Beograd dobio gradonačelnika

Odbornici Skupštine grada Beograda sa 58 glasova izabrali Dragana Đilasa za gradonačelnika, Milana Krkobabića za njegovog zamenika i članove Gradskog veća. Odbornici SRS i DSS-NS nisu prisustvovali glasanju.

Trinaestočlano veće Skupštine Beograda činiće: Dejan Mali, Darijan Mihajlović, Vladan Šubarević, Goran Kostić, Miljana Jovčić, Goran Kretlović, Miroslav Čučković, Nikola Pavić, Oliver Glišić, Goran Aleksić, Mileta Radojević, Darko Božić i Slobodan Šolević.

Predstavljajući svoj program u Skupštini grada Beograda, novi gradonačelnik Dragan Đilas je poručio da želi da završi započete poslove i zahvalio se predstavnicima Demokratske stranke Srbije sa kojima su Demokratska stranka i G 17 plus zajedno uspešno radili za dobrobit građana. 

Đilas je rekao da je Beograd za njega veliki izazov i da se nada da će on, njegov zamenik i članovi gradskog veća uspeti da učine mnogo toga  za prestonicu.

Predstavnici opozicije kritikovali su formiranje koalicije stranaka liste "Za evropski Beograd" i Socijalističke partije Srbije i PUPS-a, koju podržava Liberalno demokratske partija.

Odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije su ocenili da je formirana "neprirodna koalicija jer je stvorena samo iz interesa".

Predsednik odborničke grupe SRS Aleksandar Vučić čestitao je onima koji će danas biti izabrani, ali je ocenio da će time Beograđani biti prevareni i da će oni to kazniti na narednim izborima.

On je rekao da nije tačno da u budućoj vlasti ima nestranačkih ličnosti.

Odbornik DSS-a Andreja Mladenović tražio je od LDP-a da saopšti da nije podrška manjinskoj vladi, već da i oni direktno učestvuju u vlasti.

Mladenović je rekao da je LDP predložio dva člana novog gradskog veća.

Odbornnici LDP-a su najavili da će glasati za novu gradsku vlast i podržati program koji je saopštio Dragan Đilas, a koji se odnosi na borbu protiv korupcije, povećanje efikasnosti samouprave, profesionalizaciju u radu.

Socijalista Aleksandar Antić rekao je da je podrška LDP-a "čin okretanja u pravcu budućnosti".

"Mi se nismo politički slagali oko mnogih pitanja, ali kada su u pitanju gradske vlasti ne moramo da postanemo i politički istomišljenici", kazao je Antić i poručio da SPS može da sarađuje sa LDP-om i da će SPS "unaprediti funkcionisanje vlasti".

Odbornici Srpske radikalne stranke, oko 13 sati,  napustili su sednicu zbog odlaska na sahranu Ranka Panića, koji je preminuo posle nedavnih demonstracija u Beogradu.

Prethodno je parlament, bez predloga SRS i DSS, izabrao novi sastav Gradske izborne komisije i Adminitrativno-mandatske komisije.

Skupština grada je prepodne usvojila predlog novog poslovnika, a potom je predsednik odredio pauzu kako bi novi poslovnik bio upućen Službenom listu Grada Beograda.

Predstavnik liste "Za evropski Beograd" Zoran Alimpić, obrazlažući predlog novog poslovnika, naveo je da je izmena bila neophodna kako bi se usaglasio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, s obzirom na to da se sada gradonačelnik bira iz redova odbornika, dok je ranije biran neposredno na izborima.

Budući gradonačelnik Beograda, prema novom Zakonu o glavnom gradu, biće izabran na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a budući gradonačelnik predlaže kandidata za svog zamenika i kandidate za 13 članova Gradskog veća iz reda odbornika, koje Skupština grada bira na isti način kao gradonačelnika.

Sednica gradskog parlamenta na kojoj je trebalo da se izabere gradonačelnik prvobitno je bila zakazana za 28. jul, ali je zbog događaja u Beogradu posle hapšenja haškog optuženika, bivšeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, odložena.

Skupština grada Beograda konstituisana je u 21. jula, kada je za predsednika gradskog parlamenta izabran odbornik liste "Za evropski Beograd " Branislav Belić, a za sekretara Irena Ljubomirović-Ivanković.

U Skupštini grada od 110 odborničkih mesta, lista "Za evropski Beograd" ima 45, SRS 40, koalicija DSS-NS 12, koalicija SPS-PUPS šest , a LDP sedam mandata.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko gradska vlast ne bude izabrana u zakonskom roku, a to je 21. avgust, predviđeno je uvođenje prinudne uprave na predlog vlade, a u roku od dva meseca od stupanja na snagu te odluke predsednik Skupštine Srbije raspisao bi nove lokalne izbore u Beogradu.

Povezane vesti:
Alimpić:Stekli se uslovi za formiranje gradske vlade

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 21. avg 2008, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

Ima nade za Srbiju.

SRDACNE CESTITKE PRESEDNIKU GRADA
SACUVAJTE IVOLITE BEOGRAD GRAD LJUBAVI DEMOKRACIJE MRZNJE GRAD NA USCU DVEJU VITKIH VILA

(utorak, 19. avg 2008, 16:05) - Doktor DD [neregistrovani]

Ima nade za Srbiju.

Najzad su na vlast dosli pravi ljudi,koji ce unaprediti Beograd.
Dosta je bilo sa laznim obecanjima i zavaravanjima gradjana.
Dosta parola i neprekidno svake godine IZBORI. Treba nesto i uraditi, a ne samo trositi narodne pare na reklamiranje kvazi-politicara i razbijanje izloga i javnih zgrada.

(utorak, 19. avg 2008, 15:33) - Danka [neregistrovani]

gde su komentari

Valjda ce biti bolje posto gore ne moze biti.

(utorak, 19. avg 2008, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

tuga

makar se rasčistula situacija na političkoj sceni Srbije sa jedne strane ostaje ds i ldp a sa druge srs ,dss i ns
pošto ovim potezom sps je devinitivno politički mrtav,jer sve što su obećavali u toku predizborne kampenje su slagali
a videćemo da li će biti i posledice po ldp iz ovoga će profitirati samo ds i srs

(utorak, 19. avg 2008, 15:14) - LILI [neregistrovani]

tuga

zasto tuga pa nije daleko bilo niko umro. Zar radikali ne umeju da saradjuju sa drugima nego samo idu linijom "ja i niko drugi". Ako ne dobiju vecunu da osnuju sami vlast nece nikakvu koaliciju zato sto pljuju po svima . Ovoliki broj glasova koji su oni dobili na izborima nikada nece dobiti jer se stranka cepa i trebalo bi o tome da razmisle da se osavremene. Mene kao gradjanina Beograda zanima da se resavaju problemi a ne samo da pravimo izbore i lepimo plakate.

(utorak, 19. avg 2008, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Najzad!

Najzad i Beograd da krene napred! Posle velikog zastoja, krajnje je vreme da pocne da se radi, da se prekinu politikanstka prepucavanja i da se RADI! Dobro je da su na vlasti u narednom periodu ljudi koji imaju energije i volje,ali i znanja da vode Beograd u buducnost, da ga otvore i unaprede,a ne oni koji znaju da pametuju u prazno, dizu kioske i pretvaraju nas grad u "karton-city", ili ne daj Boze ponovo, da ga ruse sa svojom "Decom" po ulicama... NAPRED BEOGRADE!!!

(utorak, 19. avg 2008, 14:40) - antiUSA [neregistrovani]

tuga

Demokrate pobedjuju - Srbija gubi

(utorak, 19. avg 2008, 14:36) - A.Semjonov [neregistrovani]

Vazna pitanja za Beograd

Za mene kao gradjanina Beograda je nevazno kako se zove partija koja je ovog puta osigurala izbor svog kandidata za gradonacelnika.
Ono sto je vazno jeste buduci odnos gradske uprave prema vaznim i manje vaznim konkretnim pitanjima za nas grad. Srecno i na dobribut svih gradjana.

(utorak, 19. avg 2008, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

tuga

Tuga za radikale... to znaci sreca za Srbiju. Ipak ima nade!

(utorak, 19. avg 2008, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

gde su komentari

zasto gospodo ne objavljujete komentare ili je i to naredjenje sa vrha a ovamo kukate da vam se placa pretplata ako je vec placam imam pravo i da yahtevam da se korektno ponasate