Tači "nišani" UNMIK, Kina i Rusija protiv

Savet bezbednosti UN raspravljao u stanju na Kosovu. Dačić upozorio na bezbednosne izazove i neophodnost sprovođenja sporazuma. Tači traži novu rezoluciju Saveta bezbednosti i kraj UNMIK-a. Rusija i Kina protiv. SAD i Britanija pozdravljaju "istorijski" sporazum.

18.05 - Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. 

18.04 - Sprovođenje sporazuma je ključ evropskog puta Srbije i Kosova, rekao je britanski ambasador Lajal Grant.  

17.39 - Sporazum Beograda i Prištine nema nikakvog uticaja na status Kosova, već taj problem ostaje u okvirima Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Rusija je protiv smanjenje obima aktivnosti UNMIK-a. 

17.25 - SAD podržavaju istorijski sporazum i očekujemo nastavak angažmana dve strane u postizanju trajnog mira, rekla je ambasadorka SAD pri UN Sjuzan Rajs, koja prelazi na dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame. 

17.06 - Kina odlučno protiv ukidanja UNMIK-a, rekao je ambasador te države pri UN Ming Van. Situacija na Kosovu, posebno na severu je još uvek krhka zbog čega Penking podržava nastavak angažovanja UNMIK-a, Euleksa i Kfora.

16.56 - Tači zatražio da SAvet bezbednosti usvoji novu rezoluciju o Kosovu i okonča mandat UNMIK-a. 

16.51 - Posle razmene oficira za vezu Kosovo će, po prvi put, u Beogradu biti predstavljeno na diplomatskom nivou, rekao je Tači, nazvavši sporazum između Beograda i Prištine istorijskim. 

16.37 - Hašim Tači je rekao da je Kosovo pokazalo privrženost političkom dijalogu i odlučnost da sporazum sprovede. 

16.42 - Ovo je istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine. Srbija opredeljena da stavi tačku na prošlost i očekujemo da međunarodna zajednica da podstrek sprovođenju sporazuma.

16.37 - Dačić se zahvalio SAD na odluci da ne smanji kontigent pri Kforu. Srbija traži da mandat UNMIK-a ostane nepromenjen, kao i da se pojača saradnja sa Euleksom. 

16.31 - Dačić je istakao probleme povratka raseljenih na Kosovo, navodeći da se u prvom kvartalu vratilo svega 47 osoba. "Na Kosovu sistem vladavine prava ima ozbiljne nedostatke".

16.25 - Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje krhka... U šest meseci zabeleženo 60 metnički motivisanih incidenata, rekao je Ivica Dačić. "Naš osnovni cilj je postizanje održivog rešenja... Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu", rekao je Dačić.

16.22 - Politička situacija je krhka na obe strane. Primena sporazuma će zahtevati naporan rad svih strana, rekao je Zarif. Zajedno smo postigli politički napredk, mir i pomirenje. 

16.14 - Šef UNMIK-a Farid Zarif odao priznanje liderima Beograda i Prištine na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa. Ipak, pretnje po stabilnost postoje i južno i severno od reke Ibar.

16.10 - Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Najmoćnije telo svetske organizacije razmatralo je redovni, tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o stanju na Kosovu, prvi put pošto su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa.

Stavove Srbije predstavljao je premijer Ivica Dačić, koji se, prethopdno sastao sa generalnim sekretarom UN.

Kosovsku stranu predstavljao je Hašim Tači.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2013, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Kraj UNMIKA?

Sto se protive Rusija i Kina??? Ovo bi bilo dobro za Srbiju, ali Kina i Rusija su protiv??? Sta se ovo desava!?

(petak, 14. jun 2013, 21:36) - grego [neregistrovani]

sta reci

slazem se ali je sve to teoretski, rezolucija postoji godinama, ali je zapad(tj.USD)ne respektuje i da nije Rusije i Kine odavno bi je promenili.Medjutim, ukoliko je ta rezolucija jos validna, smatram da su ovi tako zvani "istorijski"razgovori, pregovori, dogovori.....bez predmetni ....gubljenje vremena........itd.

(petak, 14. jun 2013, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Sve jasno

Cim Ameri i Britanci pozdravljaju sporazum.

(petak, 14. jun 2013, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Ako

Ako mislis da je dobra rezulucija 1244 doci Jovane is AMerika da zivis sa nama na Kosovo.

(petak, 14. jun 2013, 19:50) - Dali Los Angeles [neregistrovani]

bez naslova

Ispred Tacija stoji tablica s imenom i prezimenom, ispred svih ostalih ucesnika tablica sa nazivom drzave. Zar mu to ne govori dovoljno?

(petak, 14. jun 2013, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

@Sta reci...

...ti kako hoces ali ja cu imena Rusije i Kine uvjek pisati velikim slovima inace ako Rusija ulozi veto,nece Ameri bombardovati Siriju,buidi siguran...inace jesi li citao danasnju Curkinovi izjavu o Kosmetu...i Dacicevu...

(petak, 14. jun 2013, 19:37) - Srboslav [neregistrovani]

Kosovo

I iz ovoga se vidi da je Kosovo Srbija, i mi da prihvatimo da je Kosovo nezavisno, to druge drzave ne daju, koje se plase slicnih scenarija. Ura za Rusiju i Kinu!!!

(petak, 14. jun 2013, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci!

Nista bez kine i rusije,svaka cast,ajde sad veto protiv Sirije a Amerikanci bombarduju ne pitaju nikoga.

(petak, 14. jun 2013, 17:41) - Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Tachi,

Hoce promenu rezolucije SB UN 1244, zato sto ta rezolucija garantuje celovitost , suverenitet i nepovredljivi integitet Srbije. Zahvaljujuci Rusiji, Kini i mnogim svetckim drzavama, Tachi nemoze ici , onako kako misli !!!!
Zivela nasa celovita Srbija sa Kosovo i Metohijom .