"Beograd na vodi" i metro menjaju sliku grada

Projekat "Beograd na vodi" i metro mogli bi da promene sliku Beograda, rekao predsednik DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i istakao da je sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem ranije postigao konsenzus o tom projektu. Uz saradnju republičke i gradske vlasti možemo da uradimo nešto što je zaista dobro za sve Beograđane, poručio Đilas.

Predsednik Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem ranije postigao konsenzus o značaju projekta "Beograd na vodi", koji bi uz metro mogao da promeni sliku Beograda.

Vučić je juče najavio da će pozvati gradonačelnika Beograda da razgovaraju o tom projektu.

Đilas je Tanjugu rekao da je sa Vučićem već razgovarao na tu temu i ukazao da se o tome priča desetinama godina, a da su gradske vlasti već počele da se bave njome.

"Verujem da uz saradnju republičke vlade i gradskih vlasti na projektu metroa i ovom projektu možemo da uradimo ono što je zaista dobro za sve Beograđane", uveren je Đilas.

Na pitanje da li je to jedini zajednički projekat sa Vučićem, Đilas je rekao da je to jedino o čemu je konkretno razgovarano, ali da je sasvim logično da Vučić, kao predsednik najveće vladajuće stranke i on, kao predsednik opozicione stranke, razgovaraju o temama na kojima je potrebno postići konsenzus zbog boljitka cele Srbije.

"Kao što smo postigli taj konsenzus po pitanju Kosova, briselskog sporazuma, očekujem da ga postignemo i po pitanju načina izlaska Srba na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ali i na nekim drugim temama, kao što je projekat Beograd na vodi, koje su, po mom mišljenju, mnogo iznad partijskih priča", istakao je Đilas.

Izmeštanje kamiona iz centra grada 

Govoreći detaljnije o projektu "Beograd na vodi", Đilas je rekao da je deo tog projekta i izgradnja mosta Zemun-Borča, koji će omogućiti izmeštanje kamionskog saobraćaja iz centra grada.

"Taj most omogućava da projekat koji smo započeli, a to je izmeštanje autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd, takođe bude realizovan i kada to uradimo ostaje samo železnička stanica i to ne putnička, već deo koji je važan za robni saobraćaj. Njegovo izmeštanje omogućilo bi da to zemljište sutra postane stambeno-poslovni kompleks", objasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se izgrade novi infrastrukturni kapaciteti van centra grada, a to je ogroman posao i za njega će biti potrebno određeno vreme.

To je samo prva faza, rekao je Đilas, a druga je potpuno izmeštanje železničkog saobraćaja koji koristi samo jedan kolosek uz samu reku, za prenos opasnih materija.

Da bi se to rešilo, mora da se napravi novi most u Vinči, a za to su potrebne stotine miliona evra, rekao je gradonačelnik.

Đilas je uveren da treba da se rešava deo po deo tog problema, da se ceo projekat podeli u faze, rešava infrastruktura i traže investitori.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 01. avg 2013, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Krnjača u g. fekalijama ide u Evropu

2005.g. Gradska vlast je štampanim obaveštenjem umirivala građane leve obale Dunava da će Kanalizacija po fazama biti oknčana u 2007.godini, kako sekundarna tako i primarnakan. mreža. Ništa a evo 2013. g. kako da idemo u Evropu a živimo u g. fekalijama.za sve se nađoše pare ali za izlazak iz g. nikako.

(četvrtak, 01. avg 2013, 20:58) - Jelena [neregistrovani]

Samo

saradnjom se i može nešto postići, a ne inaćenjem i prepucavanjem. Nadam se da je Vučić shvatio da je Đilas produktivan čovek sa kojim može mnogo da se uradi.

(četvrtak, 01. avg 2013, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Beograd

Kad bi se udružili, sve bi moglo ovako - na kredit, po malo, u etapama i eto.

(četvrtak, 01. avg 2013, 19:21) - metronom [neregistrovani]

opa

Ovo dobro zvuči, daj Bože da uspe.

(četvrtak, 01. avg 2013, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

ne bacajte pare

na koje kakve projekte, vec prvo sredite ono sto imate...Pogledajte malo oko sebe po BGD. i videcete da on vapi za generalno sredjivanje grada...Nasta vam lice fasade skola, vrtica a da ne govorimo o Klinickom centru BGD...Zasto ne investirate malo pare u zdrastvo, kao na primer kupovinu nove onkoloske opreme ili opremite jednu operacionu salu sa najsavremenijom opremom, gde bi nasi strucnjaci radili transplatacije Srca i drugih organa...Manimo se Metroa i koje kakvih luksuznih projekata...