UN uživo: Kosovo između Istoka i Zapada

Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Srbiju predstavljao premijer Ivica Dačić. Kosovske stavove zastupao Hašim Tači.

18.30 - Završena sednica Saveta bezbednosti UN. 

17.47 - Američka ambasadorka Sjuzan Rajs rekla da za "paralelne insitucije" nema mesta na severu Kosova. SAD podržava dijalog sa ciljem da se normalizuju odnosi dve države. 

17.47 - Rešenje kosovske krize mora biti rezultat pregovora... uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, rekao zamenik kineskog ambasadora pri UN Vang Min.  

17.36 - Rusija oštro kritikovala seriju incidenata usmerenih protiv kosovskih Srba. Zamenik ambasadora Rusije, Aleksandar Pankin zatražio da se ubrza istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija i da se ceo proces stavi pod nadležnost UN.

17.14 - Kraj nadgledane nezavisnosti je priznanje napretku postignutom na Kosovu... Dobrosusedski odnosi su srž napretka ka EU, rekao zamenik britanskog ambadadora pri UN Filip Param. 

16.58 - Tači: Priština je danas bezbednija od većine prestonica u regionu... Kosovski Srbi su sve zadovoljniji bezbednosnim okruženjem i pitanje njihove bezbednosti više ne predstavlja ključni problem.  

16.51 - Tači: Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i zadržalo je fiskalnu stabilnost uprkos problemima u EU. 

16.45 - Status Kosova je rešen... Kosovo je izgradilo demokratske i multietničke institucije, rekao je Hašim Tači.

16.35 - Srbija smatra da su incidenti protiv Srba navedeni u izveštaju šefa UN deo orkestrirane kampanje usmerene ka čišćenju Srba sa Kosova i uništavanju srpske kulturne baštine. 

16.28 - Srbija spremna za dijalog na najvišem nivou, rekao Dačić. Moja vlada je spremna da se angažuje na svim nivoima kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje konačnog statusa Kosova. 

16.22 - Premijer Srbije Ivica Dačić: Mir, bezbednost i stabilnost najvažniji prioriteti nove Vlade Srbije. Srbija nikada, eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.

Ovde možete pročitati obraćanje premijera Ivice Dačića Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

16.21 - Šef UNMIK-a apelovao na članice Saveta bezbednosti da pozitivno iskoriste svoj uticaj kako bi proces pregovora napredovao. Status kvo nije nikome u interesu, rekao je šef UNMIK-a. 

16.11 - Šef UNMIK-a Farid Zarif upozorio na potrebu da se dijalog Beograda i Prištine nastavi što pre, kao i da se postignuti sporazumi primene. 

16.09 - Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o Kosovu i Metohiji. Premijer Ivica Dačić prvi put predstavljao Srbiju pred najmoćnijih telom svetske organizacije. Sednici, takođe prvi put,  prisustvovao i srpski šef diplomatije Ivan Mrkić. Stavove Kosova zastupao je premijer Hašim Tači.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 21. avg 2012, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Ne zaboravite !

Na svetskoj politickoj sceni da bil ste bili dobar politicar morate prvo biti dobar trgovac koji ne razmislja srcem vec glavom!

(utorak, 21. avg 2012, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Doci ce do promene na svetskoj sceni!

Situacija u kojoj smo se zatekli nije resiva, ona ce se sama od sebe razjediniti kao sto se kroz istoriju inace dogadjalo. Sav mehanizam koji je upotrebljen za ovakavo krojenje sveta nije jednostavno demontirati on se mora raspasti sam od sebe ali na zalost opet na stetu naivnog naroda. U takvoj i slicnim situacijama trebamo se boriti da sacuvamo sto veci dio onoga sto nam pripada...sacuvati svoj identitet i svoje ognjiste.

(utorak, 21. avg 2012, 20:02) - Rade [neregistrovani]

Odlucno

Stav Vlade Srbije, koji je iznesen na sednici SB UN, je bio sasvim korektan i realan. Ono sto je znacajno, je uvazavanje stavova nase Vlade od strane velike vecine clanica SB, ukljucujuci cak i zemlje koje su priznale nezavisnost KiM. Najvaznije je da je srpska strana jasno stavila do znanja da nikada i ni pod kojim uslovima nece priznati nezavisnost KiM, ali i iskazala spremnost za dijalog sa Pristinom.

(utorak, 21. avg 2012, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

xaxaax

Pa gde ovaj Tači živi sa ovakvim izjavama?

(utorak, 21. avg 2012, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Sve u svemu

Na zapadu nista novo, na istoku stare price.

(utorak, 21. avg 2012, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

dosta popustanja

a od kad se to rusija i kina pita za nesto na medjunarodnoj sceni..??

(utorak, 21. avg 2012, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Реалност

Најбоље решење је подела Косова. Север и још неке општине нама уз заштиту Срба, њихове имовине и дела српског капитала.
Косово ће увек остати у нашим срцима, али треба прихватити реалност да морамо да мењамо менталитет( не можемо против целог света) и да средимо ствари у земљи. Доста је било светских завера. За ову ситуацију у држави поред политичара криви су грађани.

(utorak, 21. avg 2012, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

dosta popustanja

Zasto su nasi dozvolili da Taci govori? Zasto nisu uz pomoc Rusije i Kine blokirali predstavnika nepostojece drzave? U UN-u mogu da govore samo predstavnici drzava-clanica, ostali, ako zele mogu da budu samo posmatraci.

(utorak, 21. avg 2012, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

Зашто???

Zato sto je morao i tacka....

(utorak, 21. avg 2012, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

Зашто???

Зашто Дачић уопште присуствије кад је Тачију дозвољено да говори???Косово може само Унмик да заступа.