Читај ми!

Dijalog, ali bez priznanja Kosova

Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa EU slažu se Tomislav Nikolić i Štefan File. Beograd spreman za dijalog s Prištinom, ukoliko se ne postavi uslov priznavanja Kosova, rekao premijer Ivica Dačić. Vučić: Formulacija o teritorijalnom integritetu pogrešno protumačena.

16.25 - Završen sastanak Tomislava Nikolića i Štefana Filea. 

15.30 - Počeo sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea. 

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom. U razgovoru je istaknuta mogućnost da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom.

Predsednik Nikolić je istakao da Srbija čini sve da se uslovi koje je postavila EU ispune i to je dokazala konkretnim rezultatima u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, a pre svega istinskom spremnošću da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju i svi problemi reše kroz direktne pregovore na najvišem političkom nivou.

"Srbija ne želi da prolongira ulazak u EU, stavljajući probleme pod tepih, već je spremna da ih rešava", istakao je predsednik Nikolić i dodao, da Evropa, ukoliko iskreno želi da joj se Srbija pridruži, treba da izmeni deo izveštaja upućenog Savetu EU koji se odnosi ne teritorijalni integritet Kosova.

Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova i Metohije, istakao je predsednik Srbije.

Visoki komesar je rekao da formulacija teritorijalni integritet ne prejudicira status, istakavši da je reč o činjenici da se Evropa još od 2005. godine protivi podeli Kosova.

Sagovornici su se saglasili da je situacija na Kosovu izuzetno delikatna i da svaka formulacija u vezi sa tim mora da bude jasno precizirana.

Spremni za tehnički dijalog sa Prištinom

File se ranije sastao sa premijerom Ivicom Dačićem da bi mu predstavio detalje Izveštaja Evropske komisije o napretku evrointegracija Srbije.

Dačić je posle susreta rekao da je Beograd spreman za politički i tehnički dijalog s Prištinom, ali da Srbija ne može prihvatiti uslove koji bi značili priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Komesar File mi je preneo stav da nema novih uslova za nastavak dijaloga i da bi dijalog, ukoliko bi Srbija u njemu učestvovala, bio statusno neutralan", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa Fileom u Vladi Srbije.

Osvrćući se na pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja EU, Dačić je rekao da je za Srbiju, u tom smislu, bilo važno pitanje da li postoje novi uslovi u procesu evrointegracija, odnosno da li je potrebno da Srbija za dobijanje datuma otpočinja pregovora ili članstvo u EU, na neki način, prizna nezavisnost Kosova.

"Odgovor je da nema novih uslova, da je reč o uslovima Evropskog saveta, u kojima jasno stoji da je potrebno vidljivo i održivo unapređenje odnosa Beograda i Prištine i za nas to nije sporno. Za nas je bila sporna rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova, imajući u vidu da to može da vodi ka zaključku da možda postoje novi uslovi. A za nas je to neprihvatljivo", naglasio je Dačić.

Kako je objasnio, ukoliko su razgovori statusno neutralni i bez novih uslovljavanja, što je danas potvrdio i Štefan File, Srbija je spremna na nastavak dijaloga sa Prištinom.

Dačić je istakao "vidljiv napredak" u odnosima Beograda i Prištine i naglasio opredeljenje Srbije da je za sve bolje da se problemi rešavaju za pregovaračkim stolom nego da bilo koja strana povlači jednostrane poteze.

Premijer je ponovio da je Srbija opredeljena za mirno rešavanje svih sporova, za nastavak dijaloga, kao i nastavak tehničkih razgovora i primenu dogovora, ali i za to da politički dijalog bude na najvišem nivou.

Naglasio je da za Srbiju nije dobro i da ne prihvata dodatna uslovljavanja u odnosu na već postavljene kriterijume.

Komesar za proširenje EU predstavio je Izveštaj Evropske komisije i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije i istakao da je Uniji stalo do Srbije.  

Štefan File je ponovio stav da je Evropska komisija u pogledu Kosova statusno neutralna i da ne postoje dodatni uslovi za Srbiju za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Srbija spremna da ubrza evrointegracije 

File je, posle sastanka sa Dačićem, istakao da će Srbija dobiti datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU "čim se učini napredak u pogledu ključnih pitanja i vidljiv i trajan napredak u odnosima sa Kosovom".

"Najvažnija poruka koju sam danas uputio jeste da postoji mogućnost da se krene ubrzano ka dobijanju datuma, i uveren sam da je Srbija spremna da ubrza na tom putu", rekao je File.

Objašnjavajući pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja EU, File je ponovio da formulacija nema veze sa statusom Kosova, već sa stavom EU da ne može biti podele Kosova.

Evropski komesar rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da očekuje da će Srbija sprovesti dosadašnje dogovore u dijalogu sa Prištinom i da će se, uz pomoć EU, angažovati na rešavanju preostalih nerešenih problema.

"Cilj ovog procesa jeste da se postigne zadovoljavajuća normalizacija odnosa koja bi omogućila da niko nikoga ne blokira na putu ka EU, i ovo treba da uzme u obzir i položaj žitelja severa Kosova", rekao je File.

Na sastanku sa Dačićem je, kako je precizirao, istakao tri problema: da je potrebno doneti novu strategiju reforme pravosuđa sa jasnom opredeljenošću da se reforme sprovedu, da je potrebno da Srbija pojača napore u borbi protiv kriminala i korupcije i obezbedi slobodu izražavanja i medija, kao i da posebna pažnja mora da se pokloni ranjivim grupama kao što su Romi i LGBT populacija.

"Važno je naglasiti potrebu nezavisnosti institucija kakva je Narodna banka Srbije i zauzeti konstruktivan pristup u regionalnoj saradnji i odnosima sa susedima", rekao je File.

Jedinstvena državna politika

Prema Dačićevim rečima, u narednom periodu biće nastavljeno formulisanje jedinstvene državne politike u čemu će učestvovati predsednik, Vlada i parlament.

"Naš je cilj da što pre dobijemo datum pregovora i svesni smo da do toga neće doći u decembru", rekao je Dačić i dodao da je cilj Vlade da u narednoj godini Srbija dobije taj datum.

Dačić je rekao da će tokom pregovora za članstvo u Evropskoj uniji biti reči o prilagođavanju Srbije evropskim standardima ali da će se, sa druge strane, razgovarati i o specifičnim situacijama bitnim za zaštitu nacionalnih interesa u bilo kojoj sferi.

"Spremni smo za dijalog s Evropskom unijom, ali očekujem da Evropska komisija ima dovoljno razumevanja za specifične probleme Srbije, specifičnije od drugih zemalja, kao što je to problem Kosova. Srbija ne može da prihvati uslove koji bi značili priznavanje Kosova", ponovio je Dačić.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama premijeru Dačići juče je uručio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Dačić je posle sastanaka sa Dežerom rekao da bi zahtev da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, koji se navodi u dokumentu Strategija o proširenju i glavni izazovi, mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

U ekskluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da pominjanje teritorijalnog integriteta ne bi trebalo da bude iznenađenje i da nema veze sa statusom.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво