Čitaj mi!

Ukinut naziv Đeneral Janković

Vlasti kosovske opštine Đeneral Janković odlučile da joj promene naziv u Elez Han, pišu kosovski mediji. General Janković je bio komandant treće srpske armije u vreme balkanskih ratova. Njegove trupe su oslobodile prostor Kosova i Metohije 1912. godine.

Lokalne vlasti najjužnije kosovske opštine Đeneral Janković odlučile su da joj i zvanično promene naziv u Elez Han, prenosi prištinski list Koha ditore.

U tekstu pod naslovom "Ukinut naziv Đeneral Janković", list navodi da je predsednik opštine Rufki Suma, preimenovanjem "dobio bitku" sa srpskim đeneralom, Božidarom Jankovićem.

"Zakonom se ukida zvaničan naziv na srpskom, Đeneral Janković'', izjavio je listu Baškim Sopa, portparol opštine.

Opštinu pod imenom Đeneral Janković formirala je administracija UN na Kosovu 2005. godine, izdvajanjem iz opštine Kačanik.

Predsednik opštine, Rufki Suma rekao je da će zvaničan naziv opštine i na srpskom ali i na engleskom jeziku, ubuduće biti "Elez Han". Suma smatra da je "ovo najbolje urađen posao ove godine za ovu opštinu".

"Ovo je najbolja vest u ovoj godini slavlja za našu naciju. Ove godine se čak i obeležava 100 godina od masakra meštana Dremjaka, od strane Jankovićevih vojnika", dodao je Suma.

Iz opštine Đeneral Janković, posle napada NATO na SRJ 1999. godine, proterani su svi Srbi i sada u njoj nema nijednog srpskog žitelja.

General Božidar Janković je bio komandant treće srpske armije u vreme balkanskih ratova. Trupe pod njegovom komandom su oslobodile prostor Kosova i Metohije u jesen 1912. godine.

U prvom svetskom ratu bio je načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande - do juna 1915. godine i delegat srpske Vrhovne komande kod crnogorske Vrhovne komande. Iz revolta zbog zauzimanja Skadra, iste godine, napušta Crnu Goru.

U novonastaloj Kraljevini SHS nosio je čin generala i bio je zapovednik Savske divizjske oblasti i IV armijske oblasti.

General Janković je posle duge i teške bolesti preminuo u Novom Sadu, 7. jula 1920. godine.

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 30. sep 2012, 18:03) - MiLoRaD [neregistrovani]

?

Baš si lepo pitanje postavio, samo je upućeno na pogrešnu stranu. Trebai pitati one koji su ga promenuli. Zašto menjati imena, zašto se ne potrude za bolji život i bolji standard.

(nedelja, 30. sep 2012, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

nemanja

e moj gosp i ja pre 50 god zvaosam sinanovic a sada se zovem sinani

(nedelja, 30. sep 2012, 06:07) - anonymous [neregistrovani]

?

Super odluka vlasti.A zasto je to za neke
ljude toliko vazno kako se zove mesto u kojem zive?Valjda je vazno da imaju prihode od cega mogu da zive,a dali se mesto zove ovako ili onako,pa to je potpuno nevazno.
ali,sta cemo?Uvek neko pametuje i pametuje.

(nedelja, 30. sep 2012, 04:01) - Igor [neregistrovani]

Prelaz/Opstina

Ja sam par puta prelazio taj granicni prelaz Djeneral Jankovic, bar kako sam ja gledao na mapi, ali kad dodjete na granicu, pisalo je Hani i Elezit/Elez Han. Ja od kad sam prvi put pre par godina bio preko tog prelaza, samo sam taj naziv video. A to da je nelegalno je POTPUNO NEBITNO, i oni koji pozivaju Premijera i Predsednika da reaguju ocigledno ne znaju kako funkcionise regionalna politika. Davno je doneta odluka da Srbija prizna Kosovo na ovaj ili onaj nacin. Za 3-5 godina najvise ce Kosovo biti ili mesavina suvereniteta ili ce Srbija priznati Kosovo kao drzavu. Ne pricam napamet.

(nedelja, 30. sep 2012, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Ako da Bog...

...bice ponovo "Djeneral Jankovic"!

(subota, 29. sep 2012, 22:04) - nemanja srbin [neregistrovani]

Kosovo je Srbija

Neka oni menjaju kako hoce ali to mesto se zvanicno zove Gjeneral Jankovic i tako ce i da ostane.Nasi preci su mnogo glava dali i mnogo krvi prolili za nas Kosmet i zbog toga nikada nesmemo da damo deo nase teritorije.To je bilo,bice i ostace nase srpsko.Veliki pozdrav za sav srpski narod.Kosovo je Srbija.

(subota, 29. sep 2012, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Tocak sudbine

Okrece se tocak sudbine, zbog svog kruznog oblika docice sve na svoje!

(subota, 29. sep 2012, 18:34) - anonymous [neregistrovani]

@Tuzno

Tuzno je to sto su srbi izdali sami sebe prisiljavajuci Milosevica da potpise Kumanovski sporazum, te nisu sacuvali ni ono sto je utvrdjeno u tom sporazumu, a sve zarad maglovitih obecanja iz EU te sada placaju cijenu vlastite izdaje.

(subota, 29. sep 2012, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

miki

Znajte da su se mnoge srpske vojske povlacile sa Kosova, ali su se sve vratile!

(subota, 29. sep 2012, 18:00) - anonymous [neregistrovani]

Чуди ме

како се раније нису сетили.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">