Читај ми!

Beograd za saradnju, bez priznanja Kosova

Srbija će i u budućnosti Kosovo videti kao suštinsku autonomiju i spremna je da još neke nadležnosti prepusti Prištini, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Nikolić naglasio da Srbija nikada neće biti spremna da prizna nezavisnost ili potpiše bilo kakav sporazum koji bi omogućio Kosovu da bude članica UN.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija i u budućnosti Kosovo videti kao suštinsku autonomiju, da je spremna da još neke nadležnosti prepusti Prištini, ali da nikada neće biti spremna da prizna nezavisnost ili potpiše bilo kakav sporazum koji bi omogućio Kosovu da bude članica UN.

Nikolić je novinarima na Brdu kod Kranja, odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost odnosa Srbije i Kosova, odgovorio:

"Upravo ovako - razgovaraćemo, dogovaraćemo se, oni će da tvrde da je to država, mi ih gledamo kao suštinsku autonomiju. Spremni smo još mnogo toga da prepustimo Prištini, ali negde ćemo morati da stanemo i da vidimo šta smo uradili, da li nam građani žive bolje i da li je ono što smo odvojili Prištini kao svoje nadležnosti i što ćemo im dati ustavnim zakonom dovoljno ili nije."

"Dalje od toga ne možemo", naglasio je Nikolić i dodao da upravo tako u svim razgovorima sa predstavnicima EU Beograd traži da Brisel ne postavlja uslove priznavanja nezavisnosti ili bilo kakav sporazum kojim bi se Kosovu priznalo pravo da bude, na primer, članica UN.

"Srbija to jednostavno ne može, i ne znam koja država u svetu bi mogla", naveo je Nikolić.

Na pitanje da li ima problem što i kosovska predsednica Atifete Jahjaga prisustvuje skupu, predsednik je rekao da "nema pravo da ima svoj problem", jer su se Beograd i Priština dogovorili da Priština učestvuje na regionalnim skupovima.

"Videli ste i sami da nije bilo predstavljanja. Ja sam tu da ispunjavam ono što Srbija odluči i o čemu se Srbija dogovori, to je narodna skupština usvojila. Moje je bilo da ovde učestvujem kako ovaj skup ne bi prošao bez Srbije", rekao je Nikolić.

Zajednički interes za saradnjom u regionu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da region ima zajednički interes da sarađuje i ubrza proces evrointegracija i naglasio da Srbija nije "gora od drugih" i da zaslužuje da bude deo evropskog društva.

Nikolić je rekao da u "Brdo procesu", u čijem okviru je održan današnji neformalni sastanak lidera regiona, svako ima svoj interes - Srbija, uz Hrvatsku i Sloveniju, da što pre postane članica EU, a Slovenija i Hrvatska da uz Srbiju odu na tržišta koja im trentno, kao članicama EU, nisu dostupna na isti način kao Srbiji.

"Mi ćemo uskoro morati da imamo svoje zajedničke proizvode, čak i zajedničke firme koje će nastupati na tržištima na kojima je Srbija jedino prepoznatljiva kao bivša Jugoslavija. To je od Azije do Afrike i Latiske Amerike... Rusija, Azerbejdžan, Turska, to su sve tržišta koja su potpuno otvorena za srpsku robu, a srpska roba je i ono što zajednički proizvede sa Slovenijom i Hrvatskom", rekao je Nikolić.

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Srbije je rekao da se ne bori da Srbija bude u EU da bi nam neko "kao pred crkvom davao novac", već da bi, kada dođe vreme za procenu, bilo ocenjeno da je država zaista uređena na način na koji su to učinili Nemci ili Slovenci.

Upitan da li ga brine pad entuzijazma za proširenje EU, Nikolić je rekao da ga to uopšte ne brine i da proširenje ne zavisi od entuzijazma.

"Ta priča o entuzijazmu za proširenje je samo priča. Evropa mora da se proširuje, ne može da ostane u granicama u kojima je sad i da kaže: 'Evo samo nam je još nedostajala Hrvatska'. A što ne nedostaje Srbija, a što ne nedostaje Crna Gora ili Makedonija? Što smo gori od drugih", upitao je Nikolić.

On je rekao da proširenje ne znači da neko "baca novac", već da je to znak da je još jedna država postala toliko vredna da može da bude u tom društvu, da je uredila svoj pravni i ekonomski sistem, međuljudske odnose, odnose prema manjinama, ustavni poredak, borbu protiv kriminala.

"To sa entuzijazmom, od toga ne zavisi proširenje EU, ali nije ni normalno da Srbija ostane tako daleko za Slovanijom i Hrvatskom, nismo mi baš tako slabo uređeni", zaključio je Nikolić.

"Rekonstrukcija tamo gde su problemi"

Rekonstrukcija Vlade Srbije mora biti temeljna i usmerena pre svega na resore i oblasti u kojima su problemi evidentni - u privredi, ekonomiji, finansijama, policiji, tužilaštvu, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"To su srpski problemi. Sigurno nije sport", rekao je Nikolić novinarima na Brdu kod Kranja.

On je naglasio da govori kao građanin Srbije i da kao građanin svakako ne bi bio zadovoljan ako bi se rekonstrukcija svela samo na zamenu nekoliko ministara, jer se, naglasio je, tačno zna gde je, u kojim oblastima, problem.

Na pitanje da li je za rekonstrukciju vlade ili za vanredne izbore, predsednik Nikolić je ponovo podsetio da nije njegovo kao predsednika da predlaže rešenje, ali da kao građanin može da iznese stav, objektivan i neutralan.

"Ali, ovo je Srbija u čijoj sam izgradnji i sam učestvovao, pobedama i na predsedničkim i na parlamentrim izborima, i nije mi svejedno kako ide. Zbog toga sam dao svoj savet, a videćemo šta će biti", rekao je predsednik.

Nikolić je ukazao da se do sada nije izjašnjavao o rekonstrukciji Vlade, i - samokritički - primetio: "Valjalo bi da sam o tome pričao 'kod kuće'".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво