Čitaj mi!

Štetno uslovljavanje Srbije

Miroslav Lajčak upozorio da je štetno što neki evropski političari proglašavaju uslove za ulazak Srbije u Evropsku uniju, a još nisu ni počeli pristupni pregovori.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je da je kontraproduktivno i štetno što neki evropski političari sada proglašavaju uslove za ulazak Srbije u Evropsku uniju a još nisu ni počeli pristupni pregovori.

"To je apsolutno prevremeno. Rešavajmo ono što danas imamo na stolu. Važno je znati da idemo u ispravnom pravcu pri čemu on sasvim sigurno obuhvata i evropsku perspektivu za ceo zapadni Balkan i diskusiju između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak u razgovoru koji objavljuje slovačka agencija TASR.

Slovački ministar naglasio je da bez obzira na to što Slovačka ne priznaje samostalno Kosovo ipak podržava njegovu evrointegraciju, pre svega reforme koje treba da ojačaju njegov ekonomski i socijalni sistem, ali i dijalog Beograda i Prištine.

"Tenzije u regionu ne odgovaraju i ne koriste nikome. Potrebno je da Kosovo bude deo tih procesa koji ga stabilizuju jer je to u interesu svih, bez obzira da li su Kosovo priznali ili ne. Kuda će nas to dovesti za pet godina, videćemo ali važno je da odgovor na ta pitanja da sam region zapadnog Balkana", rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije rekao je takođe da se ovih dana u Briselu formuliše dogovor o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Prištine sa EU, ali tako da uzme u obzir činjenicu da pet država članica Unije odbija da prizna nezavisno Kosovo.

"Nema sumnje da svaki dokument mora da ima saglasnost i podršku svih 27 članica. Slovačka ima svoj nacionalni stav koji je jasno definisan", naglasio je Lajčak.

broj komentara 13 pošalji komentar
(nedelja, 13. jan 2013, 03:29) - anonymous [neregistrovani]

Eeeee

Nazalost svi ce mo mi mladi na kraju negde da odemo ako se stvari u nasoj zemlji ne poprave. :(

(subota, 12. jan 2013, 16:11) - Milos [neregistrovani]

Ne iznenadjuje.

Lajčak opet nastupa kao da je neki predstavnik EU za "Zapadni Balkan", a ne Slovački ministar inostranih poslova. Ili možda ipak nastupa i tako? Kakav je to stav Slovačke "dobro poznat" kad on ne sme da kaže koji je to stav? Kako će to oni napraviti taj dokumenat o Kosovu sa konsensusom, ako Slovačka ne priznaje Kosovo? Hoće li tu biti jasno naznačeno da je Kosovo u tome sporazumu pokrajina (deo) Srbije? Ili neće? Ako ne, koji je to stvarni stav Slovačke, najzad?

(subota, 12. jan 2013, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

Није штетно!

Нека нас условљавају. Бар ћемо видети ко су и лакше ћемо их откачити.

(subota, 12. jan 2013, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

to

sto Turska nece moci u EU to je realnost toga su i sami Turci svesni kao prvo ovde je rec o EVROPI a ne o Maloj Aziji ,Azija bi mogla da se ugleda na EU pa i sama da stvori svoju AZIJSKU UNIJU sto bi bilo od velike koristi za svoje narode koji nebi morali da idu po celom svetu trazeci posao ,e dali ce SRBIJA nekad stupiti u EU toje volja i interes veliki Drzava koje o malim zemljama odlucuju kako u miru tako i u ratu toga smo i mi sami SRBI svesni bice onako kako VELIKI ODLUCE i tacka.

(subota, 12. jan 2013, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

...

Podržavam EU u uslovljavanju jer je to jedini način da narod i političari shvate da ne treba u EU, kad se samo setim da sam do pre par meseci godinama bio evrofanatik i pobornik ulaska u EU pripadne mi muka. Mlad sam i kažem od sad jasno i glasno ne u EU !

(subota, 12. jan 2013, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

il ni jedna ili obadvije

Tursku mole a srbiju nece.
Nit Turska hoce.Nit Srbija moze.

(subota, 12. jan 2013, 13:59) - Penzioner,D [neregistrovani]

Kad sam pre 40 godina...

posao u Nemacku,poznanici su me pravili ludim i nastavili da piju pivo ispred prodavnice!Danas sede u kafani,piju jos uvek pivo,psuju sve i svakoga;"Ma, ti si bio pametan pa ode!"

(subota, 12. jan 2013, 13:52) - Ne, u Sibir! [neregistrovani]

Turska nikada nece...

uci u EU,bas kao i Srbija!

(subota, 12. jan 2013, 13:48) - Milovan [neregistrovani]

Bolje je ovako

Čitam šta je Lajčak rekao i "prevodim" na "normalni" jezik: ne treba se još uvek "ofirati" pred Srbijom, treba od Srbije izvuči što više u otvorenoj igri, uslovljavanja ćemo primeniti kao kad u kartaškoj igri "sečemo" adutima, na kraju.

(subota, 12. jan 2013, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

zajedno

Srbija i Turska zajedno u E U pozdrav iz Turske