Читај ми!

UN kritikuje kosovsku policiju

Šef UN Ban Kimun oštro kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca. Stanje na Kosovu mirno, na severu napeto. I dalje zabrinjavajuće mali broj povratnika. Istraga EU o trgovini organima se zahuktava.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun ozbiljno je zabrinut zbog reakcija kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

Ban Kimun je, istovremeno, uputio i ozbiljne kritike međunarodnoj zajednici, navodeći da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje "neophodnih kompromisa" u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Ovaj izveštaj, u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije ima uvid, podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti svega dve nedelje posle posete Ban Kimuna Balkanu, tokom koje je boravio u Beogradu i Prištini.

Savet bezbednosti će izveštaj šefa UN razmotriti na sednici zakazanoj za 21. avgust. Očekuje se da na toj sednici Rusija još jednom zatraži objašnjenja o uvežbavanju libijskih i sirijskih ustanika na Kosovu. 

Euleks je, istovremeno, naveo da se istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija zahuktava, navodeći da su intenzivirani kontakti sa osobama koje imaju informacije relevantne za tok istrage.

Šef istražnog tima Klint Vilijamson stupio je u kontakt sa nekoliko država, kako bi obezbedio sprovođenje programa zaštite svedoka.

Ban Kimun je, pak, još jednom upozorio na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju manjinske zajednice na Kosovu, kao i na mali broj prognanih Srba koji se u protekla tri meseca vratio na Kosovo.

Navodeći podatke UNHCR-a, Ban je naveo da se u protekla tri meseca na Kosovo vratila 131 osoba, odnosno 45 Srba, pet Roma, 36 Aškalija i Egipćana, 27 Goranaca, 12 Bošnjaka i pet Albanaca, što je upola manje nego u istom periodu prošle godine.

Kao razloge takvom razvoju situacije, šef UN naveo je ubistvo dvoje Srba u Talinovcu, napade na srpske kuće i vozila, kao i pretnje fantomske Albanske nacionalne armije srpskim povratnicima u osam sela u okolini Kline, posle kojih su zapaljene dve srpske kuće.

Prema evidenciji UNMIK-a, u 19 incidenata provaljeno je u 23 srpske kuće, a nastavljano je i kamenovanje vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво