Čitaj mi!

Strateški partneri Srbije

Srbija ima potpisana tri ugovora o strateškom partnerstvu - prvi sa Kinom iz 2009. godine, zatim sa Italijom i Francuskom. Kako saznaje RTS uveliko se radi na pripremi strateškog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Kada prijateljstvo dve zemlje sa reči pređe na papir dobija se sporazum o strateškom partnerstvu. Sporazumi tog tipa samo su opšti okvir za saradnju u okviru kojeg bi trebalo realizovati konkretne projekte.

Savetnik predsednika republike za spoljnu politiku Marko Đurić kaže da izvanredni odnosi koje Srbija ima na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom znače da će Srbija imati privilegije i povlastice u ekonomskoj sferi, ali i politički dobijamo značajnu podršku za vitalne nacionalne interese.

"Saradnja s Italijom doprinosi saradnji u ekonomskoj sferi i to može već da se vidi u onim krajevima Srbije gde niču italijanska preduzeća. Saradnja sa Francuskom je polje koje veoma široko i koje Vlada u narednom periodu treba da iskoristi", ističe Đurić.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Božidar Laganin navodi da se od potpisivanja sporazuma veoma povećalo interesovanje, ne samo kod kompanija koje same mogu da iznesu projekte nego i onih koje traže nove prostore, pre svega mala i srednja preduzeća.

Prema njegovim rečima vrlo je ilustrativan primer "Geoksa" koji podrazumeva zapošljavanje 1250 ljudi u Vranju.

U Srbiji trenutno posluje više od 600 italijanskih kompanija. Kinezi su najbrojniji strani preduzetnici, a dva najveća kineska projekta trenutno su most Zemun-Borča i revilatilizacija termoelektrane Kostolac B.

Profesor političke ekonomije na FPN Dragana Mitrović navodi da je most Zemun-Borča jedne godine bio veoma problematičan zbog kritika kineskog partnera.

"Ponekad smo na najvišem političkom nivou skloni da u dnevno političke svrhe najavljujemo projekte koji još nisu zaključeni nego se nalaze u osetljivoj fazi pregovaranja ili kritikujemo kineskog partnera za nešto zašta on nije kriv", istakla je Mitrovićeva.

Energetska saradnja prioritet sa Rusijom

Sa Rusijom bi, prema njenim rečima, energetska saradnja trebala da bude prioritet, pošto će se tako povećati naša energetska bezbednost.

"Ono što je nama najveći izazov jeste segment hrane. Pored toga industrija nameštaja. Sigurno veliki broj stranih kompanija koje danas posluju kod nas gleda na tržište s obzirom na ugovor o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom federacijom", kaže Mitrovićeva.

Pojam strateškog partnerstva je u politiku ušao iz ekonomije. U sporazumu sa Kinom između ostalog stoji da se Srbija protivi svakom obliku nezavisnosti Tajvana, a Kina potvrđuje poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Profesor na FPN-u Predrag Simić objašnjava da to znači da će se Kina u Savetu bezbednosti UN uzdržati, ako ne i glasati protiv ukoliko se postavi pitanje priznavanja Kosova i prijema u UN.

"To se očekuje da će i predstojeći sporazum sa Rusijom značiti. To su u celini sporazumi zemalja koje se razumeju uključujući probleme koje dele. Kosovo se na kineskom kaže Tajvan, a na ruskom možda Čečenija", ističe Simić.

Strateška partnerstva u svetu u kojem je prijateljstvo među državama sve krhkije, sve su češća.

Njima male nacije podižu svoj ugled u svetu, a velike osiguravaju i šire svoj uticaj-poziciju. Kina ih recimo ima i sa SAD, Rusijom, dok, na primer, Amerika i Velika Britanija imaju, takozvane, specijalne odnose.

broj komentara 13 pošalji komentar
(nedelja, 18. nov 2012, 19:44) - Nesta [neregistrovani]

Dobro zvuči...

Strateško partnerstvo za Srbiju u ovom trenutku ima dobrih strana. To može da bude zamena za pristup u NATO, deluje kao moguća politika na duže staze, kao strategija, kao definisani odnosi malih i velikih. Iz takve strategije, koju dugo nismo imali, treba da proizađu razni sporazumi iz oblasti ekonomije, kulture i sl.
Posebno mi se dopada što je to nastavak politike dosadašnje koalicije, što ima posebnu težinu. Naravno da zavisi od sadržaja takvih ugovora, ali liči na državnu politiku od koristi koja poštuje pre svega interese naše države. Možda sam naivan, ali meni to tako deluje.

(nedelja, 18. nov 2012, 19:17) - антирусофил [neregistrovani]

Русија је у дебелим проблемима,

само се у Србији о томе не говори!

(nedelja, 18. nov 2012, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

?????

E što ste blesavi. Pa ajd sad razmislite ako imate s čime. Pa ko je strateški partner Rusije i Kine???? Pa nije valjda Bangladeš?? Pa naravno da je EU i USA!!!!!!!

(nedelja, 18. nov 2012, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Sa Rusijom je najbolje

Oni su nam iskreni prijatelji bez uslovljavanja. Jako me raduje da cemo sa njima imati jedno vako prijateljstvo.

(nedelja, 18. nov 2012, 18:26) - Војислав [neregistrovani]

Интересантно

Никоме није сметало када су Немци, Словенци, Хрвати и остали нама не наклоњени народи куповали фирме, али када Русија или Кина или било ко са истока треба да купи наше фирме узбуна!Уосталом апро по коментара да ми треба сами да развијамо привреду, па нема пара господо, изнете су из Србије управо помоћу разних немачких и аустријских банака!И нисмо способни сами ништа да урадимо, први пример у уставу Србије је ћирилица, а Ви сви пишете латиницом.Па када сами себе не поштујемо зашто мислите да би нас остали поштовали?Треба потписати споразум и преживети ову беду иначе одосмо у банкрот !

(nedelja, 18. nov 2012, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Rusija i Kina

Pod hitno dopustiti Risiji i Kini da otvore Vojne baze u RS i Srbiji.

(nedelja, 18. nov 2012, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Istok-Zapad

Mozemo se okrenuti kojoj god strani sveta zelimo ali dok nam god drzavni mehanizam bude ovako raskliman dok god time sto nazivamo drzavom caruje korupcija i dok god imamo elitu koja je spremna da zarad svojih sitnih interesa zrtvuje narod kome pripada sve je to samo okretanje u krug.Treba okrenuti novi list.

(nedelja, 18. nov 2012, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Italija i Francuska

ne mogu bit strateski partneri Srbije zato sto ne postuju integritet Srbije

(nedelja, 18. nov 2012, 15:22) - Darko S. [neregistrovani]

Istok

Okrenimo se Rusiji i Kini, jer zapad nas definitivno ne zeli (sto su pokazali i pre dva dana).

(nedelja, 18. nov 2012, 15:16) - Sinisa M. [neregistrovani]

Rusija

Treba da se pozdravi svaka saradnja sa nekom zemljom, a pre svega potpisivanje sporazuma o strateskom partnerstvu sa Rusijom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">