Читај ми!

Filip Gordon u Beogradu

Pomoćnik američkog državnog sekretara razgovarao sa Borisom Tadićem u sedištu DS-a, a u ponedeljak će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mandatarom Ivicom Dačićem.

Nekoliko dana posle posete zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera, u Beograd je stigao i Filip Gordon, pomoćnik Hilari Klinton. Zvaničnik Stejt departmenta će se tokom dvodnevne posete sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem, a večeras se sastao sa liderom DS-a Borisom Tadićem u sedištu DS-a. Iz stranke je rečeno da neće biti saopštenja sa sastanka, niti izjava za medije. 

Gordon će, kako je uoči njegove turneje saopštio Stejt department, pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.

Predsednik Tomislav Nikolić sa Gordonom će razgovarati u ponedeljak u zgradi Predsedništva, saopštila je Pres služba predsednika.

I mandatar za sastav vlade Ivica Dačić susret sa Gordonom najavio je za ponedeljak. "Biće to razgovor kao i svaki drugi o našim bilateralnim odnosima i ne očekujem nikakav spektakularni sastanak", rekao je Dačić.

Uoči posete Beogradu, zvaničnik Stejt departmenta poručio je da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvati činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica i naglasio da podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo.

"Ni mi ni EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će morati da se pomiri s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", rekao je Gordon na Kroacija samitu u Dubrovniku.

"Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkih promena.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Gordon je rekao i da će SAD i dalje raditi na tome da se ceo region integriše u Evropu, ali da će lideri zemalja morati prilično da "zapnu kako Balkan ne bi nestao s radara".

Pomoćnik američkog državnog sekretara negirao je da američka vlada utiče na formiranje Vlade Srbije.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво