Čitaj mi!

Jorgovanka Tabaković kandidat za guvernera

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS. Poslanici u ponedeljak biraju guvernera. Jorgovanka Tabaković prihvatila kandidaturu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za ponedeljak u 10 sati vanrednu sednicu, na kojoj će biti biran guverner Narodne banke Srbije, pošto je u parlament stigao predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da na to mesto bude izabrana doktor Jorgovanka Tabaković.

U obrazloženju predloga, predsednik Srbije navodi da je posle ostavke Dejana Šoškića neophodno izabrati guvernera po hitnom postupku kako bi se obezbedio nesmetan rad te institucije. Jorgovanka Tabaković je prihvatila kandidaturu za guvernera.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, sednica je zakazana na zahtev 128 poslanika.

Stefanović je ocenio je da čak ni predstavnici opozicije ne mogu da ospore stručnost Tabakovićeve, koja će, prema njegovom očekivanju, na sutrašnjoj sednici biti izabrana za novog guvernera NBS.

Predsednik parlamenta smatra da će njenim izborom biti očuvana uloga NBS, odnosno neće biti urožena njena samostalnost i nezavisnost u vođenju monetarne politike. "Narodna banka Srbije će dobiti mogućnost da pokaže da će uspeti da se izbori za niže cene u Srbiji i za ojačavanje dinara", rekao je Stefanović za Radio Beograd.

Skupština Srbije usvojila je u subotu Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije, za koji je glasalo 139 poslanika, dok je 39 bilo protiv.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, za šta su kao razlozi navedeni potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa centralne banke.

Biografija Jorgovanke Tabaković

Predsednik Srbije je uz kandudaturu prosledio i biografiju Jorgovanke Tabaković.

Jorgovanka Tabaković rođena je 21. marta 1960. u Vučitrnu, gimnaziju je završila 1977. godine, a na Ekonomskom fakultetu u Prištini diplomirala je 1981. kao student generacije, koristeći pravo skraćenog studiranja zbog visokog proseka ocena.

Od 1981. do 1989. godine Tabakovićeva je radila kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini, a nakon toga dve godine kao finansijski direktor u trgovinskoj kući "Grmija".

Početkom 1992. godine prelazi u Prištinsku banku u sistemu Beogradske banke, na mesto zamenika direktora. Na poslovima u bankarstvu ostaje do 1999. godine kada počinje da radi u preduzeću Telekom Srbija, u kojem je i sada u radnom odnosu.

Od marta 2005. do decembra 2008. obavljala je funkciju direktora sektora za logistiku, a trenutno radi kao stručnjak za ekonomske poslove.

Magistrirala je 1999. sa temom "Reforma bankarskog sistema Jugoslavije" na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. godine podnela je prijavu doktorske disertacije pod naslovom "Instrumenti centralne banke - dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije". Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011.

Jorgovanka Tabaković je funkcioner Srpske napredne stranke i šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu.

Od 1993. do 2000. godine birana je za poslanicu u tri saziva Skupštine Srbije, kao i od 2007. do danas. U dva mandata je bila predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije. Od marta 1998. do oktobra 2000. obavljala je funkciju ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi Srbije.

Autorka je više radova na temu privatizacije i finansijskog tržišta. Tokom 2006. i 2007. bila je angažovana kao predavač na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu. Udovica je i majka troje dece: Ivane, Milene i Nikole.

broj komentara 47 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. avg 2012, 21:52) - Miroslav Nikolic [neregistrovani]

novi guverner NBS

Po plati koju je imao dosadasnji guverner NBS vidim da je toinstitucija u drzavi, u kojoj se nista ne proizvodi, ne stvara nikakav realni dohodak, pa je potrebno da plate u ovoj instituciji dovedu u nivo plata u drzavnim organima, jer je nenormalno da neko ko u znoju lica svoga zaradjuje mesecnu neto zaradu od 25.000-30.000 dinara, a da guverner NBS ima mesecnu neto zaradu od 600.000 dinara.Ludilo da ne moze biti ludje.Zato nova guvernerka, koju neizmerno cenim kao strucnjaka, kao coveka, u cije postenje imam neizmerno poverenje, mora prvo resiti pitanje plata u NBS i iste primeriti realnim zivotnim okolnostima.Boljeg resenja nije moglo biti za licnost na funkciji guvernera NBS i zato gospodji Jorgovanki zelim pre svega dobro zdravlje, mnogo uspeha na poslovnom planu, mnogo upornosti i istrajnosti na nasu opstu dobrobit, a narod ce znati to da ceni i postuje.Srecna nam, zdrava i vesela bila.S postovanjem.

(ponedeljak, 06. avg 2012, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

A bivsi predsednik?

A zaboravili ste da je "vas lepi" Tadic bio i predsednik drzave i predsednik DS.

(ponedeljak, 06. avg 2012, 03:47) - anonymous [neregistrovani]

bolji zivot

bre srbi sta placete kazete slabo zivite pa vidi kakva kola vozite beograd pun automobila kafane pune naroda odakle vam pare za sve to

(nedelja, 05. avg 2012, 23:34) - robert [neregistrovani]

svejedno je

meni je svejedno ko je sta je samo da je strucna osoba,ako ona napravi neki red u NBS,neka je. bilo ko da je samo da je nama narodu nesto bolje.

(nedelja, 05. avg 2012, 23:26) - Stanislav [neregistrovani]

kadar

Tomislav Nikolic je predlozio Jorgovanku Tabakovic. Verovatno to nije ucinio bez razloga i samo zato sto su prijatelji i iz iste stranke. Zena je zaista strucnjak.

(nedelja, 05. avg 2012, 23:21) - Novinar [neregistrovani]

nadam se

Nadam se da ce sutra gospodja Jorgovanka Tabakovic da bude izabrana za novog guvernera. Mislim da jedino ona ima potencijal da malo sredi i smiri kurs.

(nedelja, 05. avg 2012, 23:19) - natalija [neregistrovani]

nada poslednja umire

Ovom napaćenom i namučenom srpskom narodu ne preostaje ništa drugo no da i dalje slepo veruje da će se u ovoj zemlji nesto promeniti na bolje i da će se napokon za nekoliko godina živeti bar malo normalnije.(bilo bi dobro samo malo, molim vas-da i mi kao i ostali normalan svet vidimo kako to izgleda kada je dobro )I ja želim da verujem i ovaj put, ne znam zašto, da će stvarno biti bar malo bolje, sa Jorgovankom i drugima koji su joj slični bar u razmišljanjima ako ne i na delu.Želim da verujem na reč, jer je ona nesto sveto svakom čoveku koji ima imalo obraza i casti, a njeno ispunjenje treba da bude vodilja onima koji sebe zovu postenima. se iste uvek držim ) sto verujem po ko zna koji put????Lepo je to nas covek rekao: NADA poslednja umire!A, posto ovaj narod i posle svega sto ga je zadesilo u bližoj i daljoj prošlosti još nije izumro, verujem da NADA u boljitak ovog puta zaista ima šansu.Hajde Jorgovanka bar Vi koju uvek rado slušam, jer smatram da Vam je svaka na mestu, pređite na dela i pokazite da znate svoj posao.Sa srecom i Vama i nama....

(nedelja, 05. avg 2012, 23:03) - Srbija ima vremena! [neregistrovani]

Pustite zenu neka eksperimentise...

4-5 godina,navikli smo!A onda ce doci "prestrojavanje u hodu"!

(nedelja, 05. avg 2012, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Nebitno

je da li neko pripada nekoj politickoj partiji ili ne, ako dobro obavlja svoj posao.

(nedelja, 05. avg 2012, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Независна личност?

Толико о обећањима СНС-а. На најодговорнију функцију у држави долази партијски активиста...