Читај ми!

Đilas novi predsednik DS-a

Dragan Đilas izabran za novog predsednika Demokratske stranke. Za počasnog predsednika DS-a imenovan Boris Tadić. Za Đilasa glasalo 2386 delegata, a za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića 368 delegata.

Za predsednika Demokratske stranke većinom glasova delegata vanredne izborne skupštine te stranke, izabran je Dragan Đilas. Podršku Đilasu pružilo je 2386 delegata, dok je za njegovog protivkandidata Branimira Kuzmanovića glasalo 368 delegata.

Novoizabrani predsednik DS-a Dragan Đilas najavio je da će za dva meseca izaći sa planom za izlazak zemlje iz ekonmske krize.

Nakon izbora za stranačkog lidera Đilas je, burno pozdravljen od delegata izborne skupštine DS-a, rekao je da će prioriteti u tom programu biti prehrambena industrija, poljoprivreda, energetika, infrastruktura i oblast obrazovanja.

"Siguran sam da imamo snage da socijalni program definisan u Beogradu sprovedemo u celoj Srbiji", rekao je Đilas na izbornoj skupštini DS-a.

Đilas je odao priznanje bivšem predsedniku DS-a Borisu Tadiću za proteklih osam godinana na čelu stranke, uz ocenu da je Tadić najveći državnik kojeg je ovaj region imao u proteklih nekoliko decenija.

"Boris Tadić je od ove zemlje napravio državu u kojoj se bolje živi", kazao je Đilas i dodao da od Tadića i svog protivkandidata Branimira Kuzmanovića očekuje saradnju u daljem radu stranke.

Đilas je najavio da će DS u naredna dva meseca završiti formiranje svih organa stranke.

"DS će biti opozicija svemu što ne valja", poručio je Đilas i dodao da Srbija ne treba da troši vreme na one političke rasprave koje nikuda ne vode.

"Ovo nije vreme velikih obećanja, oni koji su obećavali investicije od više stotina miliona evra deluju neozbiljno", smatra Đilas.

Đilas je ocenio da je Boris Tadić izveo Srbiju na evropski put i uporedio to sa autoputem prema Evropskoj uniji na koji je, prema njegovim rečima, Srbija već ušla i platila drumarinu, a sada samo treba da nastavi dalje.

Kao primer uspešnosti politike beogradske vlasti na čijem je čelu, Đilas je naveo Poljoprivredni kombinat Beograd u kome radi 2.000 ljudi, koji primaju prosečnu platu od 46.000 dinara.

Đilas je pozvao poslanike DS-a, koji su bili ministri u prethodnoj vladi, da vrate poslanički mandat.

"Svi ministri koji su sedeli u vladi koja nije dobila od građana prelaznu ocenu treba da razmisle da li i dalje treba da sede u parlamentu i predstavljaju DS, i to bez obzira na to što su neki od njih dobro radili svoj posao i što sam siguran da će neke od njih stranka ponovo kandidovati za najvažnije funkcije", rekao je Đilas.

Za počasnog predsednika stranke, aklamacijom je imenovan Boris Tadić na predlog novoizabranog lidera DS-a Đilasa.

Na vanrednoj skupštni izabrano je sedam potpredsednika DS-a. Najviše glasova stranačkih delegata dobio je Bojan Pajtić 2.312, Nataša Vučković osvojila je 1.946 glasova, Vesna Martinović 1.844, Dejan Nikolić 1.881, Midrag Rakić 1.828, Goran Ćirić 1.764 i Jovan Marković 1.816.

Za potredsednike je glasalo ukupno 2.788 delegata, a 82 listića bila su nevažća.

DS je do sada imala pet potpredsednika, od kojih je samo Bojan Pajtić bio kandidovan i reizabran.

Biografija Dragana Đilasa

Sadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je postao član DS-a 2004. godine, kada je izabran za člana Izvršnog i Glavnog odbora, a na Skupštini DS-a 18. februara 2006. je izabran za člana Predsedništva DS-a za region Beograda.

U junu 2006. izabran je za predsednika Gradskog odbora DS-a, dok je za zamenika predsednika partije izabran 18. decembra 2010. godine.

Za gradonačelnika Grada Beograda prvi put je izabran 19. avgusta 2008. godine, a drugi put nakon ovogodišnjih majskih izbora.

Đilas je rođen 22. februara 1967. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju i diplomirao na Mašinskom fakultetu, smer vazduhoplovstvo.

Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gde je kasnije bio urednik Informativnog programa, a u to vreme ta radio stanica je dobila nekoliko nagrada.

Kao student-prorektor je učestvovao u opozicionom radu, predvodeći studentske demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića 1991. i 1992. godine, a aktivno je učestvovao i u demonstracijama protiv režima 1996. i 2000. godine.

Od 2004. do formiranja Vlade Srbije 2007. godine obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike, a od maja 2007. do jula 2008. bio je ministar u Vladi Srbije zadužen za sprovodenje Nacionalnog investicionog plana.

Kako piše na sajtu Gradske uprave, suvlasnik je Kompanije "Multikom", vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja na teritoriji bivše SFRJ.

Osnivač je i potpredsednik Humanitarne organizacije "Naša Srbija" koja se brine o deci koja su u ratovima na prostoru bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара