Читај ми!

Srpski Votergejt, (ne)kontrolisane veze

Uprava kriminalističke policije nije tražila listing poziva Aleksandra Vučića, tvrdi izvor RTS-a iz te uprave. Niko ko učestvuje u prisluškivanju neće više biti na svojoj funkciji, najavljuje ministar policije i premijer Ivica Dačić.

Sa kim je, kada i koliko dugo razgovarao Aleksandar Vučić, odnosno, listing njegovih poziva Uprava kriminalističke policije nije tražila, tvrdi izvor Radio-televizije Srbije iz te uprave.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić Televiziji Prva izneo je drugačije informacije.

"Imam informacije da je Uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je reč o broju telefona Aleksandra Vučića. Takve stvari ne smeju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promene u MUP-u. Biće uskoro raspisan konkurs za direktora policije i niko ko u ovome učestvuje ne treba više da bude na svojoj funkciji", objasnio je Dačić.

Direktor policije tražiće da se utvrde razlozi, motivi, svi učesnici, ali i, kako kaže, pozadina svega što se dešava.

"Svi državni organi i celokupna javnost moraju sa ovim biti upoznati do kraja. Ne bih želeo da ovo bude još jedan u nizu udaraca na formirane radne grupe koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u vezi sa, pre svega, 24 privatizacije sa ciljem da se one rasformiraju a njihov rad obesmisli", kaže direktor policije Milorad Veljović.

Liberalno-demokratska partija smatra da odgovore o prisluškivanju treba da daju institucije, a ne mediji, i traži vanrednu zajedničku sednicu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

"Rad Odbora za kontrolu službi bezbednosti u narednom periodu razmatraće redovne izveštaje agencija, Vojnobezbednosne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i BIA, nad kojim odbor ima nadležnost i, između ostalog, jedna od stvari koju odbor može da pokrene kao pitanje jeste zakonitost primene posebnih postupaka i mera za prikupljanje podataka ovih agencija", istakla je predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitnik građana poručuju da loša zakonska rešenja omogućavaju prisluškivanje ili dobijanje listinga bez naloga suda i da, dok se to ne promeni, neće biti bolje.

"Ali koliko god to bilo skandalozno, prisluškivanje šefa države – ili ako nije reč o prisluškivanju nego o preuzimanju takozvanih zadržanih podataka o tome s kim, kada, kako, koliko dugo on komunicira, i isto to u odnosu na potpredsednika Vlade – to je, dakle, moram da kažem, samo vrh ledenog brega", ističe poverenik Rodoljub Šabić.

"Obavili smo razgovor sa nizom zvaničnika. Nažalost, za četiri meseca kada smo ukazali na problem nije se ništa desilo i danas je to rezultovalo presretanjem komunikacija najvišeg državnog vrha, što će, verujem, ili se bar nadam, protresti duboko bezbednosnu strukturu", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

RTS je juče objavio saznanja iz izvora bliskih Vladi da je prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, uz pomoć BIA, informisan da je izdat nalog da mu se prisluškuje telefon, a da se predsednik prisluškuje duže vreme.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво