Čitaj mi!

File: Ne želimo podelu Kosova

Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova, a Evropska komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna, kaže u eksluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File. Naš zahtev jedino znači da ne želimo podelu Kosova, naveo File.

U eksluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File kaže da pominjanje teritorijalnog integriteta ne bi trebalo da bude iznenađenje.

"Mi ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna", objasnio je File.

Naš zahtev jedino znači da ne želimo podelu Kosova, kaže File i dodaje da ne želi da komentariše izjave premijera Ivice Dačića da je pominjanje teritorijalnog integriteta neprihvatljivo i da će u razgovoru razjasniti i ohladiti situaciju.

File je rekao da definicija normalizacije odnosa podrazumva osiguravanje mogućnosti da obe strane napreduju ka EU bez međusobnog blokiranja na tom putu.

Na pitanje kako se Komisija odnosi prema uslovima članova Bundestaga i ko, zapravo, govori u ime Evrope o tome šta Srbija treba da uradi da bi počela pregovore, File kaže da je odgovor bio jasan i pre ovog izveštaja a da je sad još jasniji.

"Zaključci Evropskog saveta govore o vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom i navodi: regionalnu saradnju, primenu sporazuma, dogovor o telekomunikacijama i energetici i saradnji sa Euleksom. Kad to bude urađeno, mi ćemo preporučiti pregovore i zemlje članice će o tome odlučivati. To ne znači da se normalizacija odnosa završava ovim pitanjima", naveo je File.

"Postoje i druga kao što su paralelne strukture i transparentnost na severu Kosova, ali otvaranje pregovora nije jedini trenutak za postavljanje ovih uslova. Kad pregovori počnu taj proces može poslužiti Beogradu i Prištini da postepeno dođu do normalizacije", istakao je komesar File.

Evropska komisija sugeriše zemljama članicama da potpuna normalizacija treba da bude ostvarena tokom pregovora.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 12. okt 2012, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

Alo

Sto da delim ono sa onima koji nisu ni bili tada ,kad se borilo za Kosovo zasta se borili nasih parparparpardede onda ????
Nicija sila Bogu nije mila CCCC

(četvrtak, 11. okt 2012, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Taj File

Nam prodaje maglu a nimalo da se postidi.

(četvrtak, 11. okt 2012, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Kostunica

Ocenio ih je mnogo pre drugih.

(četvrtak, 11. okt 2012, 08:10) - anonymous [neregistrovani]

Re. Želje

Ne želimo ni mi da našu zemlju dele na Srbiju i Kosovo, a to čine počevši bombardovanjem 1999. godine i evo trinaeset godina nas ucenjuju da možemo u EU ako priznamo nezavisnost te kvazi državu na Balkanu.Gospoda imaju secesionističke zahteve u svojim zemljama pa što im ne izadju u susret isto toliko priono kao što od nas zahtevaju za KiM.Žele da se i mi igramo "diplomatije" sa njima, a mi ne možemo jer nismo licemeri.

(četvrtak, 11. okt 2012, 07:32) - anonymous [neregistrovani]

Ne zele podelu vec..

Ne zele podelu vec nezavisno Kosovo...

Nas ne mora da tolko brine sta oni zele, vec sta je moguce, realno i dobro za Srbiju sada i ubuduce.

(četvrtak, 11. okt 2012, 04:53) - anonymous [neregistrovani]

kostunica

samo treba primeniti kostunicin plan neutralnosti srbije prema eu i nato i gledati svoja posla tek ce tada prestati ovo mrcvarenje i kojekakvi ponizavajuci ultimatumi i ucene.

(četvrtak, 11. okt 2012, 03:26) - Politički laik [neregistrovani]

...pokušava da razume

Sve vreme EU i SAD, pa i Rusija forsiraju dijalog između Beograda i Prištine i pronalaženje zajednički prihvatljivog rešenja. Ne razumem zašto onda ne dozvole zaista da se Srbi i Albanci oko Kosova dogovore? Zašto i kako File i bilo ko drugi isključuje mogućnost podele teritorija na kojima Srbi i Albanci žive? Zašto u sred demokratske Evrope, u Srbiji, ovo eventualno rešenje nije ravnopravno na stolu kao i bilo koje drugo rešenje o kome se Beograd i Priština zajednički dogovore?

(četvrtak, 11. okt 2012, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

kosovo

Ko vaspita sta vi zelite, vi mozete da date misljenje ali nemate pravo da se mesate.

(četvrtak, 11. okt 2012, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Hahahaah

Pazi da ti nije procitao komentar!

(sreda, 10. okt 2012, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

@Molim Vas pre nego sto pisete

Bravo!!!