Читај ми!

Nove institucije umesto "paralelnih"

Rešenjem iz Rezolucije o Kosovu i Metohiji takozvane paralelne institucije na KiM prestaju da postoje, a nastaju kosovske koje vode Srbi, kaže predsednik Tomislav Nikolić. Ističe da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora, a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da rešenjem iz Rezolucije srpskog parlamenta o Kosovu i Metohiji takozvane paralelne institucije prestaju da postoje, a nastaju kosovske koje vode Srbi i dodao da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora, a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta.

Nikolić je na Televiziji Prva, odgovarajući na pitanje da li dolazi do legalizacije paralelnih institucija na severu Kosova i Metohije, objasnio da je reč o stvaranju novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi.

"To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne institucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i, ako kažu da imamo sud u Kosovskoj Mitrovici i da imamo neke policijske snage na severu KiM, odjednom ovim našim predlogom – koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi", objasnio je predsednik Srbije.

Odustali smo, kako je dodao, od toga da mi regulišemo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ali, rekao je predsednik, ukoliko Srbi mogu sami da se organizuju i "mi po Rezoluciji imamo pravo da pomognemo. Ako nema dovoljno prihoda ili kadrova, praktično je omogućeno da delujemo na toj teritoji kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije".

Upitan čemu je usmerena živa diplomatska aktivnost Beograda, Nikolić je odgovorio da je cilj da "uradimo sve što jedna normalna država treba i mora da uradi da bi dovela do mira i blagostanja na delu svoje teritorije".

"Cilj je da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, a da zbog toga ne moramo da se ponizimo, ni da ponizimo građane, ni da odustanemo od suvereniteta", kazao je Nikolić.

Na pitanje šta znači izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da neće nametati rukovodstvo severu Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da pretpostavlja da se time "želi da Srbija zaboravi da ima Srba i južno od Ibra i da se, eventualno, utiče na političke lidere na severu da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoje probleme".

On je rekao da se prvi put ne govori da je sever teritorija na kojoj treba uleteti silom i osigurati bezbednost, vladavinu prava i isterati srpske "paralelne" institucije.

"Pretpostavljam, ali još nisam dobio nikakvih dokaza za to, oni žele da ono što je Rezolucijom doneto, prebace samo sevreno od Ibra, da mi zaboravimo da tamo južno od Ibra živi mnogo više Srba i da, eventualno, dobiju podršku među politčkim vođama sa severa koji bi možda mogli da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoj problem", ocenio je Nikolić.

On je, međutim, poručio da na njemu kao predsedniku nije da rešava pojednačno i parcijalno i da deli, već da "pokuša da reši ceo problem Kosova i Metohije".

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи