Čitaj mi!

Jahjaga spremna za susret s Nikolićem

Spremna sam da se sastanem sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekla Atifete Jahjaga na sastanku sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Prvi susret Nikolića i Jahjage 6. februara u Briselu.

Predsednica privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Atifete Jahjaga izjavila je u Minhenu, na sastanku sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, da je spremna da se sastane sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saopštio je Jahjagin kabinet.

U saopštenju se navodi da je Jahjaga sa američkim potpredsednikom razgovarala o saradnji američke i kosovske vlade, ali i o njenom skorom susretu sa predsednikom Srbije, prenosi Radio KiM.

Jahjaga je, kako se navodi, spremna da se sastane sa predsednikom Srbije, navodeći da time želi da pruži podršku dijalogu i potpunoj normalizaciji odnosa između "dve nezavisne i suverene države".

Jahjaga je poručila i da su institucije na Kosovu opredeljene da animozitete iz prošlosti u odnosima sa Srbijom ne treba ostaviti mlađim generacijama, već ih treba sada rešavati. 

Bajden je preneo Jahjagi da će SAD nastaviti da podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u svim demokratskim procesima.

Ponovio je stav Sjedinjenih Država da je "suverenitet i teritorijalni integritet Kosova rešen".

Jahjaga u Minhenu prisustvuje tordnevnoj Međunarodnoj konferencija o bezbednosti, gde se susrela i sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, kojem se zahvalila za angažovanje i pomoć Turske na međunarodnom konsolidovanju i lobiranju za priznanje Kosova, sa naglaskom na poslednje priznanje od strane Pakistana.

Atifete Jahjaga je razgovarala i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predstavnicima Misije OEBS-a i NATO, kao i drugim visokim zvaničnicima država koje učestvuju na konferenciji.

Prvi susret Nikolića i Jahjage 6. februara u Briselu organizuje kabinet visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar