Читај ми!

Vlada za hitan nastavak dijaloga

Vlada Srbije zaključila da hitno treba nastaviti dijalog sa privremenim institucijama u Prištini uz posredovanje EU. Vlada nije prihvatila principe ponuđene u Briselu, jer nisu garantovali bezbednost Srbima na Kosmetu i nisu bili sprovodivi. Premijer Ivica Dačić ovlašćen da o toj odluci obavesti Evropsku uniju.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije jednoglasno je odlučila da zatraži hitan nastavak dijaloga sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije.

Premijer Ivica Dačić je rekao da Vlada Srbije ne može da prihvati principe koji su usmeno predočeni njenom pregovaračkom timu, jer oni ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudskih prava pripadnika srpskog naroda na KiM.

Sporazum zasnovan na ponuđenim principima, dodao je premijer, ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja i preovladavanja sadašnjeg stanja na KiM.

Vlada je istovremeno potvrdila opredeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rešenja koje će biti čvrst osnov za izgradnju trajnog mira.

"Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu rešenost da se postigne sveukupni dogovor", rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke.

Za "Zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU" glasali su svi prisutni članovi vlade, a sednici nije prisustvovala ministarska regionalnog razvoja Verica Kalanović, zbog, kako je navedeno, bolesti.

Vlada Srbije ovlastila je ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i generalnog sekretara Veljka Odalovića, da obaveste EU o odluci koja je danas doneta.

Mrkić i Odalović, formalno su predali vladin Zaključak šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru.

Dežer će, kako je potvrdio ministar Mrkić, već večeras, te zaključke proslediti visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Mrkić i Odalović su Dežeru objasnili našu poziciju i podsetili da je Srbija nezadovoljna onim što je do sada postignuto.

O odluci srpskih vlasti izvestili su i svetski mediji, istučući da Srbija želi nastavak dijaloga, dok je premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung rekao da Srbija na Kosovu i Metohiji ne želi malu državu, poput Republike Srpske, nego da Srbima na Kosovu bude dopušteno da se udruže u region, koji bi bio jedan od više regiona na Kosovu.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи