Čitaj mi!

Rudare, ko je prvi pucao?

Kfor tvrdi da su vojnici kod Rudara napadnuti iz oružja tri kalibra i da je Kfor pucao u samoodbrani. Na vozilima i šlemovima ukupno 38 tragova od metaka, saopštio Kfor. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović uzvraća tvrdnjom da je Kfor koristio prekomernu silu, upadao u stanove i dvorišta i maltretirao ukućane.

Kfor je, tokom incidenata u Rudaru, delovao u samoodbrani jer su vojnici napadnuti iz više pravaca, bojevom municijom iz tri različita kalibra, rekao je portparol Kfora Uve Novicki.

Novicki je grupi novinara, u bazi Kfora kod Vučitrna, rekao da međunarodni vojnici nisu brutalno delovali bojevom municijom, već da su delovali u samoodbrani.

Portparol Kfora je, predstavljajući dokaze koji su prikupljeni tokom istrage događaja kod Rudara, rekao da su vojnici Kfora "napadnuti tri puta sa istočne strane mosta, bojevom municijom".

"Na osnovu tragova napada na nekoliko vojnih vozila vidi se da je reč o pokušaju ubistva", rekao je Novicki.

Kfor je, takođe, pokazao novinarima vozila na kojima se vide tragovi metaka, a na transporter, koji je bio u blokadi u Zvečanu, ispaljena su, po vidljivim tragovima, 22 metka. Na tri džipa, transporteru i šlemovima pronađeno je ukupno 38 tragova metaka.

Međutim, meštani mesta Rudare, iz čije okoline je prema tvrdnjama Kfora pucano na tu međunarodnu misiju, kažu da tako nešto nisu videli. Tvrde da Kfor nije isprovociran i da je ta misija koristila prekomernu silu.

O tome svedoči i Radoslava Filimonović koja je kao i njeni sinovi povređena tokom akcije uklanjanja barikade. Jedan od njenih sinova bio je među privedenima.

Ona je u izjavi za RTS rekla da su vojnici Kfora upali u restoran koji drži njena porodica i bez razloga tukli njene sinove, nju povredili i prskali ih biber sprejom.

Milović demantuje Kfor

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović odbacio je optužbe Kfora. "Tačno je da je Kfor pucao na građane i to bojevom municijom, da je koristio prekomernu silu, upadao u stanove i dvorišta, maltretirao ukućane koji nisu bile ni na barikadama ni na mostu", rekao je Milović agenciji Beta.

"Pucali su po kućama, o čemu svedoče tragovi na fasadama", naveo je Milović i uporedio događaje od petka sa onima od prošle godine u Jarinju kada su vojnici Kfora, kako je rekao, pucali na sanitetska vozila i medicinske ekipe, i kada su prekrišili odredbe Ženevske konvencije.

Milović je kao posebno brutalne označio pripadnike nemačkog kontingenta Kfora i dodao da su mu pojedini oficiri u četiri oka rekli da "oni nisu za takve akcije, da se ne slažu s tim, ali da rade po nalogu zemalja Kvinte, američke ambasade i Prištine".

Dragiša Milović je rekao da je to sve kršenje Rezolucije 1244 i upitao kome je u interesu da se mir na severu Kosova urušava.

"Zajedno sa Kforom na sastancima u Zvečanu uspostavili smo mir, i teškom mukom vratili poverenje u tu misiju. I kada je mir uspostavljen, nekome je palo na pamet da 600 vojnika Kfora brutalnom silom ruši barikadu, ugožavajući živote svih, i svojih pripadnika i naših građana", rekao je predsednik opštine Zvečan.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jun 2012, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

laz

negiranjem cinjenica da sa nase strane ima ekstremista nece nicemu pomoci..po gotovu pojedini propagandni komentari...da bi KAFOR bio na Kosovu neko od nas je to podpisao..

(četvrtak, 07. jun 2012, 07:08) - anonymous [neregistrovani]

@laz

Kfor pucao na sebe, UCK pucali na sebe,Armija R.BiH pucali na sebe, HV pucali na sebe??? Znaci Srbi su svoje protjerali iz Hrvatske,BiH,Kosova??? Onda ok!

(četvrtak, 07. jun 2012, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

strasno

navodno ima preko 30 metaka na po slemovima KFOR vojnika...i svih 30 promasilo celog vojnika i pogodilo bas u slemove,a caura,zamisli,nema nigde :D pa ja ne znam ko je lud i koga oni smatraju glupim.

(četvrtak, 07. jun 2012, 04:50) - anonymous [neregistrovani]

KFOR

Zanimljiva tvrdnja(laz), da su tragovi od bojeve municije po oklopnim vozilima,a i slemovima.Dobri neki slemovi.

(četvrtak, 07. jun 2012, 04:29) - anonymous [neregistrovani]

srbi

na Kosovu nisu svesni svoje nesvesti da je KFOR tu da njih cuva i pazi a Srbi osuli po KFOR-u cak i vatrenim oruzjem.Da nije stranih trupa na Kosovu nebi Srbina bilo za 24 sata na Kosovu.

(sreda, 06. jun 2012, 22:33) - anonymous [neregistrovani]

laz

kfor je namestio sve sami su pucali u oklopna vozila i sada pred kamerama kazu da su to srbi pa doklece bre ovako.......

(sreda, 06. jun 2012, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

nije važno ko je pucao...

...već zbog čega i sa kojim ciljem se upotrebljava oružje i vojna sila!!!

(sreda, 06. jun 2012, 21:43) - Рашо [neregistrovani]

РС

Али Бог силу не воли......

(sreda, 06. jun 2012, 20:50) - Слоба је крив! [neregistrovani]

Тек толико:

На Косову је 5700 војника из 29 земаља!

(sreda, 06. jun 2012, 20:34) - Fantastiko [neregistrovani]

Za novinare

Da li se iko od novinara setio da pita gospodu iz KFOR-a zasto su se tek posle 7 dana odlucili da prikazu te navodne rupe od bojeve municije. Zasto odmah taj dan nisu pokazali !