Читај ми!

Reagovanja na sporazum o prelazima

Potpis šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića na pismo o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza u Briselu izazvao oprečne reakcije Vlade i predstavnika Srba sa severa Kosova. Dok premijer Ivica Dačić poručuje da se ništa neće promeniti odmah, predstavnici Srba kažu da su iznenađeni i razočarani potezima Vlade.

U Briselu je razmenom pisama ozvaničeno da će Srbija primeniti sporazum Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju admistrativnim prelazima. Novi šef tima za tehnički dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević u ime Vlade Srbije potpisao je pismo o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza i predao ga Evropskoj komisiji.

Završeno je ono što je u ime prethodne vlade parafirao tadašnji šef pregovaračkog tima. Kako tvrdi premijer Ivica Dačić, ništa novo i tajno se nije desilo, osim što je Srbija obavestila Brisel da će primenjivati Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

"Ova Vlada nema drugog izbora. Srbija je dobila status kandidata zahvaljujući parafu Borislava Stefanovića i Sporazumu o regionalnom predstavljanju. Ako Srbija misli da nešto može da potpiše i dobije status kandidata za članstvo u EU, a da posle ne primenjuje, mislim da je to neozbiljno", ističe premijer Dačić.

Za bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića odluka Vlade Srbije da primeni sporazum o integrisanom upravljanju prelazima je očekivan potez.

"Svakako, pozdravljamo odluku Vlade što je najzad imenovala Dejana Pavićevića da potpiše tehnički protokol, što je urađeno u formi razmene pisama u Biselu", kaže bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Prema navodima Stefanovića, prethodna vlada to nije uradila, jer je koalicionim partnerima DS-a, SPS-u, bilo nezgodno da primeni sporazum usred kampanje, ali, kako kaže, svi sporazumi su stavljeni na Vladu i sve sporazume Vlada je usvojila.

Srbi sa Kosova razočrani 

Sporazum koji u Prištini nazivaju upravljanje granicom, a u Beogradu adminstrativnim prelazima, podrazumeva zajedničku carinsku i policijsku kontrolu Srba i Albanaca uz prisustvo službenika Euleksa. Na severu pokrajine lokalni predstavnici Srba ne kriju da su razočarani.

"Ono što nas posebno uznemirava je to da smo o potpisavanju protokola saznali iz medija", napominje predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Predstavnici Srba koji žive južno od Ibra ocenjuju da je zajedničko upravljanje prelazima na severu pokrajine moguće samo ako se izmene njegove ključne odredbe i nađe kompromisno rešenje.

Rada Trajković iz Jedinstvene srpske liste smatra  da je možda moguće neko međurešenje koje Srbi ne vide kao instaliranje institucija Prištine na severu.

Da će primena sporazuma na severu pokrajine biti komplikovan projekat priznaje i specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji ističe da taj plan moraju detaljno razraditi radne grupe Beograda i Prištine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара