Читај ми!

Srbija će ispuniti obaveze prema "Fijatu"

Srbija će do marta ispuniti sve svoje obaveze prema "Fijatu", najavio predsednik Tomislav Nikolić tokom posete fabrici automobila u Kragujevcu. Prvi čovek "Fijat grupe" Serđo Markione u Kragujevcu izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a posebno je pohvalio radnu snagu u Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će posao sa italijanskim Fijatom biti primer saradnje za sve druge investitore i da će biti uspešan. Tokom posete fabrici automobila, Nikolić je izjavio da će država ispuniti sve obaveze prema Fijatu. Tom prilikom, predsednik "Fijat Grupe" Serđo Markione izjavio je da će se proizvodnja u Kragujevcu nastaviti po planu i da će idućeg meseca biti predstavljen novi model Fijata 500L.

Tokom svog prvog obilaska Fijata u svojstvu predsednika, Tomislav Nikolić je izjavio da nije prepoznao fabriku koja je potpuno osavremenjena.

Uz napomenu da ima još posla jer nisu završeni obilaznica i autoput, naveo je da je sa italijanskim partnerom dogovoreno da se finansijska obaveza Srbije od 90 miliona evra za ovu godinu Fijatu uplati do marta iduće godine.

Predsednik Srbije je naveo i da je naša zemlja naišla na razumevanje "Fijata" i da će ispuniti sve svoje obaveze koje je prethodna vlada preuzela, pa tako i obaveze vezane za infrastrukturu, kao što je povezivanje fabrike sa autoputem.

Nikolić je ukazao da kriza pogađa sve u zemlji, kako državni, tako i porodične budžete, ali je naglasio da je "Fijat" ušao u ogromnu investiciju.

"Nije lako razmišljati o tome da se napravi jedan novi proizvod", istakao je Nikolić dodajući da je imao prilike da se uveri da će u Kragujevcu biti proizvedeni najbolji evropski automobili.

Srbija će se truditi da obezbedi neka dalja tržišta, najavio je Nikolić podsećajući da je "fijat 500L" i naš proizvod. "Ovo je pilot projekt velike investicije", naveo je Nikolić i podvukao da je obaveza Srbije da pomogne realizaciju projekta.

Predsednik je podsetio da stranke, koje sada čine vladajuću većinu, u vreme dok su bile opozicione nisu nikada rekle lošu reč o investiciji "Fijata".

"Svi ćemo pomoći da ovo bude jedna od najboljih investicija", rekao je Nikolić dodajući da se uverio da se u fabrici koristi najsavremenija oprema, i da će kvalitet proizvoda biti najveći mogući, a da je posebno ponosan što će taj kvalitet postići srpski radnici.

Ovo je jedan od najboljih proizvoda "Mejd in Srbija", zaključio je Nikolić.

Markione pohvalio radnike 

Predsednik "Fijat grupe" Serđo Markione najavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije da će 9. oktobra Fijat predstaviti još jednu verziju modela 500L, a u februaru iduće godine u Detroitu američku verziju.

Istovremeno Markione je rekao da će proizvodnja modela Fijat 500 L u Srbiji odvijati po planu i pored krize koja je prisutna na svetskom tržištu i ocenio da će se tržište oporaviti 2014., odnosno za 18 meseci.

On je istakao da će do kraja 2013. biti predstavljene sve verzije tog modela, koji se jedino proizvodi u fabrici u Kragujevcu, a koji je, po njemu, jedan od najboljih automobila na svetskom tržištu, ako ne i najbolji.

Takođe je rekao da očekuje punu podršku srpske vlade i ukazao da fabrika u Kragujevcu dobro funkcioniše i da postoje mogućnosti za ekspanziju.

Predsednik Fijat grupe Serđo Markione ukazao je da su predstavnici torinske kompanije imali produktivan razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije, i da je pronađeno adekvatno rešenje pogodno za napredak. Markione je, takođe, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a posebno je pohvalio radnu snagu u Srbiji.

Italijanski proizvođač automobila vlasnik je 67 odsto kragujevačke fabrike, a Srbija 33 odsto, što je dogovoreno ugovorom potpisanim u jesen 2008. godine.

Rezultat tog ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog "Fijata" i Vlade Srbije je i proizvodnja novog modela "500 L" u pogonima u Kragujevcu, čija je serijska proizvodnja počela 4. jula ove godine.

Tada je najavljeno da će do kraja godine da bude izrađeno oko 30.000 automobila tog modela, čija bi prodaja u Evropi zvanično trebalo da počne krajem septembra, i to najpre u Italiji.

Planirano je da model "500 L" bude plasiran na više od 100 tržišta u svetu uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i region Azije i Pacifika.

U FAS-u očekuju da će najbolja prodaja biti na evropskom tržištu, a trećina prodaje trebalo bi da bude ostvarena na tržištu SAD.

Železnički transport tog automobila počeo je 13. avgusta od Kragujevca do luke Bar, a u vozu sa 16 vagona prevezeno je ukupno 208 novih automobila "500 L" namenjenih izvozu. "Železnice" su tada najavile da će do kraja godine sa 130 vozova transportovati 26.000 automobila, a za 2013. je planiran prevoz 160.000 automobila sa 14 vozova nedeljno.

"Fijat 500 L" prodavaće se na italijanskom tržištu po ceni od 15.500 evra, a u Srbiji će cena osnovne verzije biti 13.490 evra.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво