Čitaj mi!

Nikolić i Jahjaga sa Eštonovom

Dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja, ako Atifeta Jahjaga nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova, poručio predsednik Nikolić posle satanka sa Jahjagom i Ketrin Ešton u Briselu. Za početak ovo je ipak dobro, jer je otvorena "knjiga dogovora", ali ne znam koliko će to trajati, kaže Nikolić.

18.25 - Ako Jahjaga nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova, dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja, rekao Nikolić posle trojnog sastanka u Briselu.

18.18 - Završen trojni sastanak Nikolića, Jahjage i Eštonove.

17.31 - Počeo trojni sastanak Tomislava Nikolića, Atifete Jahjage i Ketrin Ešton.

17. 15 - Počeo sastanak Atifete Jahjage sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da današnji sastanak sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Atifetom Jahjagom nije obezbedio korak napred u pogledu najveće prepreke - pitanju statusa Kosova i Metohije.

Nikolić je novinarima posle prvog sastanka sa Jahjagom i šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton rekao da teško može doći do napretka u dijalogu i do dogovora ukoliko Priština ostane na poziciji da je Kosovo nezavisna država, koju, istina, UN ne prepoznaju.

Predsednik Srbije je rekao da je Jahjaga isključiva u stavu da je Kosovo nezavisna država koja treba da ima dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Nikolić je istakao da Srbija parlamentarnom Rezolucijom preopoznaje specifičnost teritorije Kosova i Metohije i na toj teritoriji nezavisno sudstvo, predsednika, vladu, parlement, ali da isto tako postoje i zajednice, srpske i romske, koje bi morale da imaju izvestan autonomni status u okviru toga.

Predsednik Srbije je istakao da je na sastanku u potpunosti preneo stavove iz Rezolucije Narodne skupštine.

"Poručio sam da je to okvir iz koga neće izlaziti pregovarači koji u ime Srbije budu vodili dalji dijalog" podvukao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je ovo ipak dobro za početak, jer je otvorena "knjiga dogovora", ali da ne zna koliko će to trajati.

"Na kraju krajeva, nije ni važno bolje je da dugo razgovaramo i da nekada i nekako dođemo do rešenja, s tim što, ukoliko pozicija Prištine ostane takve čvrsta i nepromenjena da je to jedna nezavisna država, koju istina ne prepoznaje UN, teško da možemo da se dogovorimo" rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da dok postoje ovakav UN bez saglasnosti Srbije, nema nezavisnosti Kosova i Metohije i da ne razume zašto se onda ne bi dogovarali o nekakvom drugom rešenju koje bi omogućilo da se živi bolje ne samo na teritoriji Srbije već na celom Balkanu.

"Ne postoji drugo rešenje izuzev dogovora, a ukoliko biste pažljivo čitali Rezolicuju Narodne skupštine, shvatili biste da je Srbija ponudila rešenje koje Kosmetu u ovo vreme i za ove prilike omogućava da se potpuno ostvari i razvija bezmalo kao da je nezavisna država, ali zaista ne očekujte ni od jedne države u svetu da tek tako, bez konsultovanja građana, prizna nezavisnost bilo kog dela teritorije" naveo je Nikolić.

Predsednik je dodao da treba pogledati koliko država nije priznalo nezavisnost Kosova i Metohije, jer znaju da bi im se time otvorili problemi koje sami više ne bi mogli da reše.

Predsednik Nikolić je rekao da EU ne traži priznanje Kosova i dodao da današnji sastanak nije ni istorijski ni protokolarni.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, predsednik Nikolić je rekao da mu visoka predstavnica EU nije iznela nijednu primedbu koja bi mogla da posluži kao osnov za sumnju da li će Srbija u aprilu imati pozitivan izveštaj Evropske komisije.

"Ja sam optimista i mislim da i to što želimo da razgovaramo sa Albancima i što razgovaramo sa njima - sve je to dobro za Srbiju. Članstvo u EU je naš prevashodni cilj i učinićemo sve što jedna država, narod i ponos dozvoljavaju", napomenuo je Nikolić.

Posle susreta sa Nikolićem, Atifeta Jahjaga je ocenila sastanak kao dobar.

"Bio je ovo dobar sastanak između dve ravnopravne strane, prvi put u istoriji naše dve zemlje, Republike Srbije i Republike Kosovo. Oboje kao predsednici dve nezavisne i suverene države smo pružili našu punu podršku procesu dijaloga koji teče i vode ga vlade naše dve zemlje, Republike Kosovo i Republike Srbije, a uz posredovanje EU i veliku podršku SAD-a", navela je Jahjaga.

Predsednica privremenih institucija na KiM je rekla da je iznet snažan stav da bi "normalizacija odnosa dve zemlje trebalo da se nastavi, jer je to od koristi za obe naše zemlje, njihovih građana i doprineće evropskim planovima naše dve zemlje".

Trojnom sastanku su prisustvovali i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i savetnik Jahjage Ramuš Tahiri.

Tom sastanku prethodili su odvojeni susreti Nikolića i Jahjage sa Eštonovom. Pored Đurića, sastanku Nikolića sa Eštonovom prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i otpravnik poslova u Misiji Srbije pri EU Nikola Lukić.

To je prvi sastanak predsednika Srbije sa Jahjagom, uz posredovanje Eštonove.

Uoči sastanka, Nikolić je ocenio da on ne može biti protokoloran iako je, s obzirom na to da je reč o njihovom prvom susretu, tako zamišljen.

Svojoj sagovornici će, kako je rekao Tanjugu, preneti da je Srbija svoju poziciju precizirala Platformom o Kosovu i Metohiji i da od nje ne može da odstupi.

To je prilika da Jahjaga čuje direktno, a ne posredstvom medija, ono što možda ne voli da čuje, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može niti želi od toga da odstupi, poručio je Nikolić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 06. feb 2013, 19:44) - Jovan Mirkovic Amerika [neregistrovani]

Presednik,

Nikolic je dao svoj stav i svoje misljenje, sada je do EUje da preduzme korak napred ili tri koraka nazad. Kosovo nikada nemoze postati nezavisna drzava, sve dokle ga sama Srbija nepreda Albanskim Separatistima.
Kosovo je Srbija, bilo i vekovno ce biti.
Hvala Nikolicu i svim politicarima Srbije koi imaju cvrsti stav o Kosovo i Metohiji !
Pravda ce uvek pobediti !!!!
Zivela Srbija i sve drzave koje podrzavaju Srbiju !!!!

(sreda, 06. feb 2013, 19:36) - Milan36 [neregistrovani]

ma

Tako je Predsednice Nikolicu, pokazite joj ko je gazda ovde !

(sreda, 06. feb 2013, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

re: referendum

pa izasli smo 2007, sta oces opet?? kratko pamcenje imas. skoro nikakvo.

(sreda, 06. feb 2013, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Kratak sastanak

Pa sastanak i nije nesto dugo trajao cini mi se?

(sreda, 06. feb 2013, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

Srbijo,

ne pristani na izdaju Srbije i naroda na Kosmetu! Izadjimo na referendum i odlučimo!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">