Читај ми!

Nikolić se izvinio zbog Srebrenice

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio se za zločine koje su pojedinci počinili nad Bošnjacima u ime Srbije i srpskog naroda. Sve što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije (tokom ratova) imalo karakteristike genocida, kaže Nikolić.

Zbog zločina koje su pojedinci počinili nad Bošnjacima u ime Srbije i srpskog naroda izvinio se predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na pitanje o zločinu u Srebrenici u julu 1995. godine, Nikolić je u emisiji "Intervju 20" na bosanskom BHT-u rekao da se "genocid mora dokazati". Nikolićev intervju trebalo je da bude emitovan 7. maja, ali je zbog interesovanja javnosti vanredno emitovan večeras.

Nikolić je naveo da "ne može da opiše koliko užasa oseti kada se spomene Srebrenica". Prema njegovim rečima, Srebrenica je sinonim za teški zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, zbog čega se duboko više puta izvinio.

"Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić.

On je istakao da "sve što se dešavalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida".

"Izvinjavam se i tražim oproštaj za svaki greh koji je učinio pripadnik srpskog naroda u jednom vremenu u kojem je zaboravio na ljudske osobine, na ono što nas odvaja od životinja. Ne očekujem izvinjenje bilo čije zbog zločina nad Srbima, ali ja se izvinjavam za zločine koje je počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje da li će posetiti Srebrenicu 11. jula kada se obeležava godišnjica zločina u tom gradu, predsednik Srbije je rekao da se postavlja pitanje kako će tamo biti dočekan.

"Možda ćete samo da čujete da sam tamo bio i dobijete snimke. Teško da bih bio lepo dočekan, ne bih izazivao sukobe", rekao je Nikolić.

Obećao je da će ove godine posetiti Srebrenicu i pozvao Predsedništvo BiH da tokom njegove skorašnje posete toj zemlji organizuje njegovu posetu Srebrenici.

Nikolić je ustvrdio da je i nad Srbima počinjen genocid na Kosovu, odakle su proterani, kao i genocid u Krajini u Hrvatskoj, odakle je, kako je naveo, proterano 300.000 ljudi.

Kritikovao je rad Haškog suda, ocenivši da taj sud radi "po svojim pravilima i zakonima".

Nikolić je istakao da je za njega Bosna i Hercegovina "država sa kojom će Srbija da sarađuje". "Ono što nas je razdvajalo i delilo neka se zakopa sa nama, da ne ostavimo našoj deci u nasleđe podele".

Srbija ne traži Republiku Srpsku na Kosovu

Nikolić je rekao da Srbija ne traži Republiku Srpsku na teritoriji Kosova, jer bi to značilo da priznaje da je Kosovo država.

On je rekao da Srbija sarađuje sa Republikom Srpskom, jer je BiH država i Srbija pomaže jedan entitet.

Istakao je, kako prenosi agencija Beta, da su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu.

Nikolić je naveo da je BiH primer zemlje u kojoj ljudi mogu zajedno da "lepo žive, čak bolje nego u Vojvodini", gde postoji 30 različitih nacija.

Predsednik Srbije je izrazio želju za saradnju sa BiH i istakao da dve zemlje imaju "neograničene mogućnosti".

"Treba da radimo zajedničke energetske projekte, razvijamo poljoprivredu i na njoj zarađujemo a ne da od nje teško živimo, uveravam vas da smo na to spremni, ali i da ćemo sa Hrvatskom da uspostavimo mnogo bolji odnos", rekao je Nikolić.

Nikolić je demantovao da je ikada rekao da je Vukovar srpski grad i upitao: "Od koga da otmemo Vukovar".

"Ja sam samo govorio o strukturi stanovništva u smislu broja stanovnika. Vidite koja je razlika između Hrvatske i Srbije u tom odnosu. Srbija ima udruženje veterana i oni se bore za svoja prava i samo traže svoj novac za učešće u ratu i to je sve. U Hrvatskoj se udruženje veterana rata okuplja samo kada se radi nešto protiv Srbije. Poginuće radije nego da u Vukovar dođe ćirilica", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se pomogne Srbima koji su proterani iz Hrvatske, Nikolić je odgovorio da Srbija nije želela da sprečava ulazak Hrvatske u EU zbog njenog "neizvršavanja Aneksa G".

"Mi smo mogli da napravimo veliki problem Hrvatskoj na njenom putu ka EU. To je srpska muka i nijedno rukovodstvo Srbije nije uspelo da sa Hrvatskom dođe do tačke da Hrvatska ispuni te svoje obaveze", rekao je Nikolić i dodao da "Srbi koji bi se vratili ne ugrožavaju Hrvatsku, ali je Hrvatska njih ugrozila time što ne mogu da se vrate".

Reagujući na Nikolićevu izjavu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema potrebe za komentarisanjem, niti javnim polemisanjem sa zvaničnicima Srbije.

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac pozdravili su izvinjenje Tomislava Nikolića.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво