Читај ми!

Potvrda prijateljskih odnosa Srbije i Rusije

Predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin su na sastanku u Sočiju potvrdili prijateljske odnose dve zemlje. Ujedinjene nacije treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova, saglasni Nikolić i Putin. Rusija ne vidi problem u ambicijama Srbije da uđe u Evropsku uniju, rekao predsednik Nikolić.

Predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin su na sastanku u Sočiju potvrdili prijateljske odnose Srbije i Rusije u kojima treba uvažiti nove međunarodne okolnosti, javlja izveštač RTS-a Bojan Brkić. U razgovorima koji su trajali dva i po sata dvojica predsednika su glavnu pažnju posvetili temama ekonomske, trgovinske i saradnje u oblasti energetike, a govorili su i o Kosovu i Metohiji.

Putin je rekao da će Rusija i Srbija biti partneri i u budućnosti, pre svega u velikim "panevropskim i infrastrukturnim projektima" poput Južnog toka i da su ruske kompanije već prisutne na srpskom tržištu u oblasti energetike, metalurgije i turizma.

"One su i najveći investitori i najveće poreske platiše", naveo je ruski predsednik.

On je pomenuo skladište gasa Banatski dvor i rekao da se nada da će biti i drugih sličnih primera uspešne saradnje dve zemlje u energetici.

"U Srbiji aktivno rade Gaspromnjeft, Lukojl, a spremni smo da na srpskom tržištu radimo ne samo sa srpskim partnerima, nego i sa evropskim, ako je moguće", rekao je on.

Ruski predsednik je govorio i o radu Humanitarnog centra u Nišu i angažovanju u rešavanju problema sa elementarnim nepogodama u Srbiji, kao i pomoći u razminiranju terena.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da su odnosi dve zemlje uvek "zavisili od rukovodstava, a nikada od građana, koji su uvek bili za što tešnju saradnju".

"Razgovarali smo kako da intenziviramo saradnju kako bi postigla onoliki nivo koliki zaslužuju naši dobri bratski odnosi", dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, bilo je govora i o projektima u kojima može da učestvuje i državni i privatni ruski kapital, o zajedničkom nastupu na drugim tržištima. Nikolić je istakao da se nada da će do kraja godine biti otvoreni radovi na skoro 400 kilometara trase Južnog toka kroz Srbiju.

"Nadam se da ćemo imati tu radost i čast da predsednik Rusije otvori radove", naveo je Nikolić.

Predsednik Nikolić je rekao da mu je čast da predvodi delegaciju Srbije u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji i rekao da su odnosi dve zemlje ušli u novu eru, koja nije zasnovana samo na jeziku, tradiciji, kulturi i veri već na ekonomskim interesima oba naroda.

On je naglasio da Srbija pokušava da ispuni uslove Evropske unije za dobijanje punopravnog članstva i da Ruska Federacija ne vidi problem u tome.

O Kosovu pod okriljem UN-a

Nikolić je rekao da je Srbija suočena sa ukidanjem takozvane nadgledane nezavisnosti Kosova, da su na ceremoniji u Prištini prisustvovali predstavnici Evropske unije.

On je dodao i da je Srbija ušla u pregovore sa privremenim organima vlasti u Prištini i da ne može da učestvuje u bilo kakvim pregovorima koji učvršćuju nezavisnost južne srpske pokrajine.

Nikolić i Putin su se saglasili da Ujedinjene nacije treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova, a šef ruske države je precizirao da rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244.

"Srbija je suočena sa ukidanjem nadgledane nezavisnosti Kosova. Ušli smo u pregovore sa privremenim isntitucijama u Prištini u želji da naši građani bolje žive, ali ne možemo da učestvujemo u pregovorima koji učvršćuju nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Rusije.

Nikolić je naglasio da Srbija ne može da dozvoli nikakvu promenu stanja na Kosovu silom, jer se, kako je podsetio, od sile odustalo još 1999. godine. "Mi nista nećemo raditi na silu, ali ćemo sve raditi u okviru Saveta bezbednosti UN", poručio je Nikolić.

On je dodao da je Srbija zahvalna Rusiji i drugim članicama SB UN koje se ne slažu sa nezakonitom, samoproglašenom nezavisnošću Kosova. Nikolić je rekao da u Srbiji nikada neće moći da pobedi onaj ko bi se saglasio sa nezavisnošću Kosova.

Putin je ponovio da je Rusija što se tiče Kosova privržena očuvanju primarne uloge UN.

"Smatramo da rešenje treba tražiti pregovorima, na osnovu rezolucije 1244", rekao je ruski predsednik.

Posle završetka sastanka Nikolića i Putina, počeli su širi sastanci državnih delegacija Srbije i Rusije, kao i predstavnika velikih kompanija.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара