UN kritikuje kosovsku policiju

Šef UN Ban Kimun oštro kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca. Stanje na Kosovu mirno, na severu napeto. I dalje zabrinjavajuće mali broj povratnika. Istraga EU o trgovini organima se zahuktava.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun ozbiljno je zabrinut zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Ban Kimun je, istovremeno, uputio i ozbiljne kritike međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Ovaj izveštaj, u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije ima uvid, podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti svega dve nedelje posle posete Ban Kimuna Balkanu, tokom koje je boravio u Beogradu i Prištini.

Savet bezbednosti će izveštaj šefa UN razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Očekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja o uvežbavanju libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu. 

Euleks je, istovremeno, naveo da se istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija zahuktava, navodeći da su intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.

Šef istražnog tima Klint Vilijamson stupio je u kontakt sa nekoliko država, kako bi obezbedio sprovođenje programa zaštite svedoka.

Ban Kimun je, pak, još jednom upozorio na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.

Navodeći podatke UNHCR-a, Ban je naveo da se u protekla tri meseca na Kosovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipćana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Kao razloge takvom razvoju situacije, šef UN naveo je ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće.

Prema evidenciji UNMIK-a, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuće, a nastavljano je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama.

broj komentara 24 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2012, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Umesto kritike

Umesto kritike, gospodin Generalni sekretar UN-a bi morao da izdejstvuje de facto sprovodjenje Rezolucije 1244. Time bi se onemogucilo da samozvana Kosovska policija radi sta ona hoce. Nazalost, g. Generalni ne sme da se zameri svome "poslodavcu" - USA.

(četvrtak, 09. avg 2012, 02:25) - albanac [neregistrovani]

pomirenje

Fino je i ljudski kad procitas ove komentare koji traze pomirenje izmedju nase dve nacije,potpuno se slazem ,zaboravimo na proslost i gradimo buducnost kao dve susedne zemlje,konflikt nije ni za albance ni za srbe resenje,,ziveli albanci i srbi,,pozdrav svim razumnim ljudima,,

(sreda, 08. avg 2012, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Mira

Amerika ( Hilari Clinton) je izjavila pre par godina da Amerika ide tamo gde ima interesa/dobiti.
Ocigledno da nemaju interesa/dobiti u Siriju ni Jemen.Tamo slabo ima nafte, dok u Iraku IMA i tamo Amerika ima interesa.
Ni u Srbiji nema nafte zato nas gaze kako im pase.Balkan je dobra baza kao i Irak prema IRANU INDIJI I KINI.
To moze svaki normalan covek da ukapira.

(sreda, 08. avg 2012, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Нема будућности без очувања прошлости

Чува Србија сећање и на Обилића и Карађорђа... Не би ни Србије било да не би јунака и чувара оног што је очувало српски народ и његову културну историју. Ко је човек кад се одрекне свог језика, културе и стваралаштва? Најобичнији потрошач. Потрошачу позивање на будућност служи као средство за одрицање од борбе за слободу и хумани свет. Човек је много више од потрошача!

(sreda, 08. avg 2012, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

nije tacno

da je sud rekao da nezavisnost nije u suprotnosti sa medjunaodnim pravom. Oni su na nase nesretno pitanje odgovorili da donosenje deklaracije nije u suprotnosi, ali se sadrzajem deklaracije nisu bavili. Ako cemo da budemo tacni.

(sreda, 08. avg 2012, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

hahaha

Nema od nezavisnosti nista! To se samo neki nadaju. Odavno je proslo vreme kada je Amerika bila bogata, od ove poslednje krize koja ih je zadesila, poceli su ubrzano da propadaju pa sad vise ne mogu da idu ni u jednu Siriju. hahaha..

Dok Rusija i Kina stavljaju VETO na nezavisnost, zapadni snovi ce samo to i ostati - SNOVI :)

(sreda, 08. avg 2012, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na @Hocu BUDUCNOST!

Ako hoces buducnost kako kazes, moras da je gradis na PROSLOSTI, jer bez proslosti nema ni sadasnjosti a ni Buducnosti!

A buducnost nikako NE ZNACI da damo nekome deo teritorije. Nikad!

(sreda, 08. avg 2012, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

re Jovan Mirkovic

Svaka ti cast na komentar!
Ti si jedini koji je napisao kava jeste REALNOST! Svaka cast!

(sreda, 08. avg 2012, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

"care dusane"

Ti si (pra)davna proslost,kao i Nemanjici,Obilici,Karadjordjevici i dr...Hocu BUDUCNOST!

(sreda, 08. avg 2012, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

Srbin

Ja sam gladan ne interesuje me ban ki mun sta je rekao,,,,, a jedno znam sta kaze amerika to je amin .