Čitaj mi!

Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika

Većinom glasova odbornika Skupštine grada Dragan Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda. Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu, rekao Dragan Đilas. Socijalisti predlažu da izbori u Beogradu budu početkom naredne godine. Nebojša Stefanović rekao da se vlast u Beogradu prethodnih godina bavila jedino rušenjem grada.

16.20 - Dragan Đilas smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda.

15.48 - Počelo tajno glasanje o razrešenju gradonačelnika Beograda.

15.40 - Očekujem da ću za šest meseci ponovo biti gradonačelnik, rekao pre glasanja Dragan Đilas.

14.20 - Nebojša Stefanović poručio je da se vlast u Beogradu prethodnih godina jedino bavila rušenjem grada i da je Beograd zadužen više nego što tvrdi DS.

13.50 - Predlog socijalista je da izbori u Beogradu budu naredne godine.

12.20 - Đilas: Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu. Odustajemo od protesta, ali sakupljaćemo potpise za direktan izbor gradonačelnika. 

11.15 - Počela rasprava o razrešenju gradonačelnika Beograda.

10.50 - PUPS će podržati razrešenje Đilasa, najavio Milan Krkobabić.

10.40 - Smena Đilasa poslednja, četvrta tačka dnevnog reda.

10.20 - Počela sednica. Đilas nije bio u sali.

Na sednici Skupštine grada Beograda odbornici tajnim glasanjem smenili Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda. Za smenu je glasalo 60 od 106 prisutnih odbornika, a niko nije bio protiv s obzirom na to da ostali odbornici nisu učestvovali u glasanju.

Sednici Skupštine grada prisustvovalo je 106 od ukupno 110 odbornika, a Dragan Đilas je, kako Beta javlja, izašao iz sale pre početka tajnog glasanja.

Smena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa izazvala je brojna reagovanja predstavnika političkih partija.

Prestankom mandata gradonačelniku, prestaje i mandat zameniku gradonačelnika i članovima Gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, rekao je po završetku glasanja zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Najveći broj odbornika nije glasao iza paravana, kako je inače predviđeno, već je na stolu zaokruživao listić, dok je šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabić bio jedan od retkih koji su glasali iza paravana, zbog čega je dobio aplauz odbornika, među njima i onih iz DS-a, prenosi Tanjug.

Rasprava o smeni Dragana Đilasa stavljena je na dnevni red sednice gradskog parlamenta jer ju je podržalo 57 odbornika od 110 koliko ima mandata u beogradskom parlamentu.

Zahtev da se smeni gradonačelnik, odbornicima je obrazložio šef odbornika opozicione SNS Aleksandar Jovičić, a podržali su ga odbornici Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Glas da se smena Đilasa stavi na dnevni red dala je i odbornica SPO-a Sandra Dosković.

Jovičić je rekao da je među građanima Beograda nastala "toliko uzavrela atmosfera" da je promena vlasti neophodna. Kako je rekao, lokalni izbori u Zemunu, gde su demokrate imale oko osam odsto glasova, dokaz su da su izgubile legitimitet u prestonici.

U predlogu za razrešenje gradonačelnika navodi se da Dragan Đilas snosi najveću odgovornost za finansijsku situaciju u Beogradu i za "činjenicu da je ugrožen razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcionisanje".

Jovičić je podsetio da je Đilas juče uspeo da proda firmu "Dajrekt medija", ali, kako kaže, "treba da objasni kako ju je stvorio".

Đilas: Smenjuju me zbog reči, a ne zbog rezultata rada

Đilas je novinarima u holu Skupštine grada rekao da je njegova smena politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", i da nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla.

Đilas kaže da ne želi da izgovara teške reči, ali napominje da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno. Beograđanima je zahvalio na podršci i najavio da će se, kad god izbori budu raspisani, ponovo kandidovati za prvog čoveka grada.

Đilas izbore očekuje na proleće, a veruje da će Beograd tada pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad zdrav i ispravan.

Uveren je da će zbog toga ponovo biti gradonačelnik i još jednom rekao da smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu da li su za Đilasa, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog.

DS odustaje od najavljenih protesta, ali će prikupljati potpise građana za izmenu zakona da bi se ubuduće gradonačelnici birali direktno.

Komentarišući današnja hapšenja u Novom Sadu, upitao je da li iko u Srbiji veruje da su ta hapšenja realna stvar i da tužilaštvo i sudovi to rade samostalno.

"U danu kada mene smenjuju u Beogradu, hapse Borislava Novakovića, čoveka koji sasvim sigurno nije umešan ni u kakve kriminalne radnje", poručio je Đilas.

Dodao je da posle njegove smene u Beogradu očekuje "nova hapšenja i mahanje papirima", a upitan da li očekuje da i on bude uhapšen, Đilas je rekao da ne očekuje jer nema razloga za to i dodao: "Ali u ovakvim vremenima ništa ne bi moglo da me iznenadi."

Zamerke opozicije

Skupštinsku raspravu o smeni Đilasa otvorio je odbornik DSS-a Nebojša Bakarec, koji je istakao da predlog za razrešenje Dragana Đilasa nije nedemokratski događaj, nasilno i rušilačko prekomponovanje vlasti, već demokratija na delu.

Bakarec kaže da je glavni razlog za smenu Đilasa metro, potpuno pogrešan princip uvođenja u glavni saobraćaj lakog šinskog sistema, "lažnog metroa". U ostale razloge za smenu Đilasa, ubrojao je izgradnju Mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opoziciji u poslednjih pet godina.

Šef odborničke grupe SPS-JS Nikola Prelević poručio je da je podrška inicijativi da se razreši gradonačelnik Beograda racionalan i ispravan postupak, u interesu građana.

Građani ne smeju da budu taoci političkih nesuglasica stranaka koje su na vlasti u Beogradu i Republici, ocenio je Prelević i konstatovao da je "neophodno da budu identične vlasti, jer nema dobre saradnje ako politički konkurenti vode vlast u Beogradu i Republici".

Pre početka rasprave o smeni gradonačelnika, odbornici su utvrdili prestanak funkcije predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića, koji je podneo ostavku zbog prelaska na mesto ministra saobraćaja.

Potom su potvrđeni mandati za tri nova odbornika, dva iz redova SNS-a i jednog iz koalicije SPS-PUPS-JS.

Predlog za smenu Dragana Đilasa juče su podnele odborničke grupe Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Inicijativu je podržao i PUPS, pošto je ta stranka dobila garancije od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da će se socijalna politika, za koju se PUPS zalaže u Beogradu, nastaviti.

broj komentara 42 pošalji komentar
(sreda, 25. sep 2013, 15:45) - MilanCh [neregistrovani]

Demokratija

Beograd vise nema d od demokratije, poslednja oaza je pala. Nema plana daljeg rada, nema novih kandidata. Ne zna se vise ko pije a ko placa.

(sreda, 25. sep 2013, 08:09) - anonymous [neregistrovani]

Коме је ово требало

Битно је да је Ђилас смењен, а шта даље није важно. Овде се неко ружно шегачи и истерује неке своје принципе, неозбиљно, непотребно таласање, маркетинг водеће странке...
Што се нервирамо, то никога није брига, млади политичари само извиру копирају доказане Богове, лепа будућност Србије.

(sreda, 25. sep 2013, 07:52) - Nikola Nedeljković [neregistrovani]

Ispravno loša stvar

Smatram da je smena Đilasa sa mesta gradonačelnika prava stvar, mnogo je za tih 5 godina nepravilnosti bilo, znaju oni koji su bar malo pratili situaciju. Ipak, bojim se da dolaze njemu slični, ne želim nikoga da uvredim ali političari su to. Izgleda da sada stranka sa najvećom podrškom građana uklanja protivničke elemente a taj proces je veoma negativan i može da dovede do apsolutizma u širem smislu. Ponovo se ljudi postavljaju po partijskoj liniji (Zoran Babić na čelu VSS i dr.). Jednostavno rečeno, zabrinut sam za budućnost svoje zemlje.

(utorak, 24. sep 2013, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

iskreno se

nadam da ce se u buduce novac iz Bg odlivati prema ostalim delovima Srbije a ne kao sto je do sada bilo svaka para u Beograd.

(utorak, 24. sep 2013, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

e...

pa daj neka iznesu sta su to oni uradili za 5 godina,daj da vidimo,mani me papirica i kojekakvih statistika...

(utorak, 24. sep 2013, 19:43) - willi [neregistrovani]

mozda je dobro...

mozda je dobro da su ga smenili. i takodje je dobro da mogu nekoga da smene. samo mi se cini da vladajucu stranku nece moci niko da smeni. cini mi se da se svi neistomisljenici jednostavno uklanjaju bez izgleda da na tim mestima dodju bolji i sposobniji ljudi. mislim da ulazimu u situaciju koju smo imali pre 2000. god. videcemo kuda to vodi.
ovo je moje vidjenje trenutne politicke situacije u srbiji. daj boze da nisam u pravu...

(utorak, 24. sep 2013, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

gradonacelnik

g.Djilas treba da shvati poentu. I trebao je sam da se mrdne sa te funkcije,kao i sa funkcije lider DS-a. Nema nista ovde sto je strasno.

(utorak, 24. sep 2013, 18:14) - Gargantua [neregistrovani]

Zašto ?

Đilasa damo PTT ne damo ! A verovatno će dobiti još ! To je to !

(utorak, 24. sep 2013, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

I gubitak je dobitak

Ako će ovo da pomogne da se krene u nešto bolje, onda je OK!!! Ali, bojim se da je sve to već poznata priča i da smo mnogo daleko od tog boljeg. Očekujem da sada D. Đilas izađe pred članstvo i prizna poraz ( bez pravdanja na način na koji je to ostvareno ), a zatim podnese neopozivu ostavku na stranačku ( pa i na ostale društvene ) funkcije... 

(utorak, 24. sep 2013, 18:12) - Gargantua [neregistrovani]

naivac

Biće interesantno živeti u BG.Moći će ponovo da se kupuje cuga posle 22,divno ! Živelo švercovanje u autobusima i to će biti super.Ma, kad bude običan kvar na vodovodu,nastaće kolaps !