Читај ми!

Poslanici različito o promeni Ustava

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio da nije realna promena Ustava Srbije, dok funkcioner DS-a Goran Bogdanović veruje da će o promeni Ustava biti postignut konsenzus sa svim strankama.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da nije realna promena Ustava Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija i dodao da će to biti moguće ukoliko se postigne rešenje definisano platformom i rezolucijom o Kosmetu.

"Ne mogu da očekujem niti mislim da je realna promena Ustava. U platformi koju je usvojila Vlada Srbije ponuđeno je naše viđenje, moguće rešenje kosovskog problema predviđeno da se u slučaju postizanja dogovora sa Prištinom, našim ustavnim zakonom prenesu ovlašćenja Prištini", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može niti hoće da se odrekne tog dela naše teritorije. "Ne vidim mogućnost podele Kosova, niti nikakvo priznavanje te tvorevine od strane Srbije", poručio je Drecun.

Drecun je rekao da Srbija traži jedan optimalan model za opstanak srpskog naroda i da se zalaže za zaštitu interesa celokupnog srpskog naroda koji živi južno i severno od Ibra,

"U tom smislu se taj naš okvir može tumačiti kao donja granica. Ako Priština i neki drugi centri moći očekuju da ćemo na jedan providan politički manevar odgovoriti tako što ćemo srpski narod gurnuti u naručje institucija takozvane države onda je to neodrživa politika", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija veoma jasno traži izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština.

"Rekli smo da ako nam se postavi uslov dobijanja datuma ili članstva u narednom periodu, a da moramo da priznamo secesiju Kosova da to nećemo da uradimo i to je državni vrh veoma jasno pokazao", istakao je Drecun i naglasio da se uočava pritisak koji dolazi iz Brisela u nadi da će Srbija popustiti zbog dobijanja datuma.

DS: Potrebna promena Ustava iz više razloga 

Funkcioner Demokratske stranke Goran Bogdanović, sa druge strane, smatra da Ustav treba da se menja i to ne samo zbog Kosova i Metohije i rekao da veruje da će o tome biti postignut konsenzus sa svim strankama.

"Ovaj ustav nije funkcionalan, ne daje veliki prostor i za preduzetništvo, ekonomski razvoj, poštovanje ljudskih i građanskih prava i ima mnogo segmenata i članova u sadašnjem ustavu koji po meni treba da se menjaju", rekao je Bogdanović novinarima u Skupštini Srbije.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Ivice Dačića da vlast 10 godina laže da je Kosovo srpsko, Bogdanović je rekao da su takve izjave veoma opasne kada Srbija ulaže velike napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila sve moguće ustupke što se tiče Kosova i Metohije, a što su tražili Priština i međunarodna zajednica.

"Nemoj niko da nas laže i zamajava, sve ono što su tražile Priština i medjunarodna zajednica sve je prihvaćeno, čak i više od toga", istakao je Bogdanović.

Funkcioner DS-a je rekao da je Srbija pristala na oficire za vezu, a da nigde ne piše da je tako nešto neophodno da prihvati.

Bogdanović je poručio da Srbija mora da nastavi dijalog kako bi se došlo do konačnog rešenja.

Bogdanović je ukazao i da premijer još nije poslanicima rekao šta je sve dogovoreno u Briselu i da su sve izjave koje dolaze od njega šefa kancelarije za KiM Aleksandra Vulina i njegovog zamenika Krstimira Pantića konfuzne i različite.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво