Читај ми!

Jorgovanka Tabaković kandidat za guvernera

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS. Poslanici u ponedeljak biraju guvernera. Jorgovanka Tabaković prihvatila kandidaturu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za ponedeljak u 10 sati vanrednu sednicu, na kojoj će biti biran guverner Narodne banke Srbije, pošto je u parlament stigao predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da na to mesto bude izabrana doktor Jorgovanka Tabaković.

U obrazloženju predloga, predsednik Srbije navodi da je posle ostavke Dejana Šoškića neophodno izabrati guvernera po hitnom postupku kako bi se obezbedio nesmetan rad te institucije. Jorgovanka Tabaković je prihvatila kandidaturu za guvernera.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, sednica je zakazana na zahtev 128 poslanika.

Stefanović je ocenio je da čak ni predstavnici opozicije ne mogu da ospore stručnost Tabakovićeve, koja će, prema njegovom očekivanju, na sutrašnjoj sednici biti izabrana za novog guvernera NBS.

Predsednik parlamenta smatra da će njenim izborom biti očuvana uloga NBS, odnosno neće biti urožena njena samostalnost i nezavisnost u vođenju monetarne politike. "Narodna banka Srbije će dobiti mogućnost da pokaže da će uspeti da se izbori za niže cene u Srbiji i za ojačavanje dinara", rekao je Stefanović za Radio Beograd.

Skupština Srbije usvojila je u subotu Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije, za koji je glasalo 139 poslanika, dok je 39 bilo protiv.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, za šta su kao razlozi navedeni potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa centralne banke.

Biografija Jorgovanke Tabaković

Predsednik Srbije je uz kandudaturu prosledio i biografiju Jorgovanke Tabaković.

Jorgovanka Tabaković rođena je 21. marta 1960. u Vučitrnu, gimnaziju je završila 1977. godine, a na Ekonomskom fakultetu u Prištini diplomirala je 1981. kao student generacije, koristeći pravo skraćenog studiranja zbog visokog proseka ocena.

Od 1981. do 1989. godine Tabakovićeva je radila kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini, a nakon toga dve godine kao finansijski direktor u trgovinskoj kući "Grmija".

Početkom 1992. godine prelazi u Prištinsku banku u sistemu Beogradske banke, na mesto zamenika direktora. Na poslovima u bankarstvu ostaje do 1999. godine kada počinje da radi u preduzeću Telekom Srbija, u kojem je i sada u radnom odnosu.

Od marta 2005. do decembra 2008. obavljala je funkciju direktora sektora za logistiku, a trenutno radi kao stručnjak za ekonomske poslove.

Magistrirala je 1999. sa temom "Reforma bankarskog sistema Jugoslavije" na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. godine podnela je prijavu doktorske disertacije pod naslovom "Instrumenti centralne banke - dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije". Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011.

Jorgovanka Tabaković je funkcioner Srpske napredne stranke i šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu.

Od 1993. do 2000. godine birana je za poslanicu u tri saziva Skupštine Srbije, kao i od 2007. do danas. U dva mandata je bila predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije. Od marta 1998. do oktobra 2000. obavljala je funkciju ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi Srbije.

Autorka je više radova na temu privatizacije i finansijskog tržišta. Tokom 2006. i 2007. bila je angažovana kao predavač na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu. Udovica je i majka troje dece: Ivane, Milene i Nikole.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво