Читај ми!

Vučić izneo dokaze o prisluškivanju

Od 1. aprila do 8. novembra listinzi telefonskih poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića traženi četiri puta, rekao Aleksandar Vučić i najavio promene u policiji i promene zakona. U tom periodu, Nikolić se pominje u 103 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su od 1. aprila do 8. novembra ove godine u četiri navrata traženi listinzi telefonskih razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Vučić je agenciji FoNet izneo dokaze na koji način su on i predsednik Nikolić prisluškivani.

"Naime postoji neka operativna akcija, neretko političkog karaktera. A pošto sam lično u pitanju, a neki govore da se to vezuje sa kriminalcem, evo reč je o novinaru Vladimiru Đukanoviću koji je stavljen na mere još 2009. godine, inače član je SNS-a. To je bilo iskorišćeno za vađenje listinga Tomislava Nikolića i mog listinga i stavljanja na mere nadzora. To je bilo 2009. i 2010. godine", objašnjava Vučić.

Vicepremijer kaže da se poslednji slučaj uzimanja zahteva za njegove listinge i listinge Nebojše Stefanovića dogodio zbog izvesnog Zvonimira M.

"Njega do sada nikada nismo videli ni čuli. Reč je o nekom producentu, kulturnom radniku, ne znam o čemu se radi, očigledno da je reč o masci da bi se došlo do naših kontakata i kretanja", rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je naglasio da o tome ko je tražio listinge ne bi govorio dok se ne završe predistražne radnje, mada "ima sve u papirima", ali je naveo i da ima zahteva za "povlačenje tih naloga".

"Kad budemo to uradili, onda ćemo izaći u javnost i videćete brzo po događajima u određenim državnim organima šta smo ustanovili", rekao je Vučić, napominjući da će sigurno biti promena.

U periodu od 1. aprila do 8. novembra ove godine, Tomislav Nikolić se spominje u 103 B5 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, precizirao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je napomenuo da je Nikolić u tom periodu ostvario samo jedan telefonski kontakt sa licem iz Republike Srpske, inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera.

Vučić u 84 izveštaja

U periodu od 1. aprila do 8. novembra ove godine Aleksandar Vučić se spominje u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, a evidentirane su njegove različite vrste komunikacija sa više, posebno inostranih predstavnika.

U tom periodu postoje i četiri urađena listinga Nikolića i četiri listinga Vučića, pri čemu je za Nikolića bio jedan neuspešan pokušaj od kada je postao predsednik Srbije. Za Vučića je, pri tome, kako je dodao, bilo jedno uzimanje listinga od kada je postao potpredsednik Vlade Srbije.

"Telekom je 2010. godine i 2011. godine nabavio dodatnu opremu po nalogu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i u tom periodu se pojačava 'proširenje mera' što je pravna praznina i mogućnost prikupljanja više informacija i podataka koje na političkom i medijskom tržištu mogu nekome da donesu dobrobit, a nekome ne", rekao je Vučić.

"Najveći problem u svemu tome je nedostatak regulative", ukazao je Vučić i objasnio da misli na normative, kao akte koji su niži od akata podzakonske snage i koji su ostavili pravnu prazninu.

Zbog toga su i MUP i BIA mogli da donosu odluke o proširenju mera, napomenuo je Vučić, što se, kako kaže, neretko primenjivalo i primenjuje se na političare.

To ćemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata o čemu će se razgovarati i sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i ombudsmanom Sašom Jankovićem, rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je najavio da će zbog ovoga biti promena u policiji i poručio da "ljudi u Srbiji treba da znaju da imamo nameru da sprečimo svaku vrstu pogrešne upotrebe, namerno da izbegnem reč zloupotrebe, i brzo izmenimo zakonske propise".

"Ne želimo da otežavamo posao BIA, MUP-a i svima ostalima, ali hoćemo da zaštitimo ljude od protivpravnog ponašanja bilo koga iz vlasti i bilo koga od predstavnika državnih organa", objasnio je Vučić i zaključio da je to najvažniji zadatak.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара