Читај ми!

Usvojen Marijin zakon

Poslanici usvojili Marijin zakon koji predviđa strože kazne za pedofile i silovatelje. Skupština Srbije usvojila i novi zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom i izmene Zakona o radu kojim se štite trudnice i daju veća prava osobama sa invaliditeom. Poslanici usvojili i zakon o međunarodnim ugovorima. Formiran Anketni odbor za istragu trošenja budžetskog novca na Kosmetu.

11.55 - Završena sednica Skupštine Srbije. Poslanici prethodno usvojili i Zakon o zaključivanju i ratifikaciji međunarodnih ugovora.

11.25 - Sa 171 glasom "za" usvojene izmene Zakona o radu koji štiti trudnice zaposlene na određeno vreme.

11.00 - Usvojen novi Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. "Za" glasalo 135, niko nije bio protiv, nije glasao 51 poslanik. 

10.44 - Poslanici sa 173 glasova "za" usvojili Marijin zakon u celini. Niko nije bio protiv, nije glasalo 12 narodnih poslanika. 

10.23 - Usvojen Marijin zakon u načelu sa 147 glasova "za". Nije glasalo šest narodnih poslanika. U toku glasanje o amandmanima.  

10.16 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici glasati o Marijinom zakonu i više drugih propisa.

Skupština Srbije sa 173 glasova "za" usvojila Marijin zakon koji je predviđa pooštravanje kaznenih mera protiv pedofila i silovatelja maloletnika.

Donošenje tog zakona inicirao je otac osmogodišnje Mariji Jovanović, koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, odnosno "Marijin zakon", predviđa da krivično delo pedofilije ne zastareva, kao da se pooštrene odredbe nadzora primenjuju 20 godina po izdržavanju kazne zatvora.

Nakon izdržavanja kazne zatvora pedofil će po tom zakonu biti obavezan da se svakog meseca javlja policiji u mestu prebivališta, da posećuje profesionalna savetovališta, da obaveštava vlasti o promeni prebivališta, radnog mesta ili putovanju u inostranstvo. 

Predviđeni su i zabrana prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dečijim igralištima, kao i formiranje DNK baze podataka pedofila.

Poslanici su usvojili i novi Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela sa 135 glasova "za", nijednim protiv, a 51 poslanik nije glasao.

Zakon predviđa izbegavanje paralelnog vođenja postupka za oduzimanje imovine i krivičnog postupka, što je važno i za poštovanje pretpostavke nevinosti.

Novi zakon je donet jer se izmenom prethodnog iz 2008. godine moralo interevenisati u više od polovine odredbi, pa je odlučeno da se izradi novi tekst zakona.

Ovaj propis predviđa i veća ovlašćenja i odgovornosti Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a precizira se kada se imovina oduzima privremeno, a kada trajno.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakonika o krivičnom postupku kojima se ukida odredba da advokati moraju da imaju najmanje pet godina radnog iskustva u krivičnim postupcima za dela za koja je zaprećena kazna od 10 ili više godina.

Izmenama ZKP-a svi advokati će biti izjednačeni u pogledu mogućnosti da budu branioci u krivičnom postupku, jer nema garancija da je advokat apriorno kvalitetniji branilac ako ima taj staž, navodi se u tom zakonu.

Predviđeno je i da branioca može da zameni advokatski pripravnik u postupku za krivična dela za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala kojima su utvrđeni nadležni specijalizovani državni organi za otkrivanje, krivično gonjenje i suđenje za teška krivična dela.

U tom zakonu utvrđuju se nadležnosti u postupcima za krivična dela organizovanog kriminala, visoke korupcije i teška krivična dela. Takođe, usvojeni zakon je bilo neophodno usaglasiti sa Zakonom o tajnosti podataka koji se odnosi na službenu tajnu.

Zaštita trudnica i osoba sa invaliditetom

Trudnicama koje su zaposlene na određeno vreme ubuduće će radni odnos biti produžavan do isteka korišćenja prava na odsustvo, predviđeno je izmenama Zakona o radu koje su na inicijativu predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića usvojene u republičkom parlamentu.

Usvojenim izmenama, koje je podržao 171 poslanik, predviđeno je i da će otkazi biti ništavni ukoliko je poslodavcima na dan otkaza bilo poznato postojanje trudnoće ili ako zaposleni u roku od 15 dana od dana prijema otkaza poslodavca obavesti o tome i dostavi odgovarajuću potvrdu lekara ili drugog ovlašćenog organa.

Takođe, poslodavci će biti dužni da zaposlenim ženama koje se vrate na rad pre isteka godine dana od rođenja deteta obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku radnog vremena u trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta kako bi mogle da doje dete, a ukoliko im radno vreme traje šest i više sati.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom sa 158 glasova "za", koji predviđa obavezu poslodavca koji ne zaposle osobe sa invaliditetom da uplati iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Usvojenim izmenama je utvrđena visina subvencija zarade kod zapošljavanja na neodređeno vreme osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva u iznosu do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

Novi zakon o međunarodnim ugovorima

Poslanici su usvojili i Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, i u paketu ratifikovala četiri međudržavna ugovora.

Ratifikovani su ugovori sa Izraelom o zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja, sa Bugarskom o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka i dva ugovora sa Slovenijom - o policijskoj saradnji i o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Inače, prema usvojenom zakonu vlada je u obavezi da obaveštava Skupštinu Srbije o sporazumima koje je ona potvrdila.

Novi zakon zamenio je stari koji je donet još 1978. godine. Nova zakonska rešenja bila su potrebna kako bi ta oblast bila usaglašena sa ustavno-pravnim rešenjima.

Usvojenim zakonom je, pored ostalog, predviđeno da je za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora nadležna Vlada, koja može da pokrene postupak na sopstvenu inicijativu ili na predlog nadležnog organa državne uprave.

"Zakon predviđa da vlada u izuzetnim slučajevima može da ovlasti delegaciju Srbije da prihvati da se međunarodni ugovor koji podležu potvrđivanju u celini ili pojedine njegove odredbe privremeno primenjuju do njegovog stupanja na snagu", naveo je skupštinskoj raspravi ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Predviđeno je da Skupština Srbije potvrđuje međunarodne vojne, političke i ekonomske ugovore kojima se stvaraju finansijske obaveze za Srbiju, koji zahtevaju donošenje novih propisa ili izmenu važećih i kojima se odstupa od postojećih zakonskih rešenja.

Međunarodni ugovori koji ne spadaju u takve ugovore ne podležu postupku potvrđivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи