Читај ми!

Narodna skupština bira Vladu Srbije

Prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje, poručio mandatar Ivica Dačić predstavljajući poslanicima program buduće vlade. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom, rekao Dačić. Poslanici opozicije oštro kritikovali vladajuću koaliciju i ekspoze mandatara, ali i poručili da novoj vladi treba dati šansu. Za 12 časova zakazano glasanje o izboru predsednika i članova nove Vlade Srbije.

12.51 - Poslanici republičkog parlamenta izabrali novu Vladu Srbije. "Za" glasalo 142, a "protiv" 72 poslanika. 

12.41 - Završeno glasanje prozivkom. 

12.25 - Poslanici će o programu i izboru članova Vlade glasati javno, prozivkom. 

12.22 (petak) - Nastavljena sednica Skupštine Srbije. Na dnevnom redu izbor Vlade.

04.39 - Zaključena rasprava o ekspozeu mandatara Ivice Dačića. Predsednik Skupštine zakazao za petak u 12 časova glasanje o izboru predsednika i članova Vlade Srbije.

01.05 - Ukoliko rasprava u parlamentu potraje do ranih jutarnjih sati moguće je, kako saznaje RTS, da glasanje bude zakazano u podne posle čega bi članovi nove vlade položili zakletvu.

22.50 - Zakon o ministarstvima stupio je večeras na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku Srbije", što je jedan od uslova za izbor nove vlade.

20.55 - Skupština Srbije, posle pauze, nastavila rad. U toku je diskusija o ekspozeu mandatara.

20.00 - Rečima "Živela Srbija" mandatar Ivica Dačić završio ekspoze. Predsednik Skupštine dao polučasovnu pauzu.

19.00 - Mandatar Ivica Dačić počeo izlaganje programa rada i sastava buduće vlade.

18.45 - Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima najavila da će primopredaja dužnosti starog i novog premijera biti sutra u 10 sati, a da će prva sednica nove Vlade Srbije početi u 13 sati.

Na posebnoj sednici republičkog parlamenta, na kojoj bi poslanici trebalo da izaberu 12. Vladu Srbije, mandatar Ivica Dačić poslanicima je predstavio program rada i sastav buduće vlade.

(Ovde možete pročitati ceo tekst ekspozea Ivice Dačića)

Dačić je rekao da će osnovni cilj nove vlade biti da ojača temelj Srbije i da u ostvarenju tog cilja okupi i objedini najumnije ljude.

"Ne želim da se bavim podelama niti rascepima u vreme komunizma, podelom na partizane i četnike, starosedeoce i došljake, na podele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti", rekao je Dačić u ekspozeu pred poslanicima Skuštine Srbije.

"Želim da izgradimo integralnu viziju budućnosti Srbije i vladu okrenutu budućnosti, a ne prošlosti", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, prioritet nove vlade biće ekonomski oporavak zemlje.

"Svi ostali ključni ciljevi ove Vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbedimo ekonomski opstanak naše zemlje", rekao je Dačić.

Istakao je da se ekonomska politika nove vlade neće zasnivati na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", kao i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svoga naroda".

Ukazujući na problem budžetskog deficita Srbije, Dačić je rekao je da će Vlada Srbije nastaviti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodao da neće biti zamrzavanja plata ni penzija. 

Dačić je rekao da se privreda Srbije "urušava i propada", da je ogroman broj građana "zapao" u siromaštvo i da zato finansijski sektor mora više da učestvuje u oživljavanju privrede.

"Ogromne socijalne razlike podrivaju stabilnost države i društva, politička vlast mora biti instrument u rukama naroda za ostvarivanje pravednije raspodele društvenog bogatstva", poručio je Dačić u obraćanju poslanicima.

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova

Dačić je poručio i da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

"Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić.

On je istakao da će pitanje Kosova i Metohije biti rešavano mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja.

Cilj nove vlade je, prema Dačićevim rečima, ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

"Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja", poručio je Dačić i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Prema njegovim rečima, glavni elementi reforme jesu uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kao jedan od velikih problema Srbije Dačić je naveo pad nataliteta i ukazao na to da je svake godine u Srbiji za oko 40.000 veći broj umrlih od rođenih.

Novoj vladi treba dati šansu

Maratonska rasprava o ekspozeu mandatara se posle punih deset sati, završila jutros oko 5 sati. Od poređenja sa vladom Mirka Marjanovića do optužbi za revanšizam – tako je opozicija ocenila i program i ciljeve buduće vlade.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao da je stara istina da svako ima pravo na šansu, ali da su je mnogi u predloženoj vladi već imali i po više puta.

Čanak je rekao da Dačić govori o pružanju ruke u regionu, pa ga je upitao: "Ko će u ime Srbije iduće godine kleknuti u Potočarima pred žrtvama genocida".

On je rekao i da vlada ugrožava Vojvodinu i da zapravo na internacionalizaciju tog pitanja upućuje odluka Ustavnog suda.

Lider LSV-a rekao je i da ga korišćenje reči preporod podseća na reči Adolfa Hitlera, koji je jednom prilikom u Minhenu rekao da će doneti preporod Nemačkoj i da se zna kako se to završilo.

Na izlaganje Nenada Čanka mandatar Ivica Dačić je odgovorio da su on i Čanak zajedno u bloku antifašističkih snaga u Srbiji i da takve kritike treba da uputi nekom drugom, i podsetio da je kao ministar tražio da se iz zgrade Vlade ukloni slika Milana Nedića koga je Hitler doveo na vlast.

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da ta stranka neće glasati za novu vladu i da će biti konstruktivna opozicija, ali da nije isključena mogućnost da će u dogledno vreme sarađivati sa izvršnom vlašću, ako dokaže da zaslužuje njenu podršku.

On je rekao i da je ekspoze uvek spisak lepih želja i da nema ništa da kaže protiv ekspozea Dačića, ali da treba sačekati i videti šta će se realizovati, zbog čega treba dati šansu novoj vladi.

Počinjući izlaganje citatom pesme Miljacka, Pastor je u skupštinskoj raspravi o novoj vladi rekao da se u Srbiji dešavaju poneka čuda, ali da ona nema veze prvenstveno sa političkim životom, te da nije previše iznenađen što je Dačić mandatar i što je nestao most između stranaka koje su činile prethodnu vladu.

Ekspoze "kontradiktorna bajka"

Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović rekao je da ekspoze mandatara Ivice Dačića liči na "kontradiktornu bajku" napisanu "s brda, s dola" koja je u nekim delovima i nepismena.

Na izlaganje Jugovića u Skupštini Srbije, mandatar je upitao dokle će SPS za SPO biti bokserska vreća za obračunavanje i pozvao Jugovića da bude korektan i da vodi računa koje izraze upotrebljava, dodavši da treba da ga bude sramota i da je preterao.

"Prešli ste crtu, ne vidim da imate moralno pravo da delite lekcije o pismenosti ili nepismenosti, naročito moje", rekao je Dačić Jugoviću i naveo da je on SPO-u uvek pomagao oko mesta u javnim preduzećima i upravnim odborima kada je Demokratska stranka pravila problem i bio im "rame za plakanje" u odlazećoj vladi.

Jugović je u skupštinskoj raspravi rekao da je mandatar u ekspozeu na 22 stranice naveo da je Srbija siromašna, zemlja izneverenih očekivanja i propuštenih prilika, ali nigde nije pomenuo uzrok ekonomskog propadanja, koji prema SPO-u ležu u devedesetim godinama, kada su u vreme Miloševićevog režima nastali i tajkuni.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će ta stranka predložiti da "žene koje nigde ne rade, a rađaju" imaju ista prava kao i zaposlene žene.

Na sednici Skupštine Srbije na kojoj se bira nova vlada, Marković je rekao da će se nova vlada boriti protiv bele kuge i da to neće činiti samo deklarativno.

Marković je rekao i da nova vlada mandatara Ivice Dačića ima podršku i ključnih zemalja u svetu i ukazao da je veliki broj gostiju iz diplomatskog kora koji je sa galerije pratio sednicu parlamenta otišao, zbog načina na koji se raspravljaju poslanici.

Šef Poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović ocenio je da je ekspoze mandatara realan, da govori o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija, i da bi zato poslanici, umesto što se svađaju, trebalo da učine sve što je u njihovoj moći da Srbiju učine boljom i uspešnijom državom.

Želim da se okrenem onome što je rekao mandatar, a daće bog da bude premijer, rekao je Mijatović i istakao da SDPS i sindikati, sa kojima stranka sarađuje, brinu o realnom životu običnog čoveka, "radnika koji nas ne gleda večeras, već razmišlja kako će otići na posao sutra, da li će zaraditi platu i hoće li je poslodavac isplatiti".

Miroslav Markićević iz Nove Srbije izneo je predog novoj vladi da posebnu pažnju posveti siromašnima u Srbiji i rekao da se razmere krize koja je zahvatila i našu zemlju možda ne vide na prvi pogled, jer vidimo ljude koji dobro žive.

On je rekao da ima predlog, pošto je rečeno da neće više biti Ministarstva za Kosovo i Metohiju, ali da će pri svakom resoru biti odsek koji će se baviti tim pitanjem, da se takav odsek pri svakom ministarstvu napravi i za socijalu, za siromašne, da se ne desi da neko umre, jer nema para za lekove.

Jovanović: Vučić hoće sve službe

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović nazvao je lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića "diletantom" koji želi da koordinira sve službe bezbednosti, a "nikada nije ni ušao ni u jednu od njih".

"Kada šef partije preuzme kontrolu nad službama bezbednosti, a pri tom nema nikakvog iskustva u tim poslovima rezultat će biti kao i devedesetih godina", rekao je Jovanović na raspravi o programu nove Vlade Srbije u Skupštini i naveo da će "Srbija biti jedina zemlja u Evropi u kojoj će šef partije da koordinira službe bezbednosti".

Obraćajući se mandataru Ivici Dačiću, Jovanović je rekao da predstavnici nove vlasti kritikama guvernera Narodne banke Dejana Šoškića direktno utiču na stabilnost finansijskog sistema.

Srbiji je potrebno poverenje, a toga nema ni među članovima buduće vladajuće koalicije, ocenio je Jovanović.

U seriji replika tokom rasprave o ekspozeu mandatara Ivice Dačića, Aleksandar Vučić, koji je kandidat za prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane, odgovorio je Jovanoviću da je pročitao bar neku više knjigu od njega i da bi voleo da vidi za koju je oblast Jovanović stručan i sa kojih pozicija kritikuje bilo kog ministra.

Nakon nekoliko replika, Jovanović je rekao da će izaći iz sale, jer je rasprava postala dosadna, a na to mu je Vučić poručio da ga razume što odlazi, jer ide na avion, nazad na grčko ostrvo Mikonos i da bi plaže i more trebalo da budu dostupni i običnom narodu, a ne samo Jovanoviću.

"Nemojte da vas podsećam šta ste radili 2000. pa na ovamo. Gde vaša stopa prođe iznikne zebra. Nismo se uplašili ni vaših kumova iz Šilerove i nikad nemojte pomisliti da ćemo da vas se plašimo i da nećemo da vam odgovaramo", rekao je Vučić Jovanoviću.

"Kada svako bude imao vinariju u podrumu svoje kuće kao što vi imate, onda možete meni da zamerite što odlazim na mesto gde bi mnogi građani želeli da idu", rekao je Jovanović Vučiću i zapitao šta je sporno što je rekao da je Vučić "diletant za posao koji preuzima".

"Diletant je po Vujakliji čovek koji se sa ljubavlju bavi poslom", rekao je lider LDP-a.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić najavio je da poslanici te stranke neće glasati za novu vladu, čiji prioriteti se, kako kaže, ne vide iz ekspozea mandatara Ivice Dačića, i ocenio da je loše vezati se za jednu strukturu, EU, koja je u krizi.

Samardžić je rekao da je od mandatara očekivao da se usredsredi na najvažnija pitanja, a on je u ekspozeu govorio o tridesetak tema, a da je sam program pun protivrečnosti, nepomirljivih stvari kao što je "ulazak u Evropsku uniju i nepriznavanje nezavisnosti Kosova".

Takođe je rekao da su nemogući i dobrosusedski odnosi uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer je veći deo zemalja regiona priznao Kosovo.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Samardžić je istakao da na osnovu ekspozea ne može da kritikuje vladu, i da će se videti narednih meseci i godina kako će delovati po ovom pitanju.

Šef poslaničkog kluba DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je da će vlada tek imati vremena da sačini ozbiljan program i sa puno odgovornosti i iskrenosti izađe pred skupštinu sa njim.

Ako hoćete da vas bilo ko ceni, dajte da prvo uredimo ovu ustanovu, poručio je Mićunović u debati o izboru nove vlade.

On je rekao da se u odnosima sa budućim predsednikom vlade, sa kojim je, kako je naglasio, dobro sarađivao, ništa neće promeniti, ali da će se promeniti atmosfera koja je sada "afmosfera bahatosti i sile". To je zadatak vlade, rekao je, da se ta afmosfera promeni.

Ako hoćete da stvorite sliku demokratskog parlamenta, vi ste za njega odgovorni, a ne opozicija, poručio je Mićunović vladajućoj kaoliciji i dodao da nije dobro da se posle ekpozeoa kandidati za ministre javljaju da repliciraju poslanicima.

Kako je naveo, sasvim je uobičajeno da opozicija kritikuje vlast, ali da agresivnost vladi prema opoziciji nije u skladu sa postojećom evropskom praksom.

"Nećete ućutkati parlament", poručio je Mićunović koji je u svom izlaganju ukazao i na probleme tranzicije u Srbiji i naglo bogaćenje pojedinaca, a osiromašenje velikog broja građana.

On je naveo i da je primetio da je mandatar religiozan i da stavlja bogu u ruke odluku, ali i da je "veliki greh varati narodna nadanja".

"Zapamtite, ne dobijaju se izbori jednom za svagda, uzmite se upamet. Ovde su pomešani programi, nosioci programa i tek sada je teško da se kaže za šta je građanin glasao, a šta je ostalo u programu", rekao je Mićunović.

Dok je mandatar Ivica Dačić na kratko bio van sale, poslanik DS-a Balša Božović i poslanik SPO Mirko Čikiriz zatražili su prethodno da se Dačić i kandidati za ministre vrate u skupštinsku salu, jer ne mogu da im se lično obrate ili da prekinu zasedanje.

Mandatar nove vlade Ivica Dačić pozvao je potom poslanike vladajuće koalicije da odustanu od diskusije i privedu raspravu o vladi kraju, imajući u vidu da je odavno prošla ponoć.

"Nemam nameru da bilo koga maltretiram celu noć, niti je o glavu da se vlada izabere, ali ako smo započeli posao treba da ga privedemo kraju", poručio je mandatar reagujući na zahteve više poslanika opozicije da se sednica prekine zbog kasnih sati.

On je poslanike iz DS-a i DSS-a podsetio da je u skupštinskoj sali proveo sate i sate kada je trebalo izglasati budžet i vladu Vojislava Koštunice kojoj je isticao mandat za formiranje.

Dačić je rekao i da će Srbija imati najbolje odnose sa Crnom Gorom, zato što on nema nikakvo poreklo iz Crne Gore i podsetio poslanike da Crna Gora ima svoju državu, da crnogorski narod ima svoju državu i da Srbija ima svoju državu.

"Molim vas, nemojte više da nas zamarate tim temama i da stvarate sukobe između Srbije i Crne Gore, koji su, pre svega", kako smatra Dačić, "zbog ljudi, i u jednom i u drugom rukovodstvu, pomešanog porekla".

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Jorgovanka Tabaković rekla je da je većina u parlamentu spremna da se bavi narodom, da je to njen prvi zadatak i poručila vladi da mora da bude ponos skupštinske većine.

Tabaković je u raspravi posle ekspozea mandatara Ivice Dačića navela da ih je okupio upravo težak i ozbiljan zadatak za koji drugi nisu bili spremni da ga preuzmu ili su možda zaboravili da razgovaraju sa narodom.

Ona je navela da SNS ne samo da je bila spremna da preuzme odgovornost, već i pokazala spremnost za formiranje vlade baš u ovakvom sastavu.

Dragoljub Mićunović je na početku sednice, negodovao što poslanici nisu ranije dobili tekst ekspozea kako bi mogli da ga prouče. Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović tražio je da se zbog toga udvostruči vreme za raspravu, što je odbijeno.

Tokom višesatne rasprave, poslanici opozicije iz DS-a i LDP-a zatražili su da se sednica prekine i nastavi u petak u 10 sati, ali taj predlog nije prihvaćen.

Pošto se rasprava odužila, iza ponoći je raspušten hor, koji je čekao da izvede himnu prilikom polaganja zakletve. Garda se povukla sa prostora ispred ulaza u Skupštinu, a iz zdanja na Trgu Nikole Pašića otišao je i najveći deo zvanica i predstavnika diplomatskog kora.

Predsednik parlamenta je u 4.39 časova zaključio raspravu i zakazao glasanje o izboru predsednika i članova vlade za 12 časova. Nakon glasanja, članovi vlade će pred poslanicima položiti zakletvu, čime počinje da teče mandat nove vlade.

Sinoć je u "Službenom glasniku Srbije" objavljen Zakon o ministarstvima koji je time stupio na snagu, što je jedan od formalnih uslova za izbor nove Vlade Srbije.

Vlada će imati 17 resora i 19 članova, a činiće je koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjenih regiona Srbije (URS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво