Читај ми!

Pećka patrijaršija pod zaštitom KPS-a

O bezbednosti najznačajnijeg srednjevekovnog pravoslavnog manastira na Kosovu, Pećkoj patrijaršiji, brinu pripadnici posebne multietničke jedinice kosovske policije. Pod zaštitom Kfora, od 40 pravoslavnih crkava i manastira na Kosmetu, pod vojnom zaštitom jedino je manastir Visoki Dečani.

Pećku patrijaršiju od 19. avgusta obezbeđuje kosovska policija. Pripadnici posebne jedinice za čuvanje kulturnih i verskih objekata na Kosovu i Metohiji tu ulogu su prezueli od Kfora. Međunarodni vojnici u Pokrajini obezbeđuju još jedino manastir Visoki Dečani.

Patrijaršiju su od juna 1999. godine obezbeđivali vojnici Kfora. Od ovog meseca o bezbednosti najznačajnijeg srednjevekovnog pravoslavnog manastira na Kosovu brinu pripadnici posebne multietničke jedinice kosovske policije.

Šef jedinice za obezbeđenje kulturnih i verskih i objekata Dražo Božović kaže da su policajci angažovani u četiri različite smene, na statičnim tačkama kao što je i Kfor ranije vršio obezbeđenje.

"U ovom trenutku ne postoje neki veliki rizici i stanje oko i unutar ovog objekta je na zavidnom nivou", kaže Božović.

U Patrijaršiji i oko nje je mirno. Po koji turista ili vernik obiđe kompleks srednjevekovnih crkava.

Ekipa RTS-a u Patrijaršiji je zatekla i jednu patrolu Kfora. Sestrinstvo kaže da oko obezbeđivanja Patrijaršije nije sve dogovoreno do kraja.

Pod zaštitom Kfora, od 40 pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, pod vojnom zaštitom jedino je još manastir Visoki Dečani. U njemu smo zatekli ekskurziju albanskih đaka iz škole za učenike sa posebnim potrebama iz Peći.

Iguman manastira Sava Janjić podseća da su Visoki Dečani minule decenije nekoliko puta napadani.

Janjić kaže da je u manastiru Visoki Deačani drugačija situacija, pošto je manastir četiri puta oružano napadan i ima dosta nepsorazuma sa lokalnom opštinom koja negira njihovo imanje.

"Imali smo i pretnje ove zime, tako da se nisu stvorili uslovi da kosovska policija može da prezume punu bezbednost oko manastira i za sada od Kfora nemamo ni indikacije da se to može deseti", kaže Janjić.

Pre Pećke patrijaršije, kosovska policija je na Kosovu preuzela čuvanje manastira Gračanica, Devič, spomenika na Gazimestanu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво