Čitaj mi!

Funkcija zamenika premijera neustavna

Ustavni sud utvrdio da odredbe Zakona o Vladi u delovima kojima se "prvom potpredsedniku" Vlade određuje i svojstvo zamenika predsednika Vlade", nisu saglasne sa Ustavom.

Odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi koje se tiču uvođenja instituta "zamenik predsednika Vlade", su neustavne, jer tu funkciju Ustav ne predviđa, utvrdio je Ustavni sud Srbije.

"Ustavni sud ocenjuje da je uvođenjem instituta 'zamenika predsednika Vlade', zakonodavni organ prekoračio granice svojih ustavnih ovlašćenja jer je time neposredno ustanovio u strukturi Vlade novu funkciju koju Ustav ne predviđa", navodi se u obrazloženju odluke koja je objavljena na sajtu Ustavnog suda.

Nasuprot tome, Ustavni sud ocenjuje da je zakonsko uvođenje pojma "prvi potpredsednik Vlade" preduzeto u granicama ustavnih ovlašćenja i da nema značenje protivustavnog zadiranja zakonodavne vlasti u normativni i funkcionalni domen izvršne vlasti.

Polazeći od odredbi Ustava koje utvrđuju sastav Vlade i određuju da je čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, Sud smatra da je, takvim ustavnim određenjem isključena mogućnost da se bilo kojim aktom nižim od Ustava, pa i zakonom, uvode nove funkcije što je učinjeno u ovom slučaju uvođenjem instituta "zamenik predsednika Vlade".

Iz tog razloga, Ustavni sud je utvrdio da odredbe Zakona u delovima kojima se "prvom potpredsedniku" Vlade određuje i svojstvo "zamenika predsednika Vlade, nisu saglasne sa Ustavom.

"Imajući u vidu odsustvo ustavne uređenosti pitanja zamenjivanja predsednika Vlade, Ustavni sud smatra da je na Ustavu zasnovano zakonsko uvođenje obaveze predsednika Vlade da odredi jednog od potpredsednika Vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti, sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenja člana Vlade.

"To kako na opštem ustavnom ovlašćenju, odnosno obavezi zakonodavnog organa da uredi i obezbedi funkcionisanje i rad svakog državnog organa, tako i na posebnom i izričitom ovlašćenju da to učini i u pogledu funkcionisanja i rada Vlade, donošenjem zakona o Vladi", navodi se u odluci.

Sud je takođe ocenio da propisivanje takve obaveze predsednika Vlade ne predstavlja povredu Ustavom utvrđenog položaja i funkcija predsednika Vlade, niti ima karakter protivustavnog uvođenja ovlašćenja za jednog od potpredsednika.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2012, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

i on postoji

pa gde je bijo ustavni sud do danas?????

(četvrtak, 12. jul 2012, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Суди Уставни суд по Уставу

Што смо тражили, то смо и добили. Када и грађани траже поштење, законитост, уставност, онда кад-тад то и добију. Хвала судијама Уставног суда на честитости извршавања свог веома одговорног и сложеног посла. Хвала грађанима наше лепе Србије, који упркос свему, нису изгубили поверење у правду и правичност.

(četvrtak, 12. jul 2012, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Таман!

Сад нам више и не треба! :)

(četvrtak, 12. jul 2012, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Само оштро!

И по уставу и закону!

(četvrtak, 12. jul 2012, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Izgleda

Srbija ipak ima Ustavni sud. Ko bi rekao?

(četvrtak, 12. jul 2012, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Ustavni sud - najzad!

valjda je ovo dobar predznak. ..

(četvrtak, 12. jul 2012, 17:51) - Mitar [neregistrovani]

Najzad funkcioniše pravosudni sistem

Hvala Bogu da je Ustavni sud konačno počeo da radi i donosi odluke.Valjda će sada i političarima biti jasno da ne mogu da rade šta hoće.