Читај ми!

Dinkić zadužen za saradnju sa Emiratima

Dosadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić imenovan za zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik Komiteta je Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić imenovan za predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mlađan Dinkić za zamenika predsednika.

Vučić je, posle sednice Glavnog odbora SNS-a, rekao je da je za tu odluku glasao i premijer Ivica Dačić, ali i svi ministri i da je to urađeno po uobičajenoj proceduri.

"Vlada ga je predložila. Sa nekim ljudima u svetu ne razgovaraju funkcije i funkcioneri nego ljudi. Nadam se i kad odemo s vlasti da će u ovoj zemlji biti dovoljno pameti da i mene neko angažuje da razgovaram s predstavnicima pojedinih arapskih zemalja zato što tamo uživam veliki ugled", rekao je Vučić.

On je objasnio da je Dinkić sa Emiratima radio određene poslove, da poznaje ljude, koji su izrazili želju da se taj posao i nastavi.

"Imenovan je zato što poznaje te ljude, a ne zbog funkcije. Ne znam šta znači biti na ovoj ili onoj funkciji, kao da se neko s njom rodio, ili umro ako nije na funkciji", rekao je Vučić.

On je dodao da misli da smo dobro obavili neke poslove za zemlju, podsetivši na prodaju Jata, koji je, kako je rekao, godišnje gubio 50 miliona evra, a sada će za 20 meseci toliko dobijati.

Dačić: Ne smeta mi imenovanje Dinkića

Lider SPS-a i predsednik vlade Ivica Dačić rekao je da mu ne smeta što je Mlađan Dinkić imenovan za pomoćnika u Komitetu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Dinkić je ministar finansija i sarađivao je zajedno sa Vučićem sa kompanijama iz UAE", podsetio je Dačić, i dodao da to ne znači da URS ostaje u Vladi.

On je istakao da je svako ko može da pomogne državi dobrodošao, i da mu ne smetaju imena.

"Vučić misli da Dinkić može i ja se slažem s njim. Nema revanšizma. Politika nije emocionalni odnos, to je racionalno pitanje koje zahteva povlačenje određenih poteza", rekao je Dačić.

U obrazloženju Vladinog rešenja navodi se da je saradnja sa Emiratima od strateškog značaja za Srbiju, jer se nakon uspostavljanja partnerstva između "Etihada" i "Jata", iz te prijateljske zemlje u narednom periodu očekuju ogromne investicije, a deo njih je upravo Dinkićev tim u velikoj meri već pripremio.

Sporazumom o saradnji vlada Srbije i UAE od 17. februara predviđeno je da će potpisnice sporazuma osnovati komitet i/ili potkomitete koji će se baviti temama koje su predmet sporazuma, ili drugim temama o kojima će se dve strane sporazumeti, navodi Vlada.

Zadatak komiteta bi bio utvrdi ciljeve i načine uspostavljanja saradnje sa nadležnim organima i institucijama UAE i predloži preduzimanje aktivnosti za privlačenje i finansiranje inesticionih projekata i drugih projekata od značaja za unapređenje privrede Srbije, a naročito u oblastima odbrane, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija i saobraćaja.

Komitet treba i da koordinira rad radnih grupa za saradnju osnovanih za sve oblasti iz sporazuma, da koordinira rad jedinica za upravljanje projektima, da prati i koordinira sve aktivnosti i stepen realizacije po potpisanim pojedinačnim ugovorima koji proističu iz sporazuma, pogotovo potpisanih ugovora iz oblasti vazdušnog saobraćaja.

Komitet će obaveštavati vladu o stepenu realizacije i preuzetim aktivnostima.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво