Читај ми!

Mandati slobodni, pare "vezane"

Pošto Zakonom o finansiranju političkih stranaka nije regulisano pitanje poslanika koji prelaze u druge poslaničke grupe, novac iz državne kase se raspodeljuje strankama prema broju mandata osvojenih u trenutku izbora. Stručnjaci ocenjuju da bi sredstva trebalo deliti prema aktuelnoj moći partija.

Više od 80 miliona dinara iz repubičke kase mesečno se daje za finansiranje 23 parlamentarne stranke. Novac nije namenjen izbornim troškovima i platama poslanika već se njime obezbeđuje redovan rad stranaka. Međutim, postoji pitanje finansiranja kada poslanik pređe iz jednog poslaničkog kluba u drugi i kada, na primer, stranka ostane bez predstavnika u Parlamentu.

Iako više nema predstavnike u Parlamentu, na račun Narodne partije svakog meseca uplaćuje se oko 600 hiljada dinara. Da se stranka ugasila a članstvo kolektivno prešlo u naprednjake kako se najavljivalo, te pare ostale bi u republičkoj kasi.

Međutim, jedna poslanica, Maja Gojković, otišla je u SNS, a Dragana Đuković u URS. Oni koji su ostali u Narodnoj partiji kažu da i dalje postoje i da imaju 30 odbora čije aktivnosti nisu prestale.

Nebojša Korać iz Narodne partije objašnjava da je ta stranka na izborima osvojima dva mandata i da je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka i koalicionim ugovorom osvtarila pravo na finaniranje iz budžeta.

"Istina je da su naša dva poslanika napustila stranku i priključila se drugim poslaničkim grupama. To ne znači da je Narodna partija prestala da postiji. Nama i dalje svakog meseca stižu računi koje treba platiti", objašnjava Nebojša Korać iz Narodne partije.

Osnivač Narodne partije, Maja Gojković, kaže da sada, kao članica SNS-a, ne može da govori o drugoj stranci. Novac bivše partije ne dobija jer, objašnjava, po zakonu on ne pripada pojedincu.

Sredstva prema broju mandata osvojenih na izborima 

Zakonom o finansiranju političkih stranaka nije uređeno pitanje prelaska iz jednog u drugi poslanički klub.

"Ona izborna lista, čitajte politička stranka, koja je na izborima imala određeni broj mandata dobija novac prema tom broju mandata koje je u trenutku održavanja izbora osvojila", precizira Đorđe Vuković iz Cesida.

Vuković ističe da svi oni koji napuste političku stranku i dalje ostaju poslanici, da imaju svoj mandat i da mogu da se ponašaju onako kako smatraju da je najcelishodnije. Međutim, kaže da ne mogu sa sobom da vuku tu količinu novca koji je stranka dobila.

Postoje mišljenja prema kojima je koncept raspodele novca strankama iz budžeta loš, i da bi ga trebalo promeniti.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija smatra da bi novac trebalo da se deli prema aktuelnoj moći u parlamentu i prema broju poslanika ili odbornika koji određena grupacija ima.

"Jer prema stanovištu građana koji finansiraju stranke kroz budžet, nema razloga da se taj novac izdvaja za one koji više nisu u parlamentu ili čiji uticaj je znatno smanjen", ocenjuje Nenadić.

Budžetske dotacije partijama povećane su zakonom iz 2011. godine. Tako, posle rebalansa budžeta SNS mesečno dobija oko 19,5 miliona dinara, DS manje od 15 miliona, SPS i DSS oko 7,5 miliona, URS nešto manje od šest a NS oko dva miliona.

Prema najnovijim izveštajima stranaka novac iz državne kase čini oko 70 odsto njihovih prihoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво