrešenje Đilasa, najavio Milan Krkobabić.

10.40 - Smena Đilasa poslednja, četvrta tačka dnevnog reda.

10.20 - Počela sednica. Đilas nije bio u sali.

Na sednici Skupštine grada Beograda odbornici tajnim glasanjem smenili Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda. Za smenu je glasalo 60 od 106 prisutnih odbornika, a niko nije bio protiv s obzirom na to da ostali odbornici nisu učestvovali u glasanju.

Sednici Skupštine grada prisustvovalo je 106 od ukupno 110 odbornika, a Dragan Đilas je, kako Beta javlja, izašao iz sale pre početka tajnog glasanja.

Smena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa izazvala je brojna reagovanja predstavnika političkih partija.

Prestankom mandata gradonačelniku, prestaje i mandat zameniku gradonačelnika i članovima Gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, rekao je po završetku glasanja zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Najveći broj odbornika nije glasao iza paravana, kako je inače predviđeno, već je na stolu zaokruživao listić, dok je šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabić bio jedan od retkih koji su glasali iza paravana, zbog čega je dobio aplauz odbornika, među njima i onih iz DS-a, prenosi Tanjug.

Rasprava o smeni Dragana Đilasa stavljena je na dnevni red sednice gradskog parlamenta jer ju je podržalo 57 odbornika od 110 koliko ima mandata u beogradskom parlamentu.

Zahtev da se smeni gradonačelnik, odbornicima je obrazložio šef odbornika opozicione SNS Aleksandar Jovičić, a podržali su ga odbornici Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Glas da se smena Đilasa stavi na dnevni red dala je i odbornica SPO-a Sandra Dosković.

Jovičić je rekao da je među građanima Beograda nastala "toliko uzavrela atmosfera" da je promena vlasti neophodna. Kako je rekao, lokalni izbori u Zemunu, gde su demokrate imale oko osam odsto glasova, dokaz su da su izgubile legitimitet u prestonici.

U predlogu za razrešenje gradonačelnika navodi se da Dragan Đilas snosi najveću odgovornost za finansijsku situaciju u Beogradu i za "činjenicu da je ugrožen razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcionisanje".

Jovičić je podsetio da je Đilas juče uspeo da proda firmu "Dajrekt medija", ali, kako kaže, "treba da objasni kako ju je stvorio".

Đilas: Smenjuju me zbog reči, a ne zbog rezultata rada

Đilas je novinarima u holu Skupštine grada rekao da je njegova smena politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", i da nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla.

Đilas kaže da ne želi da izgovara teške reči, ali napominje da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno. Beograđanima je zahvalio na podršci i najavio da će se, kad god izbori budu raspisani, ponovo kandidovati za prvog čoveka grada.

Đilas izbore očekuje na proleće, a veruje da će Beograd tada pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad zdrav i ispravan.

Uveren je da će zbog toga ponovo biti gradonačelnik i još jednom rekao da smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu da li su za Đilasa, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog.

DS odustaje od najavljenih protesta, ali će prikupljati potpise građana za izmenu zakona da bi se ubuduće gradonačelnici birali direktno.

Komentarišući današnja hapšenja u Novom Sadu, upitao je da li iko u Srbiji veruje da su ta hapšenja realna stvar i da tužilaštvo i sudovi to rade samostalno.

"U danu kada mene smenjuju u Beogradu, hapse Borislava Novakovića, čoveka koji sasvim sigurno nije umešan ni u kakve kriminalne radnje", poručio je Đilas.

Dodao je da posle njegove smene u Beogradu očekuje "nova hapšenja i mahanje papirima", a upitan da li očekuje da i on bude uhapšen, Đilas je rekao da ne očekuje jer nema razloga za to i dodao: "Ali u ovakvim vremenima ništa ne bi moglo da me iznenadi."

Zamerke opozicije

Skupštinsku raspravu o smeni Đilasa otvorio je odbornik DSS-a Nebojša Bakarec, koji je istakao da predlog za razrešenje Dragana Đilasa nije nedemokratski događaj, nasilno i rušilačko prekomponovanje vlasti, već demokratija na delu.

Bakarec kaže da je glavni razlog za smenu Đilasa metro, potpuno pogrešan princip uvođenja u glavni saobraćaj lakog šinskog sistema, "lažnog metroa". U ostale razloge za smenu Đilasa, ubrojao je izgradnju Mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opoziciji u poslednjih pet godina.

Šef odborničke grupe SPS-JS Nikola Prelević poručio je da je podrška inicijativi da se razreši gradonačelnik Beograda racionalan i ispravan postupak, u interesu građana.

Građani ne smeju da budu taoci političkih nesuglasica stranaka koje su na vlasti u Beogradu i Republici, ocenio je Prelević i konstatovao da je "neophodno da budu identične vlasti, jer nema dobre saradnje ako politički konkurenti vode vlast u Beogradu i Republici".

Pre početka rasprave o smeni gradonačelnika, odbornici su utvrdili prestanak funkcije predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića, koji je podneo ostavku zbog prelaska na mesto ministra saobraćaja.

Potom su potvrđeni mandati za tri nova odbornika, dva iz redova SNS-a i jednog iz koalicije SPS-PUPS-JS.

Predlog za smenu Dragana Đilasa juče su podnele odborničke grupe Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Inicijativu je podržao i PUPS, pošto je ta stranka dobila garancije od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da će se socijalna politika, za koju se PUPS zalaže u Beogradu, nastaviti.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво