Читај ми!

Vučić: Sporazum je način da Srbija opstane

Briselski sporazum je "način da Srbija opstane, da ne budemo izolovani, da nam ne uvode vize", rekao Aleksandar Vučić. Spreman sam da odem na Kosovo, ali će odluka o tome zavisiti od odgovora koji će mi Srbi sa severa dati u utorak, naveo prvi potpredsednik Vlade.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da je država spremna da prihvati referendum o briselskom sporazumu na pitanje "da li ste za sporazum ili ne", ali da ne dolazi u obzir da pitanje bude - da li Kosovo treba da bude u Srbiji.

"Rekao sam Srbima sa Kosova - idemo na referendum, postavljamo najteže pitanje za nas, ali nemojte da se igrate sa tim da nam govorite da pitanje treba da bude - da li Kosovo treba da bude u Srbiji ili ne. Ko će na to da kaže ne?", rekao je Vučić u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva.

Vučić je podsetio da je Srbima sa severa ponuđeno da se održi referendum, ali da oni, u slučaju da većina podrži sporazum, moraju da prihvate većinsku odluku i da učestvuju u primeni sporazuma.

Sporazum je "način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize", rekao je Vučić dodajući da u slučaju da sporazum na referendumu ne dobije podršku on ne bi ostao na vlasti.

"Ako odgovor na referendumu bude negativan, to znači da nema više vlade", naveo je Vučić.

Aktuelna vlast se "sklanja i odlazi u istoriju", jer odsustvo podrške sporazumu značilo bi uskraćivanje podrške politici aktuelne vlasti, a u tom slučaju pitanje nije da li će biti novih izbora, već bi, kako je precizirao, posle toga bilo besmisleno da ljudi koji su vodili takvu politiku vladaju.

Upitan da li očekuje da će Srbi sa severa KiM pristati na dogovor o referendumu, on je rekao: "Takvom odgovoru se nadam u utorak, a plašim se da ga neće biti".

Vučić je naveo da je, kada je na sastanku sa Srbima rekao da je i pitanje "Da li ste za sporazum ili ne" prihvatljivo, jedan od predsednika opština sa severa Slaviša Ristić odgovorio: "može, ali nemoj ti da se uključuješ u kampanju".

"Rekao sam da to tako ne može. Moram da se uključim, jer hoću da kažem narodu da je to način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize i da prestane to da ne razgovaramo ni sa kim u svetu", rekao je Vučić dodajući da u drugačijoj politici u Srbiji ne želi da učestvuje.

Vučić kaže da se mora postići dogovor sa Srbima sa severa, ali da se odluka rukovodstva zemlje o briselskom sporazumu može menjati samo na izborima.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da je važno što vlast ne koristi moć da bi ucenjivala Srbe sa severa, ali da od njih traži da dobro razumeju poziciju cele Srbije i sve probleme sa kojima se suočavamao.

O poseti Kosmetu 

Vučić je spreman da ode na Kosovo, ali će odluka o tome hoće li ići zavisiti od odgovora koji će mu Srbi sa severa dati u utorak.

Vučić je ranije najavio da će mu predstavnici Srba sa severa Kosova u utorak odgovoriti da li će, u slučaju da se na referendumu proveri podrška građana briselskom sporazumu, prihvatiti većinski odgovor i učestvovati u njegovoj primeni.

"Ne bežim od toga da idem na Kosovo, ali to zavisi od odgovora, zavisi od toga kako će se odvijati situacija", rekao je Vučić.

Dodao je da to ne može biti pre utorka, jer danas putuje u Hrvatsku, gde sutra ima zvanične razgovore.

Na pitanje šta misli o predlogu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da na KiM ide delegacija sastavljena od svih stranaka koje podržavaju briselski sporazum, Vučić je rekao da nema ništa protiv takve ideje, ali ni protiv toga da u delegaciji budu i oni koji su protiv, kao što je DSS.

Vicepremijer je na pitanje da li se zatvara Kancelarija za Kosovo, što su preneli pojedini mediji, rekao da ne želi i ne može da komentariše sve što se objavi u novinama, ali je naveo da Kancelarija neće biti ukinuta.

Vučić kaže da je Aleksandar Vulin, koji je podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tokom dijaloga u Briselu teže nego drugi prihvatao mnoge stvari u vezi sa Kosovom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи